Patrik Madle (ČSOB)
Běžné účty  |  07.01.2021 12:50:38

Povánoční útraty Čechů v e-shopech strmě vzrostly a předčily i nákupy před Štědrým dnem

Pandemická situace přesměrovala nákupy Čechů o vánočních svátcích na internet. Růst plateb kartou byl v meziročním porovnání enormní. Ve dnech před Štědrým dnem klienti skupiny ČSOB v e-shopech utratili o polovinu větší částku než před rokem. Překvapením bylo, že v povánočním období se nákupy ještě zintenzivnily a byly o takřka tři čtvrtiny vyšší než ve stejném období loni.

„Letošní vánoční a novoroční svátky podle předpokladů přinesly kvůli pandemii a omezením v obchodech a nákupních centrech rekordní tržby v e-shopech. Úplně jsme ale neočekávali, že povánoční nákupní horečka bude silnější než předvánoční. Nicméně objem útrat našich klientů v e-shopech po Vánocích byl o devět procent vyšší než ve dnech před Štědrým dnem. Podle počtu transakcí byl nárůst tříprocentní,“ říká Jan Sadil, člen představenstva ČSOB zodpovědný za retail.

Nejvíce v meziročním srovnání při online nákupech koncem loňského prosince rostly útraty za potraviny, jídlo a pití z restaurací, oblečení, bytové doplňky, elektrozboží či digitální zábavu, tedy zejména počítačové hry nebo filmy a seriály.

O tom, jak se priority a potřeby klientů v koronavirové době proměnily, svědčí online útraty zaznamenané koncem roku 2019. Tehdy