Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  21.02.2019 06:02:21

Management Kofoly pokračuje v nákupech akcií

Akcie Kofola ČeskoSlovensko, a.s. (dále jen Kofola) se tento týden ocitly zpět v blízkosti letošních maxim. Na výraznější letošní růstovou vlnu jim dopomohla zejména v úvodu února zveřejněná informace o prodeji většiny polského byznysu. Posvěcení transakce ještě musí schválit valná hromada svolaná na pondělí 11. března. Vzhledem k majoritnímu podílu společnosti Aetos by se mělo jednat spíše o formalitu. Titul nicméně před valnou hromadou zaznamenal nový zájem ze strany managementu.

Poté co naposledy v prosinci nakupoval akcie Kofola člen představenstva Jiří Vlasák, nyní se jeho kolega Marián Šefčovič odhodlal za poslední rok již k čtvrté várce nákupu firemních akcií. Z hlediska počtu akcií k vůbec největší. V úterý 19. února na pražské burze totiž nakoupil 2 183 akcií Kofola za kurz 301 . Investicí 657 tisíc se ten den vlastně postaral o téměř polovinu objemu obchodů, přesněji o 42 %.

Stále jen ředění…

Poslední nákupy Šefčoviče přinášejí vlastně snížení průměrné ceny jím nakoupených akcií. První várku totiž nakoupil loni v březnu za kurz 404 . Dále pak v květnu za kurz 378 . Průměrnou cenu mu snížily především předposlední nákupy v září, kdy své portfolio od titulu „vyčistil“ polský minoritní akcionář CED Group a stlačil tím cenu na historická minima. Tehdy část akcií Šefčovič nakoupil i jen za 255 .

Celkově Marián Šefčovič nakoupil již 7 631 akcií Kofola, do kterých zainvestoval přes 2,5 milionu korun. Nepočítaje výnosdividend, potřebuje k umazání ztrát ještě 10 % kurzový posun akcií Kofola. Jeho průměrná nákupní cena totiž v současnosti dosahuje téměř 335 .

Hospodaření a dividenda

Připomenout závěrem lze, že nápojová společnost plánuje zveřejnit výsledky svého loňského hospodaření za měsíc, přesněji v pondělí 25. března. Akcionáři by se zároveň i mohli dozvědět návrh představenstva týkající se dividendy.

Otázkou bude, jaký požitek společnost nakonec akcionářům vyplatí. Právě loni se v plném světle ukázal nešvar, který se za více než 25 let fungování pražské burzy nepodařilo nepochopitelně vymýtit. A to u některých společností stanovené rozhodné datum pro nárok na dividendu ještě před samotnou valnou hromadou, která teprve fakticky (právně) o dividendě rozhoduje. Tedy situace, která otevírá prostor pro případné insider obchody.

Loni právě management Kofoly navrhl zachovat dividendu na 13,50 , valná hromada však nakonec odhlasovala návrh majoritního akcionáře ve výši 16,20 . Několik dní se přitom akcie na pražské burze obchodovaly bez nároku na dividendu, když většina investorů logicky očekávala odhlasování návrhu managementu. Zvláště, když majoritní vlastník je vlastně primárně účasten ve vedení společnosti…

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688