ec.europa.eu (Evropská komise)
Zákony a právo  |  23.01.2019 12:44:56

Jednotný digitální trh: Zástupci EU se dohodli na nových pravidlech pro sdílení údajů z veřejného sektoru

@EU

Nová směrnice o veřejně přístupných údajích a informacích veřejného sekoru (např. anonymizované osobní údaje o spotřebě energie v domácnostech nebo o úrovni gramotnosti) aktualizuje rámec podmínek, za nichž lze údaje z veřejného sektoru zpřístupňovat pro další využití, a to se zvláštním zaměřením na rostoucí množství vysoce hodnotných údajů, které jsou nyní k dispozici.

23/01/2019

Zástupci Evropského parlamentu, Rady EUKomise dospěli k dohodě o revidované směrnici, která usnadní dostupnost a další využívání dat pocházejících z veřejného sektoru.

Data jsou hnací silou růstu mnoha digitálních produktů a služeb. Zajistit vysoce kvalitní a hodnotná data z veřejně financovaných služeb a jejich volnou a širokou dostupnost je klíčovým faktorem pro urychlení evropských inovací ve vysoce konkurenčních oblastech, jako je například umělá inteligence, která vyžadují velké množství vysoce kvalitních dat.

V plném souladu s obecným nařízením EU o ochraně údajů aktualizuje nová směrnice o veřejně přístupných údajích a informacích veřejného sektoru (informacemi se zde rozumějí například anonymizované osobní údaje o spotřebě energie v domácnostech, všeobecné informace z oblasti školství v určitém státě nebo o úrovni gramotnosti) rámec podmínek, za nichž lze údaje z veřejného sektoru zpřístupňovat pro další využití, a to se zvláštním zaměřením na rostoucí množství vysoce hodnotných údajů, které jsou nyní k dispozici.

Andrus Ansip, místopředseda Komise pro jednotný digitální trh, v této souvislosti uvedl: Data jsou v čím dál větší míře hnací silou růstu současného hospodářství a zpřístupnění dat pocházejících z veřejného sektoru bude mít významný sociálně-ekonomický přínos. Očekává se, že celková přímá hospodářská hodnota dat z veřejného sektoru a veřejných podniků do roku 2030 vzroste z 52 miliard EUR (2018) na 194 miliard EUR. Nová pravidla nám pomohou z tohoto trendu vytěžit co nejvíce.“

Komisařka pro digitální ekonomiku a společnost Marija Gabrielová jeho slova doplnila: „Informace z veřejného sektoru vznikají při činnostech, které se hradí z peněz daňových poplatníků. To, že je zpřístupníme pro další využití, pomůže evropské ekonomice založené na datech, neboť to umožní vznik nových inovativních výrobků a služeb, například těch založených na technologiích umělé inteligence. Kromě toho jsou volně přístupná data z veřejného sektoru důležitá pro naši demokracii a společnost jako celek, protože zvyšují transparentnost a podporují veřejnou diskusi založenou na faktech.“

V rámci politiky EU v oblasti veřejně přístupných dat byla zavedena pravidla, která podporují členské státy v tom, aby usnadňovaly opakované využití údajů z veřejného sektoru a aby se na takové využívání vztahovala pouze minimální nebo žádná právní, technická a finanční omezení. Digitální svět se však od jejich zavedení v roce 2003 výrazně změnil.

Na co nová pravidla vztahují?

  • Volně dostupný k dalšímu využití je v zásadě veškerý obsah pocházející z veřejného sektoru, k němuž lze získat přístup podle vnitrostátních pravidel pro přístup k dokumentům. Subjekty z veřejného sektoru nebudou s výjimkou velmi omezeného počtu případů moci za další využití jejich údajů účtovat více, než kolik činí mezní náklady. To umožní většímu počtu malých, středních a začínajících podniků vstoupit na nové trhy s produkty a službami založenými na datech.
  • Zvláštní důraz bude kladen na datové sady vysoké hodnoty, jako jsou statistiky nebo geoprostorová data. Tyto datové sady mají vysoký komerční potenciál a mohou urychlit vznik celé řady produktů a služebpřidanou hodnotou.
  • Cenné údaje generují například veřejné podniky v odvětví dopravy a veřejných služeb. Rozhodnutí o tom, zda mají být jejich údaje zpřístupněny, se řídí různými vnitrostátními a evropskými pravidly, ale jakmile budou jejich údaje pro opakované použití zpřístupněny, bude se na ně nyní vztahovat směrnice o veřejně přístupných údajích a informacích veřejného sektoru. To znamená, že tak budou muset činit v souladu se zásadami stanovenými směrnicí a budou muset používat vhodné datové formáty a metody šíření. Přitom budou moci i nadále účtovat přiměřené poplatky, aby si zajistily návratnost souvisejících nákladů.
  • Některé veřejné orgány uzavírají ohledně využívání dat rozsáhlé smlouvy se soukromými společnostmi, což by mohlo vést k tomu, že budou informace veřejného sektoru ostatním nedostupné. Proto budou zavedeny záruky, které posílí transparentnost a omezí uzavírání takových dohod, jež by mohly vést k tomu, že výlučná práva na další využívání údajů z veřejného sektoru připadnou soukromým partnerům.
  • Více dat zpřístupňovaných v reálném čase prostřednictvím rozhraní pro programování aplikací (API) umožní společnostem, a zejména pak začínajícím podnikům, vytvářet inovativní produkty a služby, např. aplikace pro oblast mobility. Do oblasti působnosti směrnice spadají rovněž údaje z veřejně financovaného výzkumu – od členských států se bude požadovat, aby vypracovaly politiky pro otevřený přístup k datům z výzkumu financovaného z veřejných prostředků. Harmonizovaná pravidla pro opakované použití budou uplatňována na všechna data z veřejně financovaného výzkumu zpřístupňovaná prostřednictvím archivů typu repository.

Další kroky

Revidovaná pravidla nyní bude formálně schvalovat Evropský parlament a Rada EU. Členské státy je pak budou muset do dvou let implementovat a poté nabudou účinku. Komise zahájí spolupráci s členskými státy, aby mohly společně identifikovat datové sady s vysokou hodnotou, které budou uvedeny v prováděcím aktu.

Souvislosti

Využívání údajů produkovaných veřejnými subjekty (např. meteorologických dat, dat o dopravě či právním a finančním sektoru) pro komerční i nekomerční účely se v EU řídí směrnicí 2003/98/ES o opakovaném použití informací veřejného sektoru.

Dne 25. dubna 2018 přijala Komise balíček opatření pro oblast údajů, který se poprvé zabývá různými typy dat (veřejných, soukromých, vědeckých) na základě jednotného politického rámce a využívá různé politické nástroje. Součástí tohoto balíčku byl přezkum směrnice o informacích veřejného sektoru, kvůli kterému byly provedeny rozsáhlé veřejné konzultace. Jakékoli opětovné použití osobních údajů podle směrnice o veřejně přístupných údajích a informacích veřejného sektoru musí plně respektovat práva a povinnosti obsažené v obecném nařízení EU o ochraně údajů.

Další informace

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688