TNBiz (TN.cz)
Energie  |  20.09.2019 06:58:27

Požárů zanedbaných komínů přibývá, hrozí i otrava oxidem uhelnatým

Ranní teploty posledních dnů důrazně připomínají, že léto končí a podzim je už skoro tady. Stejně jako topná sezóna. Je ovšem důležité pořádně zkontrolovat komíny - čísla hasičů ukazují, že jejich požárů přibývá. Často vzplanou kvůli zanedbané údržbě.

"Během poslední topné sezóny, tedy od října 2018 do konce března 2019, vyjížděli hasiči k více než tisícovce požárů komínů, což je zhruba stejně, jako tomu bylo v loňském roce. I přes neustálé varování ze strany jak kominíků, tak hasičů, toto číslo dlouhodobě neklesá, naopak meziročně mírně roste. Přitom až za 90 % těchto požárů stojí nevyčištěný komín," říká mluvčí generálního ředitelství hasičů Nicole Studená.

Jeden příklad za všechny - letos na začátku února vyjížděli hasiči k požáru rodinného domu v obci Buk na Přerovsku. Dům po požáru komína naplnil kouř. Když požárníci dorazili na místo, střecha doma už byla celá obalená plameny. Hašení navíc komplikovaly teploty kolem mínus deseti.

Podobné případy jsou přitom stále běžnější. Loni hasiči vyjížděli k 1074 požárům od komínů, které napáchaly škodu za téměř 57 milionů korun. Dva lidé při nich zemřeli, 38 dalších se zranilo.

Nejvíc požárů vznikne přímo v komíně, kde se vznítí nevyčištěné saze. Těch bylo celkem 937. Jindy je na vině to, že je komín špatně postavený, nebo je uvnitř zazděný trám.

Majitelé nemovitostí přitom mají ze zákona povinnost udržovat komíny funkční a bezpečné. Pokud údržbu zanedbávají a začne kvůli tomu hořet, je vysoká šance, že případná pojistka vzniklé škody nepokryje.

Zaneřáděný komín přitom nezvyšuje jen riziko požáru, roste i riziko otravy oxidem uhelnatým nebo jinými toxiny, které neodcházejí pryč, ale hromadí se v prostoru. Pravidelné revize proto není radno podceňovat.

"Pokud profesionální kominík objeví problém, je připraven vám také navrhnout řešení a pomůže vám předcházet nebezpečí požáru a tedy i vzniku pojistné události. Výsledkem prohlídky je pak zpráva o kontrole, kterou bude vyžadovat pojišťovna v případě požáru. Tato zpráva by měla obsahovat veškeré náležitosti dané vyhláškou. Odbornost kominíka je dobré si ověřit na webu Společenstva kominíku České republiky, popřípadě na webu hasičů, “ říká Monika Bartlová z České asociace pojišťoven.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688