TNBiz (TN.cz)
Alternativní investice  |  30.01.2019 11:35:54

ČNB vydala další výroční mince, lidé čekají na výměnu ve frontách


Nadšenci a sběratelé mincí mají důvod k radosti. Česká národní banka (ČNB) totiž ve středu vydává druhou sérii výročních bankovek a mincí. Do oběhu tak poputují tři druhy dvacetikorun a stokoruna s přítiskem loga 100. výročí zavedení československé koruny. ČNB si tak připomíná jubileum české měny, které připadá právě na letošní rok. Před pobočkami banky se tvoří dlouhé fronty.

"Tři mince s nominální hodnotou 20 nesou portréty prvorepublikových národohospodářů, kteří mají významný podíl na vzniku a stabilitě koruny po vzniku československého státu," řekla mluvčí ČNB Markéta Fišerová.

 

Na mincích se tak objeví první ministr financí Alois Rašín, jeho nástupce Karel Engliš a první guvernér Národní banky Československé Vilém Pospíšil. Dvacetikoruna se od běžné mince se svatým Václavem na koni liší pouze rubovou stranou.

 

Stokorunová bankovka je ozvláštněna logem oslav 100. výročí zavedení československé koruny. "Tento takzvaný přítisk je umístěn na lícní straně v kuponu pod nominální hodnotou jinak běžné stokoruny," uvedla Fišerová. Mincí a bankovek s přítiskem ČNB vydává do oběhu jen 200 tisíc kusů od každého motivu a tak výměna potrvá jen do vyčerpání zásob.

 

"ČNB stanovila maximální možné množství pro výměnu na tři dvacetikoruny od každého motivu a tři stokoruny s přítiskem na osobu, aby se tak platidla dostala co největšímu počtu zájemců," dodala Fišerová.

 

 

 

Kolem poloviny letošního roku budou mít zájemci možnost získat mince v mimořádné sadě, která bude obsahovat jak portréty prvorepublikových národohospodářů, tak i portréty známých prvorepublikových osobností, které ČNB vydávala v říjnu 2018.

 

Mince a bankovky si zájemci mohou vyměnit za jakékoli jiné české mince na pracovištích ČNB v Praze, Brně, Ostravě, Hradci Králové, Plzni, Českých Budějovicích a Ústí nad Labem. ČNB tímto navazuje na úspěšnou říjnovou akci s dvacetikorunami, na kterých byli zpodobněni T. G. Masaryk, E. Beneš a M. R. Štefánik. Před pobočkami bank se tvořily dlouhé fronty a po mincích se jen zaprášilo.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688