Makroekonomika  |  04.06.2020 16:31:00

Okénko trhu - ECB posílila program nákupů aktiv

Průměrná tuzemská mzda vykázala za první letošní čtvrtletí nárůst o 5 %, ve srovnání se stejným obdobím roku loňského, a dosáhla 34 077 . Po očištění o inflaci to odpovídá reálnému růstu mezd o 1,4 %. Oproti poslednímu kvartálu roku 2019 pak došlo po sezónním očištění ke zvýšení průměrné mzdy o 1,1 %. Mediánová mzda, která v předchozím čtvrtletí již vystoupala nad hranici 30 tis. Kč, ovšem zaznamenala mezikvartální pokles. Hned v příštím čtvrtletí očekáváme na českém trhu práce podstatně horší situaci. Vlivem ekonomických restrikcí začnou o výdělky přicházet nejprve pracovníci ve službách, které byly zasaženy nejsilněji. Následovat ovšem budou i ostatní sektory, které pocítí klesající tuzemskou i zahraniční poptávku. Část pracovních míst navíc dosud podpírají vládní záchranné programy, které budou postupně ukončovány, čímž se ve firmách opět zvýší tlak na nákladovou efektivitu. Více naleznete v komentáři zde: https://bit.ly/2A3R74D

Maloobchodní tržby v eurozóně v dubnu poklesly o 11,7 % meziměsíčně a 19,6 % meziročně. Prohloubily tak svůj propad z března, nicméně oproti očekáváním se snížily o trochu méně dramaticky. Přesto se jednalo o suverénně nejhorší měsíc v historii měření.

Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA v týdnu končícím 30. května poklesly na zhruba 1,9 milionu. Pokračuje tak trend postupného snižování počtu Američanů, kteří přišli o práci. Počet pokračujících žádostí ovšem ukazuje, že k předkrizové kondici má tamní trh práce stále daleko. V týdnu před 23. květnem jich bylo více než 21 milionů.

Evropská centrální banka po dnešním zasedání v souladu s předpoklady ponechala úrokové sazby beze změny. Opět ovšem posílila svůj program nákupů aktiv, tentokráte o dalších 600 mld. eur. Zároveň prodloužila horizont jeho trvání až do konce června roku 2021. Na toto rozhodnutí okamžitě reagovaly výnosů dluhopisů zadluženějších zemí eurozóny, které zamířily strmě dolů. Například u italských desetiletých dluhopisů tak došlo k poklesu z téměř 1,6 % až na 1,4 %. Evropská měna citelně posílila vůči dolaru a zpráva potěšila i českou korunu, která během dne oslabila až k EUR/CZK 26,80, aby vzápětí po ohlášení rozhodnutí ECB posílila zpět do blízkosti EUR/CZK 26,60. Evropská centrální banka dnes také představila svůj makroekonomický výhled, ve kterém počítá s poklesem HDP eurozóny v letošním roce o 8,7 %, následovaném růstem o 5,2 % v roce 2021. Šéfka ECB Lagardeová se zároveň pochvalně vyjádřila o záchranném balíčku z dílny Evropské komise, který je aktuálně tématem diskuzí v rámci sedmadvacítky.


Autor: Vít Hradil, analytik
Editor: Luboš Růžička, analytik
Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

14.04.2022ECB připravuje trhy na ukončení nákupu aktiv (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
12.04.2022ECB bude připravovat trhy na konec nákupů aktiv (Tématické reporty) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688