Patria (Patria Finance)
Investice  |  17.02.2019 10:38:44

Víkendář: Tenze mezi Francií a Itálii eskalují, evropská rodina moc harmonická není

Když se hovoří o Francii a Itálii, na mysl většinou přijde vybraná kuchyň či historické památky. The American Conservative ale tvrdí, že v současné době by byl příhodnější obrázek ze zákopové války. Důvodem jsou eskalující tenze mezi oběma zeměmi. Francouzský prezident Emmanuel Macron a populistická vláda italského premiéra Giuseppe Conteho „si dávají jeden úder za druhým v dlouhé řadě sporů“. Jde přitom o boj, „nad kterým minimálně Conte nemá velkou kontrolu.“

TAC tvrdí, že Macron je „politik politiků“, protože tuto oblast studoval a pronikl do ní již jako velmi mladý. Jeho světem jsou průmyslníci, politici, ministři a lobbisté „užívající si kaviáru na účet daňových poplatníků“. Francouzský prezident je zároveň nadaným řečníkem, jeho politika je středová a podporuje firemní sektor. Do funkce se dostal se 66% podporou částečně proto, že byl vnímán jako „neideologický technokrat“, který není úzce provázán s tradičními politickými stranami.

Italští vůdci a členové vlády Matteo Salvini a Luigi Di Maio francouzského prezidenta nesnáší a podle TAC „žijí v úplně jiném vesmíru než on“. Salvini je již politikem řadu let, ale sám sebe umně vykresluje jako běžného Itala, který jí s ostatními pizzu. Má také „neuvěřitelné ambice a inteligenci“ a ví, jak ke svému prospěchu využít témat, která zajímají velkou část veřejnosti. Jeho Liga se během pěti let stala celonárodní politickou silou a její popularita nadále roste.

„Bitva mezi Paříží a Římem je stejně o osobnostech jako o ilegální migraci, reformě regulace v EU, zahraniční politice a dokonce i o umění Leonarda Da Vinciho“. Salvini nazývá Macrona „hrozným prezidentem“, Macron obratem hovoří o italské politice jako o „populistické lepře“, která postihla evropskou společnost. Podle TAC je tak těžké si představit, že by vzájemná nevraživost jen tak skončila, „spíše se může ještě prohloubit“. Slova jsou totiž stále ostřejší, tón méně diplomatický a vzájemné pozice se stávají úplně neslučitelné.

Francouzský ambasador byl poprvé od dob fašistické vlády v Itálii za druhé světové války odvolán z Říma. Došlo k tomu v reakci na setkání člena italské vlády Di Maia se zástupci žlutých vest, které ve Francii protestují proti Macronovi. Zatím se podle TAC nezdá, že by se Italové chtěli omlouvat, přestože k setkání došlo na francouzském území.

Pro Evropskou unii není vzájemné bombardování se rétorickými granáty moc příjemné. Brusel neustále hovoří o jednotě a konsenzu. Ty by měly být samotným smyslem EU, která by měla zajišťovat, aby se nacionalismus nevymkl kontrole a „celá evropská rodina se nerozpadla“. Naopak. Evropa by měla být kontinentem, který je plnohodnotným protihráčem zemí, jako jsou Spojené státy nebo Čína. „Dnes to ale vypadá, že evropská rodina nežije ve šťastném domě a rodiče míří k rozvodu,“ míní TAC.

Zdroj: TAC

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   9:00  Obce Královéhradecka - 2024 ČSÚ (ČSÚ)
Čt   9:00  Státní dluhopisy podle doby splatnosti za únor 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688