Práce  |  26.11.2020 13:19:48, aktualizováno 28.01.2021 08:33:21

Ovlivní vás zvýšení minimální mzdy od ledna 2021? Asi ano: týká se rodičů s dětmi, ale třeba i důchodců

Minimální mzda se zvýšila od 1. ledna 2021 na 15 200 , to má vliv na celou řadu navázaných odvodů nebo naopak příspěvků či daňových odpočtů. Její zvýšení tedy ovlivňuje nejen odměnu zaměstnanců pracujících přímo za minimální mzdu, ale má také dopady na daňové a další finanční povinnosti.

Minimální mzda roste téměř každoročně, například v roce 1991 byla ve výši 2 000 a zvyšovala se nejčastěji zhruba o 10 %. Výraznou výjimkou bylo kosmetické zvýšení pro rok 2007, a poté následovala šestiletá pauza, kdy se s výší minimální mzdy nehýbalo. K nejrazantnějšímu navýšení došlo s platností od ledna 1999, o téměř 23 %. 

Výše minimální mzdy se tak promítne (především) do daní a odvodů nejen lidí, kteří přímo za minimální mzdu pracují, ale i rodičů s dětmi, důchodců, nebo také lidí hlášených na úřadu práce. Minimální mzda ovlivňuje sociální i zdravotní odvody nejen placené zaměstnancem, ale i zaměstnavatelem, tedy vlastně náklady na zaměstnance s minimální mzdou. Ovlivní tak výši jejich čisté mzdy.


Více k  čisté mzdě, která také od ledna 2021 prošla změnami, se dočtete v tomto článku:
Zvýší se vám v roce 2021 čistá mzda? Nejspíš ano, záleží na tom, jak vysokou máte hrubou mzdu a kolik máte dětí


Od výše minimální mzdy se odvíjí především:

Ale pozor, daňové přiznání, které teď budeme odevzdávat, se týká příjmů za rok 2020 a do něho se tedy promítne ještě minimální mzda platná v roce 2020 - tedy 14 600

Výše minimální mzdy se týká nejen platu zaměstnanců na hlavní pracovní poměr, ale i na dohodu o pracovní činnosti a dohody o provedení práce, pracovního poměru na dobu určitou i neurčitou a nezáleží na tom, zda se jedná o hlavní nebo vedlejší pracovní poměr. U každého zaměstnání i při jejich souběhu máte právo na mzdu v minimální výši, případně zkrácenou přiměřeně k délce pracovního úvazku.  

Minimální mzda je vyměřovacím základem pro výpočet zdravotního pojištění pro osoby bez zdanitelných příjmů. K těm patří nejen studenti starší 26 let nebo nezaměstnaní, kteří nejsou evidováni na úřadu práce a tedy odvádějí sami za sebe, ale také lidé, kteří pobírají menší než minimální mzdu (pracují na částečný úvazek), nebo kteří žijí z příjmů z kapitálu nebo z nájmů.

Zvýšení minimální mzdy se promítne i do zaručené mzdy, tedy do ze zákona nejnižšího možného výdělku pro zaměstnance jednotlivých povolání, jejichž mzda není sjednána v kolektivní smlouvě, a také pro zaměstnance ve veřejných službách, veřejné správě a ve státní službě. Zaměstnaní jsou rozčleněna do osmi stupňů, kde nejnižší odpovídá minimální mzdě a týká se takových profesí, jako uklízečka nebo pomocná kuchařka nejvyšší osmý stupeň potom dosahuje alespoň dvojnásobku minimální mzdy.  

Další oblastí, do které se minimální mzda promítá, je výše školkovného, tedy částky, kterou si lze odečíst od daňového základu na dítě umístěné ve školce, jeho výše odpovídá minimální mzdě

Daňový bonus, kdy jeden z rodičů může uplatnit daňové zvýhodnění na děti, je také ovlivněn výší minimální mzdy, protože pro jeho uplatnění je třeba mít roční rozhodné příjmy ve výši šestinásobku minimální mzdy. Limit pro dosažení daňového bonusu se tedy spolu se zvýšením minimální mzdy rovněž zvyšuje a dosáhnout na něj je tedy náročnější. Také ale platí, že pokud má poplatník na daňový bonus nárok a daňové zvýhodnění je vyšší, než vypočtená daň z příjmu, pak mu vzniká nárok na bonus ve výši rozdílu.

Také málokdo tuší, že pokud pobírá vysoký důchod nebo penzi, bude mu od určité dosažené částky (určené také výší minimální mzdy, přesně řečeno 36násobku minimální mzdy) daněn. Zvýšením minimální mzdy se tedy zvyšuje i hranice, do které je ze zákona důchod od zdanění osvobozen. Toto zdanění, které se ale týká jen malé části vysokopříjmových důchodců, podléhá pouze částka nad tento limit. A také platí, že pokud důchodce podává daňové přiznání, pak může uplatnit slevu nad poplatníka ve standardní výši. 

Další důležitou věcí svázanou s výší minimální mzdy je možná výše výdělku, kterým si mohou přivydělat osoby vedené na úřadu práce. Osoby registrované na úřadu práce, které nepobírají podporu v nezaměstnanosti si mohou přivydělat do určité výše v tzv. nekolidujícím zaměstnání - může to být formou dohody o pracovní činnosti nebo pracovní smlouvy a měsíčně smí jít nejvýše o polovinu výše minimální mzdy.

Výše minimální mzdy je také významná pro posuzování příjmů rodiny u nároku na některé dávky a příspěvky, a může tak ovlivnit, zda dávku žadatel obdrží, nebo zda mu bude odebrána. 

V souhrnu se dá říci, že minimální mzda a její nastavení je zásadní parametr daňového systému, který zasahuje do života lidem pracujícím, registrovaným na úřadu práce nebo i v důchodu, rodičům s dětmi i lidem v nouzi. Významným způsobem se dotýká i druhé strany, tedy zaměstnavatelů, a samozřejmě i třetí strany tripartity, tedy státu (na straně příjmové i výdajové).

03.02. 16:20  Minimální mzda (Vlaďka)
28.01. 19:48  Prý navýšení !! (Vlk)
28.01. 14:11  Prý navýšení !! (FMach)
27.11. 23:54  Pestounska pece (anonim)

Výpočet čisté mzdy v roce 2024



Více zpráv k tématu Mzdy








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688