Okénko investora  |  12.02.2019 10:11:20

Jak se vyvíjí výsledková sezóna a co bude dál?

Únor je v plném proudu. Své výsledky již reportovalo 66 procent firem z amerického indexu S&P 500. Probíhající výsledková sezóna však může ještě mírně překvapit. Firmám se daří v souladu s dlouhodobým průměrem. Překonání kvartálních cílů v oblasti zisků na akcii ohlásilo 71 procent firem. V oblasti tržeb jsou výsledky trochu horší, přesto i zde 62 procent firem překonalo očekávání.

 

Počet firem, jež reportují lepší výsledky, je v souladu s historickým průměrem. Firmy v posledním kvartále loňského roku celkově dosáhly růstu tržeb ve výši 7,0 procenta. Meziroční tempo růstu zisků na akcii za čtvrté čtvrtletí 2018 je na hodnotě 13,3 procenta. Pokud toto tempo vydrží, bude se jednat o pátý kvartál v řadě, kdy zisky rostly dvouciferným tempem.

 

Kdo jsou vítězové? Nejvyšší měrou překonaly průměrné výsledky firmy v energetickém sektoru, a to o vysokých 19,9 procenta. Následovány jsou sektorem komunikačních služeb, který překonal čísla v průměru o 8,8 procenta. Zazářily například firmy Alphabet a Disney, ale také řada firem z energetického sektoru, jakými jsou například rafinerie Philips 66 či Marathon Petroleum.

 

Investoři se před výsledky obávali zejména o osud firem, které jsou citlivé na silný kurz amerického dolaru, na zpomalení globálního ekonomického růstu a na obchodní třenice mezi USA a Čínou. Tento typ firem skutečně dodal oproti ostatním horší čísla. Tempo růstu zisků na akcii za celý poslední fiskální rok činilo robustních 16,6 procenta u firem, které tvoří více než 50 procent svých tržeb “doma” ve Spojených státech. Naproti tomu skupina společností, které více než polovinu tržeb získávají “ze světa” mimo Spojené státy, dodala za poslední fiskální rok růst zisků na akcii “pouze” 8,4 procenta.

 

Rozdíl ve výkonu bude pravděpodobně pokračovat. Firmy s převahou “amerických” tržeb očekávají meziroční růst zisků na akcii pro letošní rozpočtový rok ve výši 6,7 procenta, zatímco ty s převahou mezinárodní expozice se mohou těšit pouze na růst o 1,9 procenta. Globální korporace si tedy berou oddechový čas. Rovněž je nutno zmínit, že celkové očekávání růstu zisků na akcii všech firem z indexu S&P 500 dohromady je pouze 5,0 procenta. Jde tedy o výrazné zpomalení oproti předchozímu roku, které je dáno pomalejším globálním růstem a obchodními třenicemi. Vliv má i vysoká srovnávací základna předchozího období, ve kterém se firmy těšily skokovému růstu zisků na akcii vlivem daňové reformy. Očekávání růstu firem se tedy spíše dostává do dlouhodobého normálu, respektive lehce pod něj.

 

Co bude dál? Z komentářů firem to v letošním roce zatím vypadá na mírný jednociferný růst tržeb i zisků. Z hlediska kratšího výhledu na nejbližší první kvartál analytici očekávají mírný meziroční pokles zisků na akcii. Růst tržeb by ale i tak měl pokračovat a v dalších kvartálech by se měl i meziroční růst zisků na akcii překlopit do pozitivních čísel. Velký vliv na trhy i zisky firem může mít rozuzlení obchodních jednání mezi USA a Čínou a makrodata, která ukáží, zda se zpomalení světové ekonomiky zastaví, či bude pokračovat. Své k tomu mohou říci také americký “shutdown”, brexit a další politické faktory s těžko předvídatelnými výsledky.


Ing. Štěpán Křeček, MBA

Na pozici hlavního ekonoma ve společnosti BH Securities a.s. zodpovídá za tvorbu makroekonomických a tržních analýz. Rovněž se věnuje komunikaci s veřejností a médii. Jako host televizních a rozhlasových pořadů se často vyjadřuje k aktuálnímu ekonomickému dění. V současné době patří mezi nejcitovanější české ekonomy. Vystudoval Národohospodářskou fakultu Vysoké školy ekonomické v Praze, kde dále působí a vyučuje několik předmětů. Po odborné stránce se zaměřuje na analýzu české ekonomiky, sociální systémy a veřejné rozpočty. Na tato témata napsal řadu odborných prací. Rád sportuje, čte a poslouchá vážnou hudbu.

BH Securities a.s.

BH Securities je licencovaný obchodník s cennými papíry a člen Burzy cenných papírů Praha a.s. Společnost byla založena v roce 1993, krátce po vzniku kapitálového trhu v České republice.

Dnes je BHS jedním z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry na českém kapitálovém trhu a individualizované investiční služby bez změny jména či přístupu poskytuje kontinuálně již 25 let.

BHS nabízí široké portfolio investičních služeb. Vedle obchodování na kapitálových trzích jsou to především správa aktiv a individuálních portfolií (asset management), fondy kvalifikovaných investorů, emise a obchodování s dluhopisy, podílové fondy či investiční zlato.

Více informací naleznete na: www.investice.cz/ nebo na: www.bhs.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688