ERÚ (Energetický regulační úřad)
Podnikání  |  18.03.2019 09:17:00

ERÚ udělil rekordní pokutu za protizákonné jednání se spotřebiteli

 

 
 
 

Nekalé obchodní praktiky a další stovky přestupků proti zákonu o ochraně spotřebitele a energetickému zákonu, navíc s recidivou. To jsou důvody, pro které ERÚ uložil dosud nejvyšší pokutu za protispotřebitelské chování jedinému dodavateli. Pravomocné čtyřmilionové sankci čelí společnost STABIL ENERGY s.r.o.  

Rozhodnutí popisující jednotlivá pochybení čítá přes sedmdesát stran. Prokazuje například užití agresivní obchodní praktiky, kdy společnost požadovala úhrady za služby, i když neměla uzavřené platné smlouvy. V desítkách dalších případů dodavatel nepravdivě informoval operátora trhu, že má písemný souhlas k převodu spotřebitele nebo že k uzavření smlouvy došlo v prostorách obvyklých k podnikání, ačkoliv to nebyla pravda.

Počtem největší skupinu porušení zákona, u víc než jedenácti set odběrných míst, tvoří pochybení při zrychleném převodu spotřebitelů poté, kdy konkurenční dodavatel pozbyl možnost dodávat energie [1]. STABIL ENERGY s.r.o. v danou chvíli neměl fyzicky k dispozici uzavřené smlouvy, jak tvrdil. Spotřebitele navíc vůbec neinformoval o tom, že žádost o převod podal.

V jediném správním řízení bylo této společnosti prokázáno 1 179 přestupků, ať už proti zákonu o ochraně spotřebitele nebo energetickému zákonu. Pochybení se přitom dopouští opakovaně. Okolnostem a četnosti pochybení odpovídá i výše pokuty čtyři miliony korun," vysvětluje Jan Pokorný, radní ERÚ.

Součástí spisu jsou přepisy částí telefonických hovorů, které dokreslují okolnosti, za kterých probíhal telefonický prodej. Mnohé spotřebitele nezachránila ani důvodná opatrnost. Vyptávali se na veškeré souvislosti včetně toho, zda je souhlas se zasláním písemných podkladů k něčemu nezavazuje. Jednoznačné odpovědi se nedočkali, zato následoval účelově položený dotaz telefonisty: Souhlasíte takhle s tou distančně uzavřenou smlouvou za těchto podmínek?" Stačilo, když spotřebitel odvětil: Já myslím, že jo." V kontrastu s tím působí fakt, že STABIL ENERGY s.r.o. později některým zákazníkům neuznal odstoupení od smlouvy, které mu bylo zasláno písemně a včas.

Pokuta je důležitým vzkazem směrem k dodavatelům i spotřebitelům, že když Rada ERÚ hovoří o vyčištění trhu od nekalých praktik, nejde o plané sliby. Samozřejmě jsme se nezaměřili na jedinou společnost. Jen od loňského léta prošly rukama úřadu desetitisíce smluv, další kontroly i sankční řízení probíhají neustále. Pokud dodavateli prokážeme porušení zákona o ochraně spotřebitele, můžeme uložit až pětimilionovou pokutu," dodává radní Jan Pokorný.

 

 

Nejvyšší pokuty udělené ERÚ za jednání proti spotřebitelům
(2015 2019)

 

1. STABIL ENERGY s.r.o.: 4 000 000

(nabytí právní moci 27. února 2019)

Důvod: užití nekalých obchodních praktik [§ 4 zák. o ochraně spotřebitele], uvedení nepravdivých či neúplných údajů při provádění úkonů nezbytných k uskutečnění volby nebo změny dodavatele v elektřině i plynu [§ 30 odst. 2 písm. n) a § 61 odst. 2 písm. p) energetického zákona]

2-3. CENTROPOL ENERGY, a.s.: 2 000 000

(nabytí právní moci 4. června 2015)

Důvod: užití nekalých obchodních praktik [§ 4 zák. o ochraně spotřebitele]

2-3. STABIL ENERGY s.r.o.: 2 000 000

(nabytí právní moci 11. dubna 2018)

Důvod: užití nekalých obchodních praktik[§ 4 zák. o ochraně spotřebitele], uvedení nepravdivých či neúplných údajů při provádění úkonů nezbytných k uskutečnění volby nebo změny dodavatele v plynu [§ 61 odst. 2 písm. p) energetického zákona]

4. One Energy Česká republika a.s.: 500 000

(nabytí právní moci 29. dubna 2016)

Důvod: nedodržování stanovených parametrů kvality dodávek a služeb [§ 11 odst. 1 písm. h) a § 61 odst. 2 písm. h) energetického zákona]

5. BOHEMIA ENERGY entity s.r.o.: 300 000

(nabytí právní moci 29. října 2018)

Důvod: užití nekalých obchodních praktik [§ 4 zák. o ochraně spotřebitele]

 

 

-------------------

[1] Zrychlený převod mezi dodavateli energie je umožněn spotřebitelům, jejichž dodavatel pozbyl možnosti dodávat energie. Zrychlený převod musí být operátorovi trhu ohlášen během velmi krátké doby. Pokud spotřebitel zrychleného převodu nevyužije, zajišťuje dodávky do jeho odběrného místa tzv. dodavatel poslední instance nejdéle po dobu šesti měsíců.

Připojené soubory


 

Vyhledávání

Spodní menu

Kontrola | Licence | REMIT | Legislativa | Výkladová stanoviska | Pravomocná rozhodnutí | Správní řízení | ERV | CR | Statistiky | Nabídky a zakázky | FAQ

Energetický regulační úřad

Masarykovo náměstí 5
586 01 Jihlava

Telefon: 564 578 666

Fax: 564 578 640

E-mail: podatelna@eru.cz

Kontakty

Chcete nám něco sdělit nebo se na cokoliv zeptat? Využijte tento elektronický formulář.

Kontaktní formulář

 

 

© 2014-2018 Energetický regulační úřad, všechna práva vyhrazena

Úplně spodní menu

RSS | Přístupnost | Mapa webu | Textová verze

Připomínky a náměty zasílejte na sefredaktor@eru.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688