Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Auto Moto  |  30.04.2020 13:36:24

Benzín již i za méně než 22 korun, ale také o 8 korun dráž

Také měsíc duben přinesl pokračující divoký vývoj na cenách komodit, především na černém zlatu. Zatímco americká ropa WTI zaznamenala v uplynulých týdnech dokonce záporné ceny, severomořský Brent, který je rozhodující pro cenotvorbu produktů v Evropě, se krátce dostal v tomto století k nevídaným 16 dolarům. Pohonné hmoty tak ještě získaly prostor pro další zlevňování.

Přesně před měsícem jsem v článku „Benzín pod 23 korun. Vzpomenete, kdy jste za tu cenu tankovali naposledy?“ predikoval, že by se cena Naturalu 95 mohla u nejlevnějších pump dostat v dubnu pod 22 korun za litr. A tak se již i stalo. Z řetězců čerpacích stanic je u nás cenovým lídrem ONO (Tank-ONO), který před týdnem přistoupil k dalšímu snížení cen. U desítek pump lze tak od té doby tankovat Natural 95 již jen za 21,90 . Cena, která se u čerpacích stojanů objevovala v tomto století možná jen počátkem roku 2002, kdy průměrná cena tohoto paliva klesla ke 23,20 . Současné průměrné ceny Naturalu 95 jsou však podstatně vyšší, když cenové rozdíly u pump jsou snad nejmarkantnější v historii.

Průměrné ceny pohonných hmot v letech 2001-2003

Zdroj: ČSÚ

Průměrná cena litru Naturalu 95 klesla ke včerejšku na 26,04 , tedy od počátku měsíce o 2 koruny. U zmiňovaného řetězce ONO poklesla jen o korunu, když již před měsícem byly cenovky u stojanů stanoveny na 22,90 . Přestože ropa zaznamenala v dubnu nová minima v tomto století, některé řetězce pohonných hmot ze svých prodejních cen zlevňují jen velmi pozvolna. U některých jakoby se ceny již ustály u 27 jak u Naturalu 95, tak u Nafty.

Na naší nejznámější a zároveň pro řidiče „nejúžasnější“ dálnici D1 mezi Prahou a Brnem, lze při pohledu na ceníky jednotlivých pump dlouhodobě hovořit jako o vyloženém „vzorovém příkladu svobodné cenotvorby a konkurenčního prostředí“. Nalézt čerpací stanici s rozdílnými cenami je pravidelně takřka nemožné. Pokud pomineme výjimky pump ležících prakticky ještě na území Prahy či Brna, tak ať již například MOL, Shell či OMV prodávají Natural 95 aktuálně shodně za 29,90 . Oproti nejlevnějším pumpám tedy rozdíl 8 korun, což pro motoristu tankující například 50 litrů znamená vlastně 400 výdaj navíc.

Nafta

Příznivci dieselových motorů mají možnost své plechové miláčky „krmit“ již za 22,90 , resp. za tuto cenu lze litr Nafty pořídit u zmiňovaného řetězce ONO. Průměrná cena se jinak ke včerejšku dostala na 26,23 , tj. v dubnu zatím klesla o necelé 2 . Od počátku roku lze hovořit o jejím zlevnění o zhruba 5,30 .

Vývoj průměrných cen v posledním roce


Jak vlastně plyne i z výše uvedeného, pokles průměrných cen pohonných hmot bude v květnu dále pokračovat. Z hlediska nejlevnějších cen u čerpacích stanic však již nyní žádné velké posuny čekat nelze. Před měsícem jsem u nich predikoval pokles o korunu, tentokrát očekávám v květnu zlevnění maximálně o 50 haléřů. Tedy například u Nafty na 22,40 . V kontextu výrobních cen a marží, spotřebních daní a DPH zkrátka prostor pro větší zlevnění se zdá být již vyčerpán. Užijme si tak alespoň po několik následujících týdnů „rekordně“ levných pohonných hmot, jsme dle všeho totiž na cenovém dnu.

Otázkou navíc stále zůstává postoj politiků v době potřeby ještě výraznějšího přítoku financí do státní kasy a tedy možné zdražení. Podobně jako v minulé krizi, resp. kdy jsme se v roce 2010, rovněž při nízkých cenách ropy, dočkali navýšení spotřební daně u pohonných hmot o korunu. A i přes konjunkturu v posledních letech ke snížení již nedošlo. Nadále tak, kromě DPH, motoristé primárně státu platí u litru benzínu 12,84 , u nafty pak 10,95 .

04.05. 11:04  ach ty počty (Alex)
01.05. 13:37  ach ty počty (Úvěrář)
01.05. 00:09  ach ty počty (davido)






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688