TNBiz (TN.cz)
Osobní finance  |  24.03.2019 19:28:30

Chřipková sezóna je u konce: Ročně nás stojí stovky milionů

S jarem přichází také konec chřipkové sezóny, kterou se každoročně nakazí statisíce obyvatel - a mnoho z nich následkům chřipky také podlehne. S chřipkou ale nesouvisí jen zdravotní komplikace, ale také výrazné ekonomické ztráty v domácnostech i nemocnicích. Prevence je přitom nasnadě.

Chřipka se vyskytuje celosvětově a ročně jí onemocní přibližně 10–15 % populace. Její závažnost spočívá především v dalších zdravotních komplikacích, které zhoršují průběh nemoci a mohou končit i fatálně.

 

"V České republice na chřipku a její následky umírá až 2 000 lidí ročně. Nejde však pouze o zdravotní rizika, chřipka je spojena i s velkými finančními ztrátami. Chřipkové onemocnění vede k pracovním neschopnostem či nutnosti ošetřovat nemocné členy rodiny, čímž dochází k výrobním ztrátám a v případě epidemie i k negativnímu vlivu na celou ekonomiku," říká MUDr. Jan Kynčl, vedoucí oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu.

Výdaje za návštěvy lékařů, hospitalizace v nemocnicích či samotné léky - to vše jde na vrub chřipky. Například zdravotní pojišťovny na její léčbu za průměrnou sezónu zaplatí 400 milionů korun.

Výraznou pozitivní změnu by podle odborníků mohla přinést vyšší proočkovanost mezi českou populací. V současné době se pohybuje na úrovni 5 až 6 %, přitom Světová zdravotnická organizace doporučuje minimálně 30 %, u rizikových skupin obyvatel pak 75 %.

Farmakoekonom Tomáš Doležal už dříve pro Echo24 uvedl, že v případě dosažení 75% proočkovanosti mezi chronicky nemocnými pacienty a osobami staršími 65 let, by úspora zdravotních pojišťoven činila až sto milionů korun. "Bylo by možné zabránit desítkám tisíc návštěv praktických lékařů, až dvaceti tisícům návštěvám pohotovosti, několika tisícům pobytů v nemocnicích a až jednotkám tisíc úmrtí," uvedl Doležal.

Očkování je vysoce účinným preventivním opatřením proti chřipce, které pomáhá snižovat počty nemocných i zemřelých. Podle Státního zdravotního ústavu zabrání onemocnění u zdravých dospělých v 70–90 % případů a podle Hygienické stanice hl. m. Prahy sníží počet pracovních neschopností až o 78 %.

Onemocnění zasahuje nejen do chodu firmy, ale i do rozpočtu samotných domácností. Představme si zaměstnance s průměrnou hrubou mzdou 25 tisíc Kč, který na 14 dní díky chřipce vypadne z pracovního procesu. První tři dny nedostane nic, náhrada mzdy se totiž ze zákona počítá až od čtvrtého pracovního dne na neschopence. Od zaměstnavatele tedy dostane zaplaceno celkem 4 368 . Ztráta na výdělku pak činí 5 279 , protože v případě, že by normálně pracoval, vydělal by si za půlku měsíce zhruba 9 647 čistého.

Na rozdíl od seniorů či chronicky nemocných si zbytek dospělé populace hradí očkování sám. Jeho cena se však pohybuje v řádech stovek korun, což je v porovnání s celkovými ztrátami zanedbatelná položka. Většina zdravotních pojišťoven na něj navíc přispívá v rámci svých preventivních programů. Řada zaměstnanců se rovněž může obrátit na své zaměstnavatele, protože očkování proti chřipce je v posledních letech často součástí nabídky firemních benefitů.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688