Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  20.04.2019 13:45:48

Pražská burza pokořila další milník – index PX-TR po 11 letech nad hranicí 2000 bodů

  • Akcie MONETA se v nadcházejícím týdnu budou naposledy obchodovat s nárokem na dividendu

Zejména pokračující rally na obou rakouských titulech dokázala druhý týden v řadě nakonec udržet index PX nad hranicí 1 100 bodů. Ve zkráceném týdnu tak nakonec odepsal jen 0,25 %, přestože byl negativně výrazně ovlivňován rozhodným dnem pro nárok na letošní očekávanou dividendu u akcií KB a PHILIP MORRIS.

Mnohem zajímavější byl pohled na index PX-TR, který právě zohledňuje i výplaty dividend a třetí týden v řadě si polepšil. Tentokrát o více než procento. V pátek se tento index vůbec poprvé od listopadu 2007 podíval i nad hranici 2 000 bodů. Před deseti lety v březnu 2009 se přitom dokonce nacházel i pod hranicí 700 bodů.

Zdroj grafu: pse.cz

Výrazným motorem pro indexy se v uplynulém zkráceném týdnu staly nakonec nejrůstovější akcie Avast. Titulu pomohl report solidně růstových výsledků za uplynulé čtvrtletí i výhled pro zbytek roku. Jinak vlastně již třetí týden v řadě vévodily statistikám společně oba rakouské tituly. Akcie ERSTE tak od prosincového propadu zhodnotily již o třetinu, resp. dostaly se tím zpět na listopadové úrovně. Akcie VIG se posunuly již na 11 měsíční maxima. Dokázaly si připsat zisk již neobvyklých 8 týdnů v řadě. Investory na obou titulech jistě nadále láká očekávaná letošní růstová dividenda, na kterou proběhne nárok zhruba za měsíc.

Připsat si zisk dokázaly v týdnu již jen akcie O2, u kterých již začíná být s podivem pokračující mlčení managementu ohledně letošní dividendy. Firma si nicméně v tomto týdnu zajistila nové vlastně levné úvěrování v eurech. Vydala 5 a 7 leté dluhové instrumenty v objemu celkem 160 mil. EUR (4,1 mld. ).


Proti trhu se nejvýrazněji vydaly akcie PHILIP MORRIS, u kterých však proběhl nárok na rekordní dividendu 1600 . Oproti předchozímu pátku nicméně titul vlastně propadl o více, než akcionáři obdrží na čisté výplatě. Obdobně se krátce vyvíjely i akcie KB, když se „po dividendě“ 51 korun hrubého obchodovaly i zpět pod hranicí 900 . Ztráty však postupně začaly mírnit. Před valnou hromadou se na titulu objevil nový více než procentní akcionář (více zde).

Třetím nejztrátovějším titulem se staly akcie výrobce netkaných textilií PFNONWOVENS, které se již delší dobu jako jediné držely letos v kurzové ztrátě. Nyní se k nim nevýrazně v týdnu dostaly zmiňované akcie PHILIP MORRIS.

Na hraně letošní ziskovosti se však ocitá i hlavní titul domácího trhu ČEZ. Ceny elektřiny v týdnu nic zásadního nepředvedly, akcie ČEZ se přesto přiblížily zpět k výrazné technické hranici, kterou lze spatřovat v blízkosti 530 .

K oddychu se tentokrát vydaly akcie CETV, když ještě úvod týdne přinesl nová více než roční maxima. Investoři začínají vyhlížet výsledky hospodaření, které by firma měla reportovat na přelomu měsíce, resp. v nadcházejícím týdnu nejspíše zveřejnit konkrétní datum. Znám je již termín letošní valné hromady (20. května).

Okolo hranice 80 oscilovaly akcie MONETA, kde investoři dolaďují portfolia před letošní dividendou. Titul se s nárokem na požitek 6,15 bude na pražské burze obchodovat již jen v následujícím týdnu (ex-date 29.4).


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688