Podnikání  |  19.08.2019 12:30:58

Padělaného zboží v celosvětovém měřítku přibývá. Nejvíce ho produkuje Čína, jak potvrzují i čeští exportéři

Podle posledních statistik vzrostl podíl padělaného zboží na 3,3 procenta celosvětového obchodu. Největším producentem těchto produktů je přitom dlouhodobě Čína, ukazují to i zkušenosti tuzemských exportních firem. V Česku podle nejnovějších dat způsobí padělané zboží škodu přes 16 miliard korun, například Celní správa však v loňském roce zaznamenala menší množství zadržených padělků. Mezi nejčastější problémové výrobky patří spotřební zboží, významným segmentem jsou i průmyslové produkty.

Podle studie Trendy v obchodě s padělky a s pirátskými výrobky, kterou zpracovaly OECD a Úřad Evropské unie pro duševní vlastnictví (EUIPO), vzrostl celosvětový trh s padělky na hodnotu 460 miliard eur, což činí 3,3 procenta celosvětového obchodu. Data pocházejí z roku 2016, konkrétně přitom ukazují, že podle údajů z roku 2013 zaujímal trh s padělky 2,5 procenta globálního obchodu, konkrétně pak 338 miliard eur. EUIPO zároveň disponuje údaji i pro Českou republiku. Podle nich tak v tuzemsku každoročně vlivem padělaného zboží dochází ke ztrátám ve výši 16,16 miliardy korun, což představuje 8,2 % všech prodejů. Celkově tedy hodnota ušlých tržeb v České republice podle analýzy činí 1 530 korun na osobu.

Statistiky Celní správy ČR však ukazují, že jak hodnota, tak množství zajištěného padělaného zboží v posledních letech klesají. Vrcholu dosáhly ve zmíněném roce 2016, kdy celníci zajistili téměř pět milionů kusů padělků, jejichž hodnota přesahovala 625 milionů korun. V loňském roce to však bylo pouze lehce přes 378 tisíc kusů, jejichž hodnota přitom byla nižší než 380 milionů korun. „Vzhledem k nastaveným kontrolním standardům v oblasti celního řízení dochází ke každoročnímu poklesu v množství realizovaných záchytů. Dovozci často volí daleko vytíženější místa vstupu zboží na území Unie. Česká republika je většinou jen tranzitní zemí,“ uvedla Hana Prudičová z Generálního ředitelství cel.

Státům vévodí Čína a Hong Kong
Opačný vývoj lze naopak sledovat u České obchodní inspekce, která v roce 2018 zabavila celkem 41 379 kusů padělků, což je o 2 994 kusů padělků více než v roce 2017. Vzrostla také hodnota tohoto zadrženého zboží. Zatímco v roce 2017 činila necelých 84 milionů korun, v loňském roce to už bylo více než 92 milionů.

Produkce padělků je celosvětovým problémem, lze se tak s nimi v hojné míře setkat v celé řadě zemí. Podle studie EUIPO a OECD jsou však dlouhodobě největšími zdrojovými státy pirátských výrobků Čína a Hong Kong. Tuto skutečnost potvrzuje i jeden z předních českých exportérů, výrobce ložisek ZKL, který své produkty vyváží do téměř 80 zemí světa.Čína patří mezi jednu ze tří zemí, ve kterých jsme se s padělky našich ložisek setkali. Spolupracujeme zde proto přímo s koncovými zákazníky, kteří nám posílají fotografie výrobků, u kterých si nejsou jisti, zda se jedná o padělky. Vše pak následně posuzujeme, v případě objevení padělků pak sám koncový uživatel podává žalobu na dodavatele,“ sdělil výkonný ředitel koncernu Jiří Prášil mladší.

Nebezpečí průmyslových padělků
Studie EUIPO a OECD dále uvádí, že mezi nejvíce padělané zboží patří zejména spotřebitelské výrobky jako obuv, oděvy, kožené výrobky, elektronika, hodinky, parfémy, hračky. Velmi podobná je v tomto směru situace i na českém trhu. „Z pohledu statistik se dlouhodobě drží na špici oděvy, obuv a různé doplňky,“ uvedla Prudičová.

Významný segment však podle ní tvoří i průmyslové zboží. „Patří do skupiny často padělaných komodit, neboť se mnohdy jedná o spotřební zboží, po kterém je velká poptávka. Z pohledu běžného spotřebitele můžeme upozornit například na náhradní díly k osobním automobilům,“ doplnila Prudičová. Podle Prášila tato skutečnost vyplývá z faktu, že tuzemský průmysl se výrazně orientuje právě na produkci automobilů.

Zmíněné padělky průmyslového zboží však v sobě zároveň mohou skrývat výrazné nebezpečí, zejména pokud se jedná o součástky složitějších strojů. „Je to hazard. Tomu, kdo si takové produkty koupí, reálně hrozí, že finální výrobek bude poškozen. Například v případě padělaných ložisek jsme se opakovaně setkali s tím, že neměly stabilní konstrukci, lišil se také materiál včetně materiálové struktury, stejně jako geometrie,“ uzavřel výkonný ředitel ZKL.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688