Lukáš Krtek (WBTCB)
Okénko kryptoměny  |  21.02.2019 08:19:05, aktualizováno 08:58:41

Bitcoin 7 mýtů

Bitcoin – mnohými opěvovaná „budoucnost peněz“ a technologický vynález, který nám umožňuje vytvořit omezenou zásobu jednotek v digitálním světě. K jeho používání není potřeba žádné ověření či povolení, je odolný proti cenzuře a padělání. Běží na decentralizované síti, váš obnos je tudíž zabezpečen proti zničení či zkompromitování.

Jako každá technologická novinka má i tato kryptoměna své odpůrce a koluje o ní spoustu mýtů a omylů, se kterými se můžete běžně setkat. Podívejme se na 7 nejčastějších a zkusme nad nimi přemýšlet.

Mýtus č. 1: Bitcoin je virtuální, nejsou to skutečné peníze

  • Bitcoin nemá fyzickou reprezentaci ve formě bankovky či mincí. Každý bitcoin, který kdy bude existovat je vždy na nějaké bitcoinové adrese. Pohyby mezi adresami jsou zapsány v historii sítě, v „decentralizované účetní knize“ Blockchainu, které se také říká ledger. Ta je distribuována do desítky tisíc počítačů napříč světem. Do této knihy vidí každý a stačí jediný počítač, který síť obnoví. Na rozdíl od běžných peněz je každý jeden bitcoin poměrně vzácný a bitcoin celkově si prochází určitým vývojem. V historii již fungoval jako sběratelská komodita a čím dál více se jeví jako uchovatel hodnoty, následně se stane prostředkem směny a na konci účetní jednotkou.

Mýtus č. 2: Bitcoin není ničím krytý

  • Bitcoin je krytý důvěrou jeho uživatelů, podobně jako klasické peníze (fiat měna). Vzhledem k tomu, jakým tempem postupuje zadlužování států, kvantitativní uvolňování apod., mohou být digitální měny nakonec jednou z nejdůležitějších alternativ k běžným penězům. Jejich počet je totiž konečný, matematický algoritmus je nastaven na 21 milionů BTC, které jsou postupným a zpomalujícím se tempem uvolňovány do oběhu. Na rozdíl od fiat měny nejdou „dotisknout“. Hodnota bitcoinu je dána mimo jiné jeho používáním jako platidla za zboží a služby – a tedy jeho rozšířením. V případě masového přijetí se bude zvyšovat i poptávka po bitcoinu a tím i jeho cena.

 

Mýtus č. 3: Bitcoiny vznikají z ničeho

  • Bitcoiny nikdo nezískává zadarmo. „Těžaři“ udržují celý systém a síť v chodu, poskytují přitom obrovský výpočetní výkon, pomocí kterého soutěží o právo na potvrzení transakcí. Ty nejúspěšnější odměňuje nastavení bitcoinové sítě bitcoiny – každých 10 minut tak někdo získá 25 BTC, to je vlastně i způsob jejich emise. Těžba bitcoinů je finančně a energeticky poměrně náročná a dnes je to celé průmyslové odvětví. Bitcoin má tak mnohem blíže ke zlatu, kde získaní nové unce zlata taktéž vyžaduje mnoho práce a energie.

Mýtus č. 4: Bitcoin je anonymní a vhodný jen k nákupu drog, praní peněz a teroristické činnosti.

  • Kryptoměny jsou anonymní pouze do doby, než je budete potřebovat směnit za hotové peníze – bez ověření totožnosti je těžké se většího množství bitcoinů v běžném směnném kurzu zbavit. Vystopovat cestu bitcoinu z bodu A do bodu B není se specializovaným programem extrémně těžké. Ano, existuje mnoho „darknetů“ a blackmarketů, kde se dají za bitcoiny koupit drogy a další spíše méně než více legální zboží. Bitcoin však není jediná pseudoanonymní metoda, jak se k podobným věcem dostat. Pokud se navíc bavíme o obchodování ve velkém, tam má stále největší váhu dolar v hotovosti, který je pro tento způsob anonymního nakupování daleko lepší.

Mýtus č. 5: Za bitcoiny si nic nekoupíte

  • Rozšiřování kryptoměn mezi obecnou populaci se děje nejen u nás, ale i ve světě. Existují specializované bankomaty ve kterých je možné směnit jedině kryptoměnu, taktéž můžete narazit na řadu obchodníků, hoteliérů a poskytovatelů služeb, kteří akceptují Bitcoiny jako alternativní metodu platby. V Čechách přibývá míst (obchody, restaurace, hotely, e-shopy), kde bitcoiny zaplatíte, jejich přehled najdete na https://mapa.bitperia.cz/. Celosvětově jsou to více než stovky tisíc akceptačních míst. Podívejte se na denně aktualizovanou mapu coinmap.org. Největším obchodníkem, který přijímá v ČR bitcoin je Alza.cz.

