Saxo Bank (home.saxo)
Komodity  |  03.06.2020 17:21:47

Komoditní přehled: Prospěje oslabený dolar komoditám?

Jak se dařilo komoditám v druhé polovině května? Nejmarkantnější byl prodej zemního plynu, zlata a tří hlavních plodin. Akcie po celém světě v posledních týdnech stoupaly a některé, zejména v USA, dosáhly v rámci tohoto cyklu svého nového maxima. Dolar obecně oslabil, a pokud bude v tomto trendu pokračovat, může to komoditám jen prospět.

Pokračující posilování energetiky, a zejména ropy, bylo vyváženo oslabením většiny kovů. Navzdory vcelku neutrálnímu chování cen fondy nadále zvyšovaly své expozice a sázely na pokles cen obilí. Pokud jde o měkké komodity, pokračovalo uzavírání krátkých pozic v cukru, zatímco krátké pozice v kakau se ještě před nárůstem ceny stihly zvýšit.

Energie
Pokračovaly značné nákupy ropy a kombinované čisté dlouhé pozice v ropě WTI (+14,3 tis.) a ropě Brent (+14,7 tis.) dosáhly 536 tisíc lotů, což je nejvíc za poslední čtyři měsíce. Dlouhé pozice ve WTI dosáhly 363 tisíc lotů, tedy nejvíc od září 2018, zatímco ropa Brent, která v poslední době poněkud zaostává, dosáhla 173 tisíc lotů, takže zůstává hluboko pod lednovým maximem 429 tisíc lotů.

Kovy
Týden do 26. května byl obdobím, kdy většina kovů zastavila svůj postup a zlato i stříbro se propadly o 1,7%, zatímco měď se nikam nepohnula. Hedgové fondy nemají nadále zájem o zlato, a tak se čisté dlouhé pozice znovu snížily o 14 % na 24 tisíc lotů, což je nejnižší sázka na růst cen za posledních téměř 12 měsíců. Svou roli zde mohlo sehrát i hromadné opouštění futures na zlato na CME po březnových výkyvech spotového trhu, kdy fondy raději přesunuly část svých dlouhodobých expozic do fondů ETF. Celková zlatých ETF se minulý týden poprvé vyšplhala nad 100 milionů uncí.
Výrazné posilování stříbra po jeho březnovém propadu se prozatím zastavilo, ale získané momentum pomohlo zvýšit čisté dlouhé pozice o 26 % na 27 tisíc lotů, což je ovšem ještě stále o 60 %, tedy o 42 tisíc lotů méně, než fondy držely před zmiňovaným propadem. Nárůst hodnoty stříbra vůči zlatu možná zpomalí poté, co poměr ceny zlata a stříbra dosáhl technického cíle na úrovni 95 (uncí stříbra za jednu unci zlata).
Krátké pozice mědi klesly téměř na polovinu, když se na tento významný průmyslový kov zaměřily i fondy, které zatím ze zotavení nijak neprofitovaly. Dnes cena na počátku obchodování znovu zamířila výš a dosáhla téměř úrovně 2,50 USD/libru, což je hladina podpory z roku 2017, která se po březnovém propadu stala naopak hladinou odporu.

Zemědělství
Pokračoval všeobecný odprodej tří hlavních obilovin, zejména kukuřice, kde čisté krátké pozice dosáhly 276 tisíc lotů,  což je na tuto roční dobu nejpesimističtější pozice za nejméně deset let. Propad poptávky po etanolu (která se nyní vzpamatovává spolu s opětovným nástupem ropy), rychlá výsadba a pochybnosti ohledně exportní síly udržují kukuřici i nadále poblíž klíčové psychologické hladiny podpory 3 USD za bušl.
S tím, jak se zotavovala poptávka v souvislosti s biopalivy, pokračovalo i uzavírání krátkých pozic v cukru. Dlouhé pozice fondů v kávě jsou nyní o 37 % menší, protože se její technické vyhlídky po opětovném propadu pod 1 dolar za libru dále zhoršily.


O autorovi:

Ole Hansen začal pro Saxo Bank pracovat v roce 2008 a od roku 2010 pracuje jako hlavní komoditní stratég. Jeho prací je tvorba strategií a analýz globálních komoditních trhů definovaných fundamentálními ukazateli, náladou trhu a technickým vývojem.
Ole Hansen je autorem týdenních zpráv, které mapují vývoj na trzích s komoditami a současně klientům poskytují názory na obchodování v rámci značky SaxoStrats. Pravidelně přispívá do vysílání i tištěných médií jako jsou CNBC, Bloomberg, Reuters, Wall Street Journal, Financial Times a Telegraph. Před příchodem do Saxo Bank pracoval Ole Hansen 18 let v londýnské City jak v obchodě tak i v oblasti multi-asset hedgeových fondů.
Má zkušenosti s obchodováním i investicemi a je respektovaným stratégem, který se pravidelně setkává s klienty Saxo Bank po celém světě. Bankovní vzdělání získal Ole Hansen v Danske Bank.

Globální online investiční banka

Skupina Saxo Bank, specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií. Už téměř 25 let poskytuje jednotlivcům i firmám přístup k profesionálnímu obchodování a investicím prostřednictvím svých technologií a zkušeností. Mnohokrát oceněné obchodovací platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě. Saxo Bank byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve finančních centrech po celém světě, včetně Londýna, Singapuru, Paříže, Curychu, Dubaje a Tokia.

Více informací na:www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688