Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  14.02.2019 06:14:02

Levi Strauss – legendární značka se již brzy vrátí na burzu

Již loni na podzim proskočily na trhu zprávy, že by legendární americký výrobce džínového oblečení Levi Strauss & Co. mohl vstoupit na burzu, kde se jeho akcie v letech 19711985 již obchodovaly. Včera již firma podala na Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC) prvotní prospekt, ve kterém indikuje získat prostřednictvím primární emise (IPO) na 100 mil. USD, tedy v přepočtu téměř 2,3 mld. .

 

Pokud finální prospekt nezmění zmiňovanou částku, bude se nakonec jednat o menší transakci, než se zřejmě nejprve uvažovalo. Před pár měsíci se totiž neoficiálně hovořilo dokonce o částce 600-800 mil. USD. Současní majitelé, potomci rodiny Levi Strauss, si tak nejspíše chtějí ve firmě ponechat výraznější podíl. Připomenout lze, že firmu již před necelým půl stoletím na burzu uvedli. Tehdy si přišli pro 50 mil. USD, což ve své době z transakce učinilo jednu z největších primárních nabídek. Potomci Leviho Strausse se nicméně po zhruba 14 letech rozhodli učinit firmu opět soukromou, došlo tedy k zpětnému převzetí.

Kořeny Levi Strauss sahají až do roku 1853, kdy v době zlaté horečky bavorský stejnojmenný imigrant otevřel v Kalifornii velkoobchod s textilním zbožím. Později následovalo spojení s jedním z pravidelných zákazníků, když si nechali patentovat vynález – pracovní kalhoty, jejichž kapsy byly zpevněny kovovými nýty. Dnes firma provozuje také značky Dockers, Denizen či Signature By Levi Strauss. Celosvětově zaměstnává zhruba 15 100 lidí.

Příjmy v přepočtu za 127 miliard korun

Alespoň podle rostoucích příjmů společnosti jsou produkty firmy, kterými tedy dávno nejsou již jen legendární „Levisky“, nadále žádané. Levi Strauss má fiskální období nastaveno ke konci listopadu, resp. tak za rok 2018 dosáhla příjmů 5,58 mld. USD. Meziročně se jednalo o 14 % růst, o rok dříve firma vykázala zvýšení příjmů o 8 %.

Zisk z části na dividendy

I přes rostoucí příjmy byl čistý zisk Levi Strauss v posledních třech letech poměrně stabilní. Loni vzrostl o necelé 2 mil. USD na 283,1 mil. USD (6,5 mld. ), tedy na 0,73USD/akcii. Firma od roku 2008 pravidelně majitelům vyplácí dividendu. Z loňského roku hodlá letos rozdělit dvakrát po 55 mil. USD. Zatímco první várku získají jen současní vlastníci, když rozhodné datum bylo 8. února, druhá část připadne již i dalším akcionářům, kteří do akcií Levi Strauss zainvestují. Rozhodné datum pro nárok je totiž plánováno na 5. října.

Zmínit lze také celkovou zadluženost firmy, která se například oproti roku 2011 snížila o téměř polovinu na 1,05 mld. USD. Tzv. leverage ratio tak díky i ziskovosti za 8 let kleslo z 3,8 násobku na 1,5 násobek.

Termín a parametry IPO

Kdy konkrétně se primární emise uskuteční, včetně konkrétních jejich parametrů, zatím nebylo zveřejněno (hovoří se však o úvodu jara). Není tak zatím ani jasné, kolik k současným 376 milionům vydaných akcií (třídy A) Levi Strauss přibude. Získané prostředky z IPO plánuje Levi Strauss využít pro běžné firemní účely, včetně provozních či investičních výdajů. Otevřenu si firma nechává i cestu k akvizicím, nicméně žádnou nyní nemá v hledáčku.

Každopádně prospekt k IPO naznačuje, že transakce by kromě prodeje nových akcií měla obsahovat i část akcií od stávajících akcionářů. Těch lze, díky i akciově zainteresovanému managementu, nyní napočítat na více jak dvě desítky.

Závěrem snad jen pro úplnost doplnit, že akcie Levi Strauss zlákala pod svá křídla burza NYSE, kde by se měly obchodovat pod poměrně logickým tickerem „LEVI“. Kromě nošení džín Levis se tak příznivcům značky brzy otevře možnost vlastnit i akcie samotné společnosti. Dosud mají jen nepřímou možnost, resp. v Tokiu se obchodují akcie tamní pobočky Levi Strauss K.K.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688