Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  22.05.2019 12:16:26

USA údajně zvažují obchodní restrikce na další čínské firmy


Americká vláda zvažuje, že na čínského výrobce kamerových systémů Hikvision a další čínské podniky působící v tomto odvětví uvalí podobné obchodní restrikce jako na společnost Huawei. Informují o tom list The New York Times a agentura Bloomberg s odvoláním na zdroje obeznámené se situací.

Firma Hikvision by se podle listu The New York Times mohla stejně jako Huawei dostat na černou listinu. Americké podniky by tak potřebovaly zvláštní povolení, aby jí mohly dodávat své produkty.

Podle agentury Bloomberg zvažují Spojené státy takovéto restrikce také u dalších čínských firem, včetně výrobce kamerových systémů Dahua. Akcie společností Hikvision a Dahua dnes v reakci na tyto zprávy výrazně oslabily.

Zdroje agentury Bloomberg tvrdí, že administrativu amerického prezidenta Donalda Truma znepokojuje role těchto podniků při represivních opatřeních vůči ujgurské menšině na západě Číny. Panují údajně také obavy z využívání produktů těchto firem při špionáži.

Tržní hodnota společnosti Hikvision dosahuje zhruba 37 miliard dolarů (855 miliard ). Firmu z více než dvou pětin vlastní čínské státní podniky, píše agentura Reuters.

Nové restrikce by mohly prohloubit napětí v obchodních vztazích mezi USA a Čínou. Země spolu od loňského roku vedou obchodní válku, v jejímž rámci na sebe vzájemně uvalují nová cla.

Čínský velvyslanec v USA Tchien-kchaj dnes uvedl, že americké restrikce vůči čínskému výrobci telekomunikačních zařízení Huawei postrádají "jakékoliv opodstatnění a důkazy" a jsou politicky motivované. Americké tajné služby podezírají Huawei ze spolupráce s čínskou rozvědkou, což ale firma popírá.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688