Patria (Patria Finance)
Investice  |  15.02.2019 18:03:36

Summary: Divize brambůrků prozšířila provozní marži Pepsico

USA:

Nvidia F4Q19


Ikona herního průmyslu nám poslala varování o padajících tržbách již před začátkem výsledkové sezony, a tak čísla za poslední kvartál roku nejsou žádným překvapením. Celkové tržby se propadly o 25 % yoy na 2,2 mld. USD (konsensus také 2,2 mld. USD) zásluhou divize Gaming. Hrubá marže se propadla na 56 % (-6 p.b. yoy) a čistý zisk na akcii o polovinu na 0,8 USD (kons. 0,78 USD). Trh tedy upozornění o tržbách vyhodnotil správně.

Polovodičový sektor momentálně nemá na růžích ustláno. V případě Nvidie je hlavním problémem prasknutí bubliny s kryptoměnami, které na trh vyslalo velké množství nepotřebných grafických karet. Zároveň se zdá, že nová generace grafik RTX Nvidie nevyvolala takové pozdvižení, jak se čekalo. Tyto faktory se propsaly do tržeb divize Gaming padajících o 45 % yoy pod 1 mld. USD. Divize datacenter zase hlásí zpomalující poptávku po nových grafikách, jak hlavní poskytovatelé cloudových služeb (Microsoft, Google a Amazon) snižují svoje kapitálové výdaje. Tady sice tržby meziročně rostly o 12 %, nicméně ve srovnání s předešlým kvartálem se bavíme o 15% skluzu. Dokonce i automobily hlásí 5% qoq pokles. Jediné, co Nvidii hraje jakž takž do karet, jsou nízké ceny paměťových čipů, které jsou hlavním výrobním vstupem a alespoň částečně pomáhají hrubé marži.

Nelichotivý je také výhled na další kvartál, v němž management opět počítá s tržbami ve výši 2,2 mld. USD a hrubou marží kolem 59 %. V obou případech se společnost přesně trefila do konsensu trhu. Zajímavější je fiskální rok 2020 (odpovídá kalendářnímu roku 2019), u něhož chce vedení docílit v nejhorším mírného poklesu tržeb (tzn. těsně pod 11,7 mld. USD. Tady byl trh se svým odhadem 11,1 mld. USD nastaven výrazně pesimističtěji. Pravidelnému čtenáři však jistě neuniklo, že AMD, jenž hlásil svá čísla před pár týdny (více ZDE), zaznamenal v posledním kvartálu roku rostoucí tržby a jeho výhled navíc počítá v tomto roce s růstem tržeb v řádu 7 až 9 %. To nám napovídá, že Nvidia odevzdává svému konkurentovi část tržního podílu.

Trh reaguje především na stagnující tržby v tomto roce a posílá akcie Nvidia nahoru o 3 %.

PepsiCo 4Q18

Výrobce nealkoholických nápojů zaknihoval tržby ve výši 19,5 mld. USD (+0 % yoy), čímž se dostal mírně nad konsensus. Organický růst tržeb si nicméně držel dobré 5% tempo růstu, za nějž můžou výhradně rostoucí ceny (objem prodejů beze změny). Z regionálního pohledu si nejlépe vedla Latinská Amerika, kde ceny produktů posílily až o 9 % yoy. Co se týče produktových divizí, tak tady pořád hraje prim divize Frito-Lay NA (+4 % yoy), která má na starosti prodej brambůrků v Severní Americe. Provozní zisk se mírně zvedl, což má v kombinaci se stagnujícími tržbami za následek rozšíření provozní marže o 80 bps yoy na 12,8 %. Čistý zisk na akcii podpořily i nižší daňové náklady a jeho růst díky tomu dosáhl 15 % yoy. Finální hodnota 1,49 USD v podstatě odpovídá konsensu.

Výhled na rok 2019 byl trochu slabší, avšak 3% pokles čistého zisku na akcii (2 p.b. z toho má na svědomí silný dolar) nemohl zastínit příslib jeho vyššího tempa růstu v roce 2020. Třešničku na dortu představuje plánovaný navýšený výplatní poměr dividend.

Akcie po výsledcích posilují o 3 %.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688