TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  11.02.2019 21:39:19

Jeden Valentýn = 0.2% HDP. Valentýna slaví drtivá většina Čechů.

Svátek zamilovaných, svatý Valentýn už je za dveřmi. Přestože k nám byl tento svátek dovezen až po roce 1989, z ekonomického hlediska je, po Vánocích a Velikonocích, třetí nejvýnosnější. Které dárky jsou nejžádanější?

Češi letos za Valentýna chtějí utratit průměrně 780 korun. Raději ho slaví muži než ženy. "Zdá se, že Češi jsou stále více ochotni utrácet. Když to vynásobíme dohromady, tak to dělá přes deset miliard. Jsou to asi dvě desetiny procenta ročního HDP v ČR," sdělil ekonom Ivan Jáč. Třeba v hypermarketech lidé utratí v den svátku o 500 korun více než obvykle.

 

Svátek zamilovaných slaví 84 % obyvatel České republiky, zbylých 16 % nechává Valentýn chladnými. Nejčastějším dárkem od muže je květina. Na druhém a třetím místě jsou za ní s velkým odstupem sladkosti a parfémy, pak třeba i lístky do divadel či kin. Nejdražším dárkem je ženské spodní prádlo.

 

"Bereme objednávky dopředu. Nejoblíbenější jsou červené růže, to je symbol lásky. A velkým hitem jsou jarní kytičky," prozradila Jana Faltová, květinářka z Liberce.

 

Na zamilované se připravují i restaurace. "Minulý rok jsme menu skládali z různých afrodiziakálních surovin," řekl šéfkuchař Jaroslav Jíra. "Teď budeme dělat šestichodové menu. Křepelka, selátko, aby si přišli na svoje jak muž, tak žena. Dezert bude z červené řepy a mascarpone. A bude to šest chodů napárovaných zároveň s vínem," doplnil.

 

 

 

A hosté neodejdou s prázdnou. "Budeme dávat poukázku do salonu na masáž obličeje," prozradil šéfkuchař. Zároveň sdělil, že největší nápor přichází těsně před Valentýnem.

 

A teď se podržte. Nejčastějším dárkem od ženy je nic! Pak už je to stejné jako u mužů. Podle průzkumu si ale všichni stejně přejí něco jiného. Pětina žen touží po romantickém zájezdu, pětina mužů po muchlování.

 

Odstrčenými jsou tak trochu tajné milenky a milenci. Těm dají dárek jen tři ze sta Čechů. Tak to mějme na paměti, ať ti, které opravdu milujeme, nejsou zklamaní.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688