Akcenta (AKCENTA CZ)
Investice  |  22.06.2020 11:14:52

Vývoj na devizovém trhu ve 25. týdnu (15.6.-19.6.2020)

Klíčové události a ukazatele

CZ - Ceny průmyslových výrobců v květnu vzrostly o 0,4 % m/m a poklesly o 0,9 % r/r
EZ - Index ekonomického sentimentu ZEW v červnu vzrostl na 58,6 z květnových 46,0 bodu
PL - Polská centrální banka ponechala hlavní úrokovou sazbu na úrovni 0,10 %
US - Maloobchodní tržby v květnu vzrostly o 17,7 % m/m

Očekávané události a ukazatele v příštím týdnu

CZ - Zasedání bankovní rady České národní banky
DE - Index podnikatelského klimetu Ifo (červen)
EZ - Kompozitní index PMI (červen) - předběžný odhad
US - Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby (květen)

Měnové kurzy (vývoj v tomto týdnu) a Predikce vývoje


Úrokové sazby


Vývoj EUR/CZK

  • Koruna se vůči euru v tomto týdnu pohybovala v rozmezí 26,50 – 26,90 CZK/EUR, když v tomto bočním trendu probíhá obchodování již třetí týden v řadě. Z pohledu domácích makroekonomických statistik byl tento týden poměrně nezajímavý. Vývoj cen průmyslových výrobců za květen či dubnový běžný účet platební bilance neměly šanci s korunou výrazněji pohnout. I nadále platí, že koruna potřebuje impulsy z vnějšku a pro její další vývoj je důležité sledovat převažující sentiment na finančních trzích v kombinaci s vývojem ve středoevropském regionu. O něco pravděpodobněji se v tuto chvíli jeví to, že se koruna v nejbližších dnech vydá z bočního trendu směrem nahoru, tj. oslabí.
  • Úrokové sazby České národní banky (ČNB) se začínají limitně přibližovat nule. Hlavní sazba ČNB, dvoutýdenní repo, je od květnového zasedání ČNB na 0,25 %. Sazba proticyklické kapitálové rezervy bank bude nově činit 0,5 %, což by mělo pomoci úvěrovat domácnosti a podnikový sektor ze strany komerčních bank. Jinak situace v domácím bankovním sektoru zůstává podle ČNB velmi dobrá a většina bank bez problémů splňuje požadavky na výši kapitálu. Vzhledem k velmi nejistému hospodářskému vývoji v nadcházejících čtvrtletích je stabilita finančního sektoru nesmírně důležitá.
  • Za klíčovou domácí událost příštího týdne, lze považovat zasedání bankovní rady ČNB (24/6). To se velmi pravděpodobně obejde bez jakýchkoliv významnějších změn. Úrokové sazby se po květnu snižovat nebudou. Hlavní úroková sazba tak setrvá na 0,25 % a diskontní na 0,05 %. Ostatně sazby již v podstatě není ani kam dále snižovat, když se aktuálně nacházíme de facto na technické nule.
  • O stabilitě a přání vyčkat co přinesou nadcházející měsíce hovořila v rozhovorech i většina členů bankovní rady. Některé domácí makroekonomické statistiky zveřejněné v posledních týdnech sice na první pohled vypadají dramaticky (např. dubnový propad průmyslu), avšak směrem ke druhé polovině roku mají velmi omezenou vypovídací hodnotu, takže na ně ČNB v červnu určitě reagovat nebude. Situace na finančních trzích se během května a první poloviny června navíc stabilizovala a koruna je vůči euru silnější o cca 60 haléřů. Červnové zasedání se navíc obejde bez nové makroekonomické prognózy.
  • Debata v bankovní radě se může stočit směrem k tomu, jak v případě potřeby dále uvolnit měnové podmínky. Centrální bankéři však v tomto směru jasno evidentně nemají a jediná shoda panuje na tom, že záporné úrokové sazby si většinově nepřejí. S intervenčním režimem má sice ČNB bohaté zkušenosti, ale v bankovní radě má i výrazné odpůrce v podobě např. A. Michla. Kvantitativní uvolňování v podobě nákupu státních dluhopisů či kontrola výnosové křivky se zase pro změnu může jevit problematická kvůli mělkému trhu českých státních dluhopisů a kvůli nutnosti sladit fiskální a měnovou politiku. Z toho vyplývá, že se na téma dalšího uvolnění měnové politiky mnoho nového a konkrétního pravděpodobně nedozvíme. Výsledně tak od červnového zasedání ČNB pravděpodobně opravdu mnoho nového očekávat nelze a i dopad na kurz koruny by měl být jen omezený.

Vývoj USD/CZK

  • Obchodování koruny vůči americkému dolaru se v tomto týdnu odehrávalo v rozmezí 23,40 – 23,90 CZK/USD. Koruna zisky ze začátku týdne v dalších dnech odevzdávala. Klíčem k dalšímu vývoji koruny zůstává vývoj na hlavním měnovém páru EURUSD. K tomu, aby koruna oslabila zpět nad hladinu 24 CZK/USD je nezbytnou podmínkou to, aby se obchodování na eurodolaru dostalo hlouběji a udržitelně pod hladinu 1,12 USD/EUR.


Vývoj PLN/CZK


Vývoj EUR/USD

  • Na hlavním měnovém páru v tomto týdnu probíhalo nervózní obchodování v rozmezí 1,119 – 1,136 USD/EUR. Posílení hlouběji pod hladinu 1,12 by pravděpodobně akcelerovalo další ztráty eura, avšak k tomu zatím nedošlo. Výraznější pohyby nelze vyloučit v samém závěru týdne, když v pátek odpoledne bude probíhat zasedání Evropské rady, na kterém se bude probírat společný fiskální balík pro EU v celkové výši 750 mld. eur. Některé země, včetně Česka, přitom nejsou spokojeny s klíčem pro rozdělní finančních prostředků a lze tudíž očekávat poměrně obtížnou debatu. Fiskální balík EU byl přitom v posledních týdnech jedním z důležitých faktorů, který pomáhal euru k posílení a celkově i ke zlepšení nálady na finančních trzích.
  • Zatímco květen byl primárně ve znamení optimismu z ustupující pandemie Covid-19 v EU a z postupného otevírání evropských ekonomik, tak poslední dva týdny se již nesly v opatrnějším duchu. Americká centrální banka (Fed) se na zasedání v minulém týdnu stavěla k rychlému oživení americké ekonomiky poměrně dost rezervovaně a v podobném duchu se v tomto týdnu nesly i projevy J. Powella (Fed) v Kongresu. Z makroekonomických statistik v USA poutají i nadále velkou pozornost nová týdenní čísla z amerického pracovního trhu. Týdenní počet nových žádostí o podporu již sice nedosahuje astronomických hodnot z konce března, kdy došlo k uzavření ekonomiky kvůli pandemii Covid-19, avšak čísla zůstávají stále extrémně vysoká (naposledy 1,5 mil.). Americký Fed na zázrak v podobě rychlého poklesu nezaměstnanosti ve druhé polovině letošního roku příliš nevěří a současný vývoj počtu nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti mu dává za pravdu. Naopak maloobchodní tržby v květnu rostly v USA rychleji, než se předpokládalo (17,7 % m/m) a to i v tzv. kontrolní skupině (11,0 % m/m). Teprve další měsíce však naznačí, jak na tom americký spotřebitel doopravdy je.

AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku, Německu a Francii. Klientské portfolio tvoří více než 39 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688