OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  20.08.2019 14:47:33

Sloupek Kateřiny Lhotské: Geniální myšlenka ministryně Schillerové!

V rámci schvalování daňového balíčku v naší Poslanecké sněmovně zazněla z úst paní ministryně financí Aleny Schillerové pozoruhodná obhajoba zdanění rezerv pojišťoven. Jde o tak geniální myšlenku, že jejím zobecněním by se mohl nejen vyřešit problém rozpočtových deficitů, ale naopak bychom nevěděli, co s přebytky.

Deficity jsou obvykle produktem bezuzdného utrácení veřejných peněz za účelem korupce voličů. Pokud by však někdo chtěl obviňovat naši vládní koalici z toho, že rozdává všem, tak se hluboce mýlí. Ona totiž dává jen těm, co si řeknou. A protože si říká kdekdo, není divu, že je třeba takto vzniklé rozpočtové díry něčím zalátat. Tedy daněmi. Vlády se při jejich zvyšování snaží postupovat systematicky, a proto je často schvalováno ve formě tzv. „daňového balíčku“. Do toho (zatím) posledního se dostal i návrh na zdanění rezerv pojišťoven. V souvislosti s jeho obhajobou přednesla paní ministryně Schillerová mimoděk jeden zásadní a zároveň inspirativní návrh (ZDE), jehož zobecněním by mohla státní kasa vybranými daněmi přetékat.

Ten princip by se dal nazvat jako „daňová uznatelna jen vodsaď až pocaď“. V případě rezerv pojišťoven je tím „pocaď“ jejich výše dle Solvency II. Podle tohoto pravidla by šlo o to, že tvorbu rezerv do této úrovně je možno uznávat jako daňový náklad. A vše, co si pojišťovny vytvoří navíc (nikoliv z plezíru, ale podle paní ministryně proto, aby si odložily daňovou povinnost), budou muset pěkně zdanit. Budou tak vlastně vytvářet rezervy ze zisku. To budou akcionáři skákat radostí...

Myslím, že je to inspirativní myšlenka, která by se dala zobecnit i v jiných oblastech. Tak například hygienické předpisy stanoví minimální teplotu v pracovních prostorách. Takže pokud podnikatel svým zaměstnancům přitopí o něco víc, nesměl by si to, co jde nad tato minima, „dát do daní“. Analogické platí i v otázce osvětlení. A co pokud bude na některých pracovištích větší prostor, než předepisuje příslušná norma? Zdanit! Podnikatelům je třeba ukázat, co to znamená mít nadměrné metry.

Obdobně by se dalo postupovat i v případě stanovení daňových nákladů souvisejících s nákupem různých ochranných prostředků. Třeba proti hluku, nárazům, škodlivým látkám apod. I na ně existují minimální předepsané požadavky. Pokud jsou zaměstnanci vybaveni kvalitnějšími, tak by bylo možné dát do daňových nákladů jen ty částky, které by podnikatel utratil při pořízení pomůcek splňující předepsaná minima, a zbytek by zacvakal ze zdaněných peněz.

Další oblastí je třeba dodržování minimálních emisních limitů. Proč nezdanit, že si někdo pořídí zařízení, které produkuje emisí výrazně méně, než je požadováno? Stejně svoji starostlivost o životní prostředí jen předstírá a jeho hlavní motivací je úspora na daních. Alespoň by se pravda ukázala.

To jsou všechno nepochybně zajímavé nápady a paní ministryni mohou být určitě inspirací. Ale všichni cítíme, že jde stále jen o drobné. Přitom existuje něco, co by přineslo do rozpočtu mnohonásobně více. Tímto geniálním krokem by bylo zavedení analogického principu i v případě mezd. Tedy, že by se do daňových nákladů započítávaly jen do výše vládou stanoveného minima a vše nad tento rámec by platil zaměstnavatel ze zdaněných peněz. Velmi rychlým propočtem zjistíme, že při zhruba 4 miliónech zaměstnanců by to přineslo ročně zhruba 165 miliard na daních. Tomu se říká opravdová injekce pro veřejné finance. To by se to rozdávalo…

Kateřina Lhotská
vedoucí odděle ní analýz a finančních produktů, Creasoft s.r.o.
člen Finanční akademie Zlaté koruny
stříbrná blogerka v kategorii Nováček roku 2018 serveru iDNES

oPojištění.cz - informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz



Přečtěte si také:

28.08.2020Sloupek Kateřiny Lhotské: Za pojišťovnictví korektní! OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
08.08.2020Sloupek Kateřiny Lhotské: Mám fofr, že se nemůžu ani… OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
20.07.2020Sloupek Kateřiny Lhotské: Červnové ozvěny OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
22.06.2020Sloupek Kateřiny Lhotské: Ekonomika, nebo lidské životy? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688