Radomír Jáč (Generali Investment)
Makroekonomika  |  05.06.2020 10:06:13

Prodejci přes internet a zásilkové služby vykázaly meziroční nárůst o 47,5 %.

Maloobchodní tržby sice v dubnu vykázaly více než desetiprocentní meziroční pokles, propad byl ale méně výrazný, než se čekalo. Na obchod těžce dopadly uzavírky a omezení spojené s koronavirem, v zásadě tak zkolabovaly prodeje oděvů a obuvi, o více než 55 % pak klesly meziročně prodeje výrobků pro kulturu, sport a rekreaci. Z podstaty věci byly méně negativně zasaženy prodeje potravin, i zde ale tržby meziročně klesly. Pomyslným vítězem za letošní duben jsou prodejci přes internet a zásilkové služby, když tato forma prodejů vykázala meziroční nárůst o 47,5 %.

Maloobchodní tržby v dubnu klesly meziročně o 10,6 %, zatímco trh očekával téměř dvojnásobný pokles – o 19,5 %. Na prodejce dopadly uzavírky a omezení spojené s koronavirem, celkový dopad byl ale při veškeré své robustnosti méně dramatický, než se čekalo. Zde je ale nutné rozlišovat mezi sortimentem, neboť relativně nevýrazný propad prodejů potravinářského zboží o 2,8 % kontrastuje s kolapsem tržeb u oděvů a obuvi, kde je hlášen meziroční propad o 81,1 %.

Výrazně rostly prodeje přes internet a zásilkové služby, což ale není překvapivé, neboť pro mnoho spotřebitelů a prodejců byly právě internet a zásilkové služby jedinou schůdnou cestou, jak příslušné zboží prodat a odebrat. Samostatnou kapitolou je propad prodejů motorových vozidel o 46,4 %. Zde hrály roli jak stávající omezení a s nimi spojené komplikace, tak nejistoty ohledně dalšího vývoje celkové situace v ekonomice a finanční situace domácností.

Dá se říci, že zatímco například u prodejů oděvu, obuvi či výrobků pro rekreaci a sport lze čekat poměrně svižné oživení s tím, jak se prodejny opět otevřely, tak prodeje motorových vozidel budou narážet na horší situaci a nejistoty v ekonomice i v dalších měsících. 

Celkově je pokles maloobchodních tržeb na úrovni 10,6 % za letošní duben mírnější, než se čekalo. Hodně zajímavé je, že srovnatelný propad včera hlásily dubnové maloobchodní tržby také v případě Maďarska. V případě českého trhu je také namístě zmínit pozitivní revizi za březen, kde je nyní propad maloobchodních tržeb hlášen „jen“ na úrovni 5,6 %, když původní údaj hlásil propad o 8,9 %.

V květnu a dalších měsících by se měly meziroční propady tržeb již zmírňovat s tím, jak se s uvolňováním restrikcí obchody postupně otevřely. Přesto lze čekat, že maloobchodní tržby zůstanou meziročně v záporu i v dalších měsících a významnou roli zde sehraje skutečnost, že spotřebitelé budou nyní při svých výdajích opatrnější kvůli nejistotám ohledně budoucnosti, tedy ohledně své finanční situace.

Je otázkou, nakolik je vůbec možné odhadnout výsledek maloobchodu za celý letošní rok. Nicméně, je zřejmé, že po loňském růstu maloobchodních tržeb o 4,8 % letos dle směřujeme k celoročnímu poklesu v řádu několika procent.

Radomír Jáč

Radomír Jáč

Radomír Jáč působí na kapitálových trzích již dvacet let, a to s praxí na pozici hlavního analytika v předních investičních bankách a asset management společnostech aktivních na středoevropských trzích. Profesně pokrývá makroekonomický vývoj včetně měnové a rozpočtové politiky, vývoj měnových kurzů či výnosů vládních dluhopisů, především ve středoevropském regionu (včetně české ekonomiky) a v eurozóně. Vystudoval VŠE v Praze se zaměřením na hospodářskou a sociální politiku, ekonomické teorie a finanční trhy. Volný čas dělí mezi své nejbližší, běh a literaturu.


Generali Investments CEE, investiční společnost, a.s.

Logo Generali

nabízí individuálním investorům a institucím komplexní produkty a služby v oblasti kolektivního investování a investičního managementu. Spravuje české podílové fondy vedené v českých korunách a irské investiční fondy nabízené v CZK, EUR a PLN. Nabídku přímých investic individuálních investorů do široké škály podílových fondů doplňuje nabídka produktů pravidelného investování, investičních programů a produktů životního cyklu. Mezi hlavní institucionální klienty patří pojišťovací a zajišťovací společnosti a penzijní fondy a současně obhospodařuje aktiva nejvýznamnějších částí Generali CEE Holding B.V. Společnost působí na trhu od roku 1991 a podle údajů Asociace pro kapitálový trh ČR je největším správcem aktiv v České republice. Její aktiva ve správě přesahují 289 mld. Kč. Řadí se tak mezi vedoucí firmy rovněž v regionu střední a východní Evropy.

Generali Investments CEE je součástí skupiny Generali, nezávislé italské finanční skupiny se silnou mezinárodní působností, která vznikla v roce 1831. Skupina Generali patří mezi přední světové pojišťovny s předepsaným pojistným 70 miliard euro (v roce 2016). Ve více než 60 zemích světa zaměstnává 74 tisíc odborníků. Skupina Generali zaujímá vedoucí postavení na trzích západní Evropy. Stále významnější pozici získává v Asii a také v regionu střední a východní Evropy. V 10 zemích tohoto regionu je skupina Generali jedním z předních poskytovatelů pojištění prostřednictvím holdingové společnosti Generali CEE Holding B.V.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688