TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  09.03.2020 17:28:25

Grünes Gewölbe: posun v kauze ukradených šperků

Jedna z největších krádeží moderních dějin, která se udála vloni v listopadu, stále čeká na své vyřešení. Kdo pomohl uloupit poklad miliardové hodnoty z drážďanské klenotnice, možná nyní konečně tuší němečtí kriminalisté.

Diamantové náhrdelníky, řetěz se 177 perlami, meč vykládaný diamanty a další šperky a drahé kameny, to vše bylo koncem loňského listopadu ukradeno z drážďanské klenotnice Grünes Gewölbe. Policie se od začátku domnívala, že by pachatelé mohli mít komplice přímo mezi zaměstnanci klenotnice. Německé státní zastupitelství nyní potvrdilo, že prošetřuje čtveřici mužů z ostrahy muzea, kteří by mohli mít s loupeží něco společného.

Mezi podezřelými jsou dva strážci, kteří byli ve službě právě v časných ranních hodinách 25. listopadu 2019, kdy došlo ke krádeži. Podle vyšetřovatelů nereagovali adekvátně vzniklé sitaci. Když se ukázalo, že došlo k vloupání, podle informací listu The Guardian nedělali nic pro to, aby krádeži zabránili.

Mezi podezřelými jsou ještě další dva strážci. Jeden měl vynést informace o uspořádání místností v muzeu a rozmístění bezpečnostního systému. Čtvrtý podezřelý měl podle policejních informací narušit poplašný systém muzea.

Ke krádeži došlo poté, co vypukl požár na elektrickém rozvodném místě, čímž došlo v muzeu k výpadku elektřiny a poplašného systému. Bezpečnostní kamery i tak běžely a povedlo se jim zachytit dvojici mužů menšího vzrůstu. Pachatelé použili k otevření vitrín se šperky speciální hydraulický roztahovák, který použili i zloději při krádeži obří zlaté mince z berlínského Bodeho muzea před dvěma lety. Je možné, že za oběma delikty stojí stejný zločinecký gang.

Předpokládá se, že do krádeže šperků z 18. století bylo zapojeno celkem sedm lidí. Poklad má nevyčíslitelnou hodnotu, uvádí se v řádu miliard eur. Pro zloděje je ale jen sotva prodejný, historici se tedy obávají, že vzácné šperky pachatelé nejspíš krátce po loupeži roztavili. I tak by získali drahé kovy a kameny v hodnotě několika set milionů eur.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688