Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  08.12.2020 11:50:43

EKOSPOL: Stavebnictví na své dno stále nenarazilo, v říjnu se vrátilo k dvojcifernému propadu


Pomyslného Černého Petra si letos zdá se vytáhlo české stavebnictví, které drtivě zasáhla koronavirová krize. Už od jara se nemůže vymanit z problémů, když stavební produkce každý měsíc jen klesá. Aktuální data Českého statistického úřadu (ČSÚ) ukazují, že propad pokračoval i v říjnu, kde se stavební produkce meziročně snížila o 10,5 procenta. A na lepší časy se jen tak neblýská. Stavební úřady totiž v říjnu vydaly o 7,6 procenta stavebních povolení méně a orientační hodnota těchto staveb se propadla dokonce o 35,9 procenta. Otázkou tak zůstává, jak hluboko české stavebnictví ještě klesne.

Zásadně se nedaří hlavně bytové výstavbě, což jasně prokazuje počet zahájených bytů. ČSÚ v celé ČR eviduje 2581 bytů, jejichž stavba začala v říjnu. To představuje meziroční propad o 23,8 procenta. Výrazněji přitom ubylo nových bytů zahájených v rámci nějakého bytového domu, kterých se říjnu začalo stavět dokonce o 43,7 procenta méně než loni.

Tristní situace i nadále zůstává v hlavním městě, kde se v říjnu začalo stavět pouhých 148 nových bytů. V podstatě jde o jeden středně velký rezidenční projekt. Celkem se v Praze od začátku roku začalo stavět jen 3257 nových bytů, což ani zdaleka nestačí současné poptávce. Jen se tím prohloubí nedostatek cenově dostupných bytů na trhu. Jak se situace kritická, ukáže srovnání s loňským rokem, kdy se jen v Praze za prvních deset měsíců roku začalo stavět o 1716 nových bytů více.

O moc lépe si letos nevede ani Středočeský kraj, kam se v uplynulém období přesunula podstatná část bytové výstavby. Letos zde stavební firmy zahájily stavbu 4415 nových bytů, což je o 458 méně než ve stejném období loňského roku. Lépe než Praha je na tom letos také Jihomoravský kraj, kde se začalo stavět 3421 nových bytů. I jižní Morava si ale oproti loňskému roku pohoršila, konkrétně o 106 zahájených bytů.

Z těchto čísel jasně vyplývá, že české stavebnictví žádné růžové období nečeká. Stavaři se spíš musí připravit na další krev, dřinu, slzy a pot. Na pokračující krizi ve stavebnictví však v konečném důsledku doplatí úplně všichni. Nedostatek bytů na trhu bude držet cenu některých předražených ležáků stále příliš vysoko, stejně jako nedostavěná infrastruktura bude stále bránit bezproblémové mobilitě za zaměstnáním a rychlejšímu pohybu zboží a služeb. Lepší kondice stavebnictví je proto v zájmu celé české ekonomiky.

RNDr. Evžen Korec, CSc.
Generální ředitel a předseda představenstva
EKOSPOL a. s
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688