Silvia Holá (xPartners)
Okénko investora  |  04.02.2019 09:38:53

Predikce cen komodit na rok 2019 se upravují na nižší hodnoty

Koncem minulého roku se očekávalo, že rok 2019 bude rokem komodit. Předpovědi růstu cen se týkaly většiny komodit, které byly podpořeny pomalým růstem a oslabením dolaru. Nový rok začal a komoditní trhy se v lednu líně probudily.

Průmyslové kovy klesly hned na začátku ledna po oznámení selhávání prodejů společnosti Apple v Číně. Objemy mědi, olova nebo zinku v iPhonech sice nejsou významné, ale signál o zpomalení čínského hospodářského růstu globální metalurgii znepokojuje.

Ohledně ceny hliníku se čekalo oživení po selhání, které zažil v roce 2018, konkrétně odepsal 17 % a to i přes snížení nabídky v důsledku zvýšení vlivu sankcí vůči společnosti Rusal. Cenová předpověď pro kov je velmi mírná ve srovnání s předchozími odhadovanými cenami, a to ve výši 1950 USD za tunu v létě roku 2019, což je těsně nad současnou cenou.

Ocel také zmírnila svá očekávání. Předpovídá se celkový růst poptávky o 1,4 % ve srovnání s 2 až 3 % v roce 2018 a nulový růst čínské poptávky. Měď, která rok 2018 začala dobře, trpěla během roku sporem mezi Spojenými státy a Čínou a její cena v důsledku toho poklesla o 17 % a to i přes nedostatek dodávek ve výši 92 000 tun. Tento rok má dojít k 80% snížení objemu vývozu světového dolu Grasberg v Indonésii, což deficit dodávek posílí a má přetrvávat až do roku 2021. Předpovědi ceny se přehodnocují z 6 500 dolarů na 6 100 dolarů za tunu mědi na následující tři měsíce a za půl roku by cena mohla oscilovat kolem hodnoty 6 400 dolarů.

Nikl zažívá momentálně největší korekci. Cenové předpovědi se snížily z 16 000 USD na 11 500 USD za tunu na období léta roku 2019 a z 18 000 USD na 12 500 USD za tunu na konec roku. Správnost predikcí podmiňuje předpoklad, že Tsingshanov indonéský hydrometalurgický projekt na dodávku niklu, což je nejslibnější růstový segment, bude potvrzen.

Jak to vypadá na trhu platinoidů? Poptávka po automobilovém palladiu narazila v roce 2018 na nový rekord a v tomto roce ho s odhadnutým deficitem dodávek v objemu 756 000 uncí podle většiny analytiků čeká na trhu komodit další úspěch. Hybridní automobily s palladiem mají extrémně zvýšit svůj tržní podíl z 3 % v roce 2016 na 23 % v roce 2025.

Na trhu s platinou zaznamenáváme přebytek ve výši 455 000 uncí, což může ceně kovu uškodit. Z dlouhodobého hlediska však situaci platiny může změnit korejský výrobce, Hyundai, který oznámil investici ve výši 6,7 miliard dolarů do výroby vodíkových palivových článků. Do vodíkových vozidel se dnes integruje téměř unce platiny.

Silvia Holá

Silvia Holá

V oboru finančních trhů působí pět let. Ve společnosti Grant Capital připravovala pravidelné analýzy vývoje cen finančních instrumentů a fundamentální výhledy trhů, pak pracovala ve společnosti WBP Online. Nyní pracuje jako hlavní analytička společnosti xPartners. Věnuje se převážně dění na komoditních trzích a forexu. Zároveň dokončuje studium oboru Finance na Mendelově univerzitě v Brně.



xPartners - Investiční služby

xPartners

Doba je dynamická a nabízí inovativní investiční příležitosti. Proto jsme tu my, mezinárodní společnost poskytující spolehlivé a bezpečné investiční služby po celém světě včetně České republiky - s lokální podporou v rodném jazyce a propracovaným systémem vzdělávání.

Více informací na: https://www.xpartners.com


09.02. 10:20  komodity (Georgios Maniacos)
06.02. 09:19  komodity (Josef2)

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688