Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Bydlení  |  09.07.2020 20:21:37

Bydlení napříč Evropou zdražuje. Česko je v růstu cen šesté nejrychlejší

Ceny bydlení v Česku se v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně zvedly o téměř deset procent. Ukazují to výsledky mezinárodně srovnatelného Indexu cen bytových nemovitostí (House Price Index). Mezi zeměmi EU jsme v rychlosti zdražování na 6. místě. V rámci celé Unie je průměrný meziroční růst 5,5 procenta. To je nejvíce za posledních třináct let.

Jak ukazují data Eurostatu, v prvním čtvrtletí vzrostly ceny bydlení v Česku meziročně o 9,5 procenta, mezikvartálně o 2,6 procenta. Nejrychleji rostlyLucembursku, na Slovensku a v Estonsku. V průměru se ceny v EU meziročně zvýšily o 5,5 procenta. To je nejvíce od roku 2007.

V rámci Unie je průměrný meziroční růst 5,5 %

Zdroj: Eurostat

V Praze lidé na nový byt šetří nejdéle ze sousedních metropolí

V Česku, zejména pak v Praze, žene ceny nahoru zejména nedostatek bytů a velká poptávka, ale také rostoucí ceny pozemkůstavebních prací. Jak vyplývá z Indexu dostupnosti bydlení (CG-Indexu), který Central Group jako přední český rezidenční stavitel dvakrát ročně zpracovává, na pořízení průměrného 70metrového bytu by obyvatel Prahy potřeboval 14,2 průměrných ročních hrubých platů. To je ze sousedních metropolí zdaleka nejvíc. Přitom ještě v roce 2015 nebyl odstup Prahy tak propastný. Dostupnost bydlení se postupně zhoršovala i v okolních metropolích, nejvíce ale právě v českém hlavním městě.

„Ještě před pěti lety držela s 10,3 ročními platy nelichotivé prvenství Bratislava. Praha ji ale rychlým tempem „dohnala“ a ještě přeskočila. Je to dáno výrazným nepoměrem mezi rychlostí růstu cen bytůmezd. Zatímco nabídkové ceny nového bydlení v Praze za 5 let vzrostly o 80 procent, mzdy jen o necelých 30 procent,“ uvedla výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková.

V povolování bytů je Praha nejslabší

Nových bytů se v hlavním městě povoluje málo již řadu let. Dlouhodobě jde v průměru jen o tři byty na tisíc obyvatel. V žádné ze sousedních metropolí není tempo tak pomalé. Nejdynamičtější bytovou výstavbou se může chlubit Varšava, kde je počet povolovaných jednotek v posledních pěti letech téměř čtyřnásobný. Dokonce i Mnichov, který už jen obtížně hledá pozemky k výstavbě, povoluje kolem sedmi bytů ročně.

Na rozdíl třeba od Mnichova ale není problém české metropole v nedostatku vhodných ploch. Praha má v širším centru mnoho nevyužívaných pozemků, takzvaných brownfieldů. V současné době je podle analýzy Central Group v Praze v přípravě téměř 116 tisíc bytů, tedy bydlení pro bezmála 250 tisíc lidí. Dvě třetiny z těchto bytů jsou plánovány právě na brownfieldech.

„Revitalizace bývalých průmyslových zón a jejich přeměnarezidenční bydlení je ideální způsob, jak pomoci řešit bytovou krizi v Praze. Od koupě pozemku k prvnímu výkopu ovšem často uběhne i více než deset let, a to kvůli pomalým a nepružným schvalovacím procesům,“ upozornila na hlavní problém Tomášková.

16.07. 12:15  A proto (PetrT)
16.07. 11:49  A proto (Robholy)
10.07. 11:00  A proto (roman)
10.07. 10:04  A proto (Radim)
10.07. 09:47  Vlastní bydlení (vendy)


Přečtěte si také:

01.03.2023V Česku je zajištěný jen každý šestý firemní dluhopis Ing. Marek Kuskov (Dluhopisomat)
19.04.2022Šestý ročník Global Money Week v Česku je za námi MF ČR (Ministerstvo financí ČR)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688