Lukáš Kovanda, Ph.D. (CZECH FUND)
Úrokové sazby  |  06.04.2020 09:54:57

Tuzemské banky prudce snižují úročení vkladů. Se snižováním úroků na hypotékách tolik nespěchají

Dolů, a to leckdy i pořádně. Takovým směrem se v dubnu vydávají úroky na klientských vkladech v tuzemských bankách. Banky tak reagují na úder koronavirové krize a související citelný pokles tržních úrokových sazeb a základních úrokových měr České národní banky. Při snižování úroků na hypotékách jsou ale mnohem opatrnější.

Už tak mizerné úročení na vkladech v českých bankách se tak dále zhoršuje. V řadě případů i vskutku dramaticky. Například ČSOB snižuje úročení termínovaného vkladu s roční fixací z 1,4 procenta ročně na 0,01 procenta ročně. Připomeňme, že inflace v letošním roce dosáhne navzdory koronavirové krizi a jejím dezinflačním tlakům stále průměrných hodnot kolem tří procent. Kdo tedy nechá své peníze na zmíněném „termíňáku“ ČSOB, o tato tři procenta prakticky celá přijde. Už může vyjít výhodněji, resp. méně nevýhodně, nechat peníze doma, „v matraci“.

Úroky na vkladech však srážejí – nebo ještě srazí – mnohé další tuzemské banky. Razantně je snížila třeba také Oberbank, ne jejímž termínovaném vkladu s roční fixací sazba poklesla také o více než jeden procentní bod.

Naopak se snižováním sazeb na hypotékách banky nespěchají. Ke zlevnění hypotečních úvěrů se zatím nově uchýlila jediná, Equa Bank. Snížením úrokových sazeb bank podle svého vyjádření reaguje „na nedávné snížení sazeb ze strany ČNB.“ Přitom banka „vzhledem ke stávající situaci očekává, že se v letošním roce budou lidé více než kdy jindy soustředit na zvelebování svých chalup a chat“, pročež právě věří, že zájemci ocení nižší sazby hypotečních úvěrů. Lze to číst tak, že se banka snaží v náročných časech zaujmout neotřelou nabídkou a navzdory zvýšenému riziko ukořistit dodatečný tržní podíl na hypotečním trhu.

Mnohé další banky však budou se snižováním hypotečních sazeb zřejmě otálet, alespoň několik měsíců. Z důvodu koronavirové krize přičtou k příslušným tržním úrokům, byť dramaticky sníženým, leckdy i plně kompenzující rizikovou přirážku. Kvůli krizi totiž stoupá riziko citelného nárůstu podílu nesplácených hypoték, což banky zahrnou do svých nákladů.

CZECH FUND

Cílem fondu CZECH REAL ESTATE INVESTMENT FUND je přinášet pravidelné výnosy pocházející z nájmů a kontinuálního zvyšování hodnoty podílů v nemovitostních společnostech a nemovitostech. Fond investuje do nemovitostních společností a/nebo nemovitostí v České republice s trvale udržitelným ekonomickým rozvojovým potenciálem, jako jsou např. administrativní budovy, nákupní centra, obchodní domy, hotely a logistické areály. Fond má sídlo v Lichtenštejnsku, je pod dohledem lichtenštejnského regulátora FMA (Finanzmarktaufsicht). Rozhodnutím České národní banky byl fond uznán jako srovnatelný se speciálním fondem nemovitostí podle českého práva. Nabízení investic do fondu v České republice je tak pod dohledem České národní banky a podléhá českým předpisům.

Více informaci na : https://czech-fund.cz/

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články k hypotékám









Zobrazit sloupec