Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Investice  |  08.09.2020 10:23:02

V ČR je alkohol čtvrtý nejlevnější v EU. Zůstane jedním z nejlevnějších i po letošním zvýšení daně z lihovin


Česko je rájem milovníků alkoholických nápojů. Podle nejnovějších údajů Eurostatu (zde), těch za rok 2019, vyjde alkohol Čechy jen na 87,2 procenta toho, co se za něj platí v průměru v zemích Evropské unie. Jedná se přitom o mezinárodně srovnatelný údaj, neboť je přepočtený podle parity kupní síly měny.

Alkoholické nápoje - pivo, víno, lihoviny - jsou ve vztahu k průměru EU levnější než v Česku pouze ve třech zemích, a sice v Maďarsku, Bulharsku a Rumunsku. Ještě v roce 2016 byl alkohol v EU levnější než v Česku nejen v uvedeném trojlístku zemí, ale také ve Španělsku, Polsku a na Slovensku. V loňském roce však například Slováci zaplatili za alkohol už 95,1 procenta toho, co za něj dají v průměru obyvatelé celé EU.

Nejdražší alkohol v rámci EU je ve Finsku, kde za něj zaplatí 190,7 procenta toho, co v průměru v EU, tedy bezmála dvojnásobek. Více než dvojnásobek pak zaplatí v zemích sice evropských, které však nejsou členy EU, a to na Islandu (Islanďané dají za alkohol 265,3 procenta toho, co v průměru lidé v EU) a v Norsku (260,8 procenta). Skandinávské země jsou známé poměrně vysokým zdaněním alkoholu, které se pochopitelně promítá do konečné ceny pro spotřebitele.

Od letošního roku ale až Česko takovém rájem nebude. Alespoň tedy z hlediska milovníků alkoholu tvrdého. Alkohol letos patří mezi nejmarkantněji zdražující položky spotřebního koše v ČR kvůli poměrně citelnému navýšení spotřební danělihovin. Přesto však bude i nadále Česko z hlediska ceny alkoholu, zejména piva, v rámci EU velmi levným krajem

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na : www.trinitybank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Daně a daňová přiznání - informace, termíny, formuláře



Více zpráv k tématu Daně


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




?

Zobrazit sloupec