Patria (Patria Finance)
Daně a účetnictví  |  18.06.2019 08:56:54

Natixis: Neschopnost adaptace si v Itálii a ve Francii vybírá vysokou daň

Podle investiční banky Natixis postihly Francii a Itálii při vstupu do eurozóny dva šoky, které jsou na jejich ekonomikách patrné dodnes. První souvisí s fiskálními pravidly měnové unie a druhý s možností devalvovat svou vlastní měnu.

Banka poukazuje na to, jak obě země dlouhodobě ztrácely podíl na exportních trzích. V následujícím grafu je zobrazen vývoj hodnoty mezinárodního obchodu a je zřejmé, že francouzské a zejména italské exporty za ním výrazně zaostávají. Zatímco obchod leží nyní ve srovnání s rokem 1998 téměř o 150 % výš, francouzské vývozy jsou zhruba dvojnásobné a italské se nachází o necelých 60 % výš:


Nutnost držet se fiskálních pravidel eurozóny vedla k tomu, že v obou zemích došlo ke zvýšení daňové zátěže a následnému negativnímu tlaku na poptávku. V Itálii pak zvýšení korporátního zdanění vyvolalo podle Natixisu i pokles investic. Jak ukazuje následující graf, ve srovnání s rokem 1990 jsou nyní korporátní investice ve Francii téměř o 100 % výš, zatímco v Itálii vzrostly jen o méně než 20 % a v roce 2014 se dokonce pohybovaly pod úrovní roku 1990. K jejich výraznému propadu pak došlo u obou zemí na počátku devadesátých let.


Před přijetím eura se Francie i Itálie uchylovaly k obnově své konkurenceschopnosti přes devalvaci měnového kurzu. Po přijetí společné měny už tuto možnost neměly, což se projevilo na poklesu jejich konkurenceschopnosti a následně na poklesu podílu na světových trzích, jak bylo zmíněno výše. Poslední graf popisuje vývoj jednotkových nákladů práce (ULC) ve vybraných evropských zemích. Zatímco v Německu leží nyní ULC ve srovnání s rokem 1998 asi o 30 % výše, v Itálii je to o téměř 60 % výš:


Natixis tedy poukazuje na skutečnost, že vstup do eurozóny omezil schopnost obou zemí provádět fiskální stimulaci a pomáhat své ekonomice devalvacemi. Banka dodává, že „neschopnost adaptovat se na nové podmínky si nyní v obou případech vybírá svou vysokou daň“. A „francouzská vláda čelí zdánlivě neřešitelnému problému“. Veřejnost totiž požaduje, aby zvýšila její kupní sílu, ale ekonomika by naopak kvůli zvýšení konkurenceschopnosti potřebovala snížení reálných mezd.

Zdroj: Natixis

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Daně a daňová přiznání - informace, termíny, formuláře



Více zpráv k tématu Daně


Poslední zprávy z rubriky Daně a účetnictví:

St   9:11  Velké změny v DPH finančních služeb JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)
Út 14:40  Specialista/ka v oblasti účetnictví podnikatelů MF ČR (Ministerstvo financí ČR)




?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688