Jan Berka (Roklen24)
Úrokové sazby  |  11.02.2019 09:10:37

„Citlivě“ o koruně a úrokových sazbách

Česká národní banka se podobně jako Fed ponořila v otázce dalšího zvyšování sazeb do vyčkávacího módu. Její výhled ekonomického růstu, inflace i odhadované trajektorie kurzu byl oproti předchozí verzi sice revidován ke slabším číslům, nádech optimismu je ale stále přítomen. A to se týká především vývoje kurzu koruny.

Korunová prognóza centrální banky pracuje s průměrnou hodnotou kurzu za první čtvrtletí 2019 na 25,60 za euro. V následujících měsících by mělo dojít na posun až k průměru posledních čtyř měsíců roku kolem 24,50 za euro. Ve srovnání s předchozí verzí jde sice o 10 haléřů slabší hodnotu, avšak trend očekávaného silného zpevňování zůstává nedotčen (posílení oproti současnému spotu o více než pět procent.)

Česká národní banka k těmto odhadům v pátek, v rámci setkání s analytiky, přiřadila i citlivostní scénáře, při jejichž realizaci by bylo nutné úrokové sazby zvýšit. Tím prvním je oproti prognóze slabší koruna, kterou centrální banka ztotožňuje se setrváním kurzu během druhého čtvrtletí na hodnotách přiřazených prvnímu, tj. v průměru na 25,60 za euro. Druhý scénář je spojený s variantou neřízeného brexitu, jež by ovlivnila obchodní vztahy nejen přímo mezi ČR a Velkou Británií, ale rovněž i s jinými evropskými zeměmi. Pokud k tomu připočteme oslabení eura a zhoršení vyhlídek růstu, výsledkem je opět slabší koruna „vyžadující“ navýšení sazeb.

„Za předpokladu, že postupně pomine negativní sentiment, a koruna tedy začne posilovat tak, jak by předintervenční ekonomická intuice diktovala, vidí centrální bankéři profil úrokových sazeb velmi ploše,“ okomentoval prognózu ČNB ekonom skupiny Roklen Michal Šoltés. „Pokud by však koruna posilovat nezačala, pak by centrální banka podle alternativního scénáře postupně zvýšila sazby až k 3 procentům,“ doplnil.

Podle Šoltése je však nedostatkem alternativního scénáře jeho částečná vytrženost z kontextu, která nemodeluje chování měnového kurzu systematicky jiným způsobem, tj. přetrvávající negativní sentiment na finančním trhu, ale jen jako jednorázový šok do směnného kurzu. „Jako důsledek by zvýšení úrokových sazeb bylo pouze krátkodobé a ke konci roku by došlo k jejich poklesu. Tento alternativní scénář je tak těžko uvěřitelný,“ uzavřel ekonom.

I přesto, že očekávaná stabilita úrokových sazeb během letošního – představená v prognóze ČNB – má svá, podle nás dosti významná, „ale“ (stále pro letošek sázíme na alespoň dva hiky), investoři necítí potřebu nakupovat koruny. Převážil tak fakt nezvýšení úroků ve spojení s důrazem na mnohé vnější nejistoty, které během tiskové konference zmínil guvernér Jiří Rusnok.

Co se týče dat, během aktuálního týdne se dočkáme inflace za leden (středa), běžného účtu za prosinec (středa) a předběžného odhadu HDP za poslední kvartál 2018 (pátek).

Aktuálně se koruna v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 25,81 EURCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 25,75 až 25,84 EURCZK, ve dvojici s dolarem zase od 22,59 až 22,88 USDCZK.*

Závěr minulého týdne a v podstatě i začátek toho aktuálního se nese ve znamení silnějšího dolaru. V jeho případě začíná opět úřadovat nervozita kolem americko-čínských obchodních vyjednávání, např. informace, že se americký prezident Trump v únoru nesetká se svým čínským protějškem.

A právě otázka posunu vyjednávání obou stran bude klíčovým tématem příštích pěti dní. Hovory v Pekingu započnou již dnes, přičemž nejdůležitější bude závěr týdne, kdy se do hry (opět) vloží obchodní zmocněnec pro USA Robert Lighthizer a americký ministr financí Steven Mnuchin. Podle pátečního vyjádření Bílého domu bude důraz kladem především na dlouhodobé požadavky Spojených států, včetně krádeže duševního vlastnictví.

Vedle toho se dočkáme vystoupení několika amerických centrálních bankéřů, a to i samotného guvernéra Fedu Powella, který v úterý promluví na Hope Enterprise Corporation Rural Policy Forum. Z dat bude zveřejněna průmyslová produkce eurozóny (středa) a HDP (čtvrtek). V USA budeme sledovat zejména inflaci (středa), maloobchod (čtvrtek) a průmysl (pátek).

Zajímavé bude i dění kolem brexitu. Nejpozději ve středu by měla britská premiérka Mayová pronést prohlášení o stavu jednání, ve čtvrtek by poté mělo následovat hlasování poslanců o dalším postupu. Podle průzkumu společnosti BMG Research by mohla Mayová požadovat další čas vyhrazený na vyjednávání s EU.

Aktuálně se dolar vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 1,1322 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 96,66 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,1303 do 1,1393 EURUSD.*

*Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688