Mýtus č. 6: Je jich málo, 21 milionů bitcoinů nebude stačit pro všechny

  • Bitcoiny jsou dělitelné na 8 desetinných míst a není problém provést dodatečnou aktualizaci a tento počet desetiných míst zvýšit. Každá „mince“ obsahuje 100 milionů Satoshi (nejmenší jednotka bitcoinu) Tzn. celkově je jednotek více, než je momentálně v oběhu dolarů .

 

Mýtus č. 7: Bitcoiny a jejich algoritmus může někdo „hacknout“

  • Bitcoin tvoří naprosto geniální, avšak relativně jednoduchý systém, který kombinuje matematický algoritmus, šifrování a peer to peer ověřování v počítačové síti tzv. těžaři. Těžař je jednotlivec nebo skupina vlastnící specializovaný hardware na hledání odpovědí na kryptografické hádanky, kterými je síť zabezpečována a udržovaná. Jednotlivý těžař nemá žádný vliv na síť a pokud by podváděl, ostatní ze sítě ho jednoduše začnou ignorovat. Je však v ekonomickém zájmu každého, aby on i ostatní „hráli podle pravidel“

  • Často slýcháme, že byla vykradena či hacknuta burza či směnárna s bitcoiny. K tomu však dochází velmi zřídka, podobně, jako se třeba vykrádají bankovní účty. Za vykradenými bitcoinovými peněženkami však nestojí žádná chyba v bitcoinu, většinou jde o slabé zabezpečení krátkými, nebo žádnými hesly, neznalost apod. Bitcoinová peněženka je vlastně vaše vlastní banka, za kterou máte zodpovědnost, podle toho je nutné k nakládání s digitálními penězi přistupovat. Extrémně důležitá je záloha obnovovacího seedu, např na papíře či hardwarové peněžence.

  • Pokud jde o bezpečnost samotné sítě, zmiňují se často kvantové počítače, které by mohly „přečíslit“ aktuální výkon bitcoinové sítě. Kvantové počítače existují, ale jsou drahé, složité na programování a dostupné pouze univerzitám a vědeckým skupinám (např. D-Wave).
    Až budou široce rozšířené, bude složitost sítě opět násobně větší, za pár let naprosto neporovnatelně. Navíc – taková zařízení nevzniknou ze dne na den a vývojáři bitcoinu mají možnost protokol modifikovat a přizpůsobit ho podobnému vývoji.

Pokud si začínající investoři chtějí ušetřit „starosti“ se zakládáním peněženky, uchováním privátního klíče a bezpečným uložením svých prostředků, mohou využít služby důvěryhodné, třetí strany. V ČR a SR je takovou dlouhodobě prověřenou službou BitcoinBanking, který funguje podobně jako internetové bankovnictví. Pokud se chcete dozvědět více o bitcoinu nebo možnostech nových investic do něj, obraťte se na mě telefonicky nebo mailem, rád vše zodpovím.

Lukáš Krtek

Manažer Klientského centra WBTCB

Do WBTCB nastoupil před 1 rokem jako pracovník klientské podpory. Svým bitcoinovým nadšením se brzy vypracoval na osobního konzultanta a nyní vede klientské centrum, na které se obrací nejen stávající klienti, ale také případní zájemci o kryptoměnu. Obchoduje na kryptoměnových párech a baví ho blockchain technologie. Je přesvědčen, že kryptoměny mají vzrůstající potenciál a budou zaujímat v našich životech důležitou roli.



WBTCB

World BTC business, SE (WBTCB) je bitcoinový dům s nejširší platformou směny Bitcoinu na trhu fungující od roku 2014. Kromě klasické směny přes bankovní účet nabízí okamžité hotovostní řešení nákupu a prodeje přes partnerskou síť prodejen GECO a vlastní síť speciálních Bitcoinmatů. Umožňuje také velmi jednoduše držet a směňovat Bitcoiny v osobním účtu BitcoinBanking anebo v rámci Neo účtu od Expobank CZ, a.s.

16.07. 13:30  stupaji (MartvonLac)
23.02. 03:26  Uz dosli pozitivne spravy ???? (Vlado)
23.02. 00:07  chybička (Miloslav)
22.02. 19:54  Začala nová kampaň (Miloslav)
22.02. 18:22  Začala nová kampaň (Tonda Futro)

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Ne 13:24  Bitcoin po rekordních ziscích strmě padá Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
22.03.2024  Do halvingu bitcoinu zbývá měsíc, může hodně překvapit Martin Stránský (WBTCB)
16.03.2024  Bitcoin se blíží magické hranici, následuje ho zlato Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688