Patria (Patria Finance)
Práce  |  23.04.2019 12:31:37

Vyplatí se vůbec investovat do spokojenosti zaměstnanců?

Stále více firem klade velký důraz na to, aby se jejich zaměstnanci cítili v práci dobře. Předpokládají, že se to projeví i na jejich produktivitě, a nová studie, jejíž závěry byly zveřejněny na stránkách VoxEU, tento předpoklad potvrzuje. Jejími autory jsou Christian Krekel, George Ward a Jan-Emmanuel De Neve a opírá se nezávislé analýzy společnosti Gallup, které pokrývají téměř 2 miliony zaměstnanců a výkony 80 000 podnikatelských jednotek ve 49 odvětvích a 73 zemích.

Autoři studie poukazují na to, že stále více firem věří ve vazbu mezi produktivitou zaměstnanců a jejich spokojeností, doposud ale chyběly důkazy, že tomu tak skutečně je. Jejich analýza ukazuje, že spokojenost zaměstnanců se projevuje v klíčových oblastech, jako je věrnost zákazníků, produktivita, obrat zaměstnanců a ziskovost. V následujícím grafu vidíme sílu korelace mezi spokojeností zaměstnanců a zmíněnými proměnnými:


Autoři studie se zaměřili i na jednotlivá odvětví a výsledkem je druhý graf, který ukazuje korelace mezi spokojeností zaměstnanců a zmíněnými ukazateli. Obecně nejsilnější je korelace ve finančním sektoru, ve výrobním sektoru nalézáme vysokou korelaci zejména v případě ziskovosti:

Jedním z důvodů pro mimořádně silnou vazbu mezi spokojeností zaměstnanců a jejich produktivitou ve financích může být to, že obecně jde o odvětví s vysokou mírou stresu, kde mají lidé většinou málo volného času. Toto odvětví pak má větší prostor pro zlepšení pracovních podmínek a následně produktivity, než mají odvětví jiná, míní autoři studie.

Proč by se ale měla spokojenost zaměstnanců vůbec nějak projevovat na produktivitě? Studie upozorňuje, že z použitých dat nelze vyvozovat pevné závěry na toto téma. Nicméně je pravděpodobné, že produktivita je dána motivací zaměstnanců a s ní úzce souvisí jejich emocionální stav. Ten pak zase určují podmínky na pracovišti, které se promítají do takových oblastí, jako je kreativita i pracovní nasazení.

Podle studie dokazují tuto vazbu i laboratorní pokusy. Podle nich „lepší podmínky zvyšují produktivitu až o 12 %“. A její autoři zmiňují i to, že lidé, kteří v mladém věku vykazují větší spokojenost se svým životem, mají obvykle později výrazně vyšší příjmy. Platí to i v případě, kdy jsou srovnáváni sourozenci a výsledky jsou očištěny od vlivu faktorů, jako je vzdělání či zdraví.

Snahy o zvýšení produktivity firmy by se tak měly zaměřit zejména na pracovní podmínky zaměstnanců a jejich spokojenost včetně vzájemných vztahů. Tyto podmínky by měly být soustavně sledovány včetně nákladů spojených se snahou o jejich zlepšení. Tím se ukáže, jaké jsou nákladově nejefektivnější kroky vedoucí ke zlepšení podmínek v zaměstnání. Za nimi pak následuje produktivita a ziskovost firmy, uzavírají autoři studie.

Zdroj: VoxEU

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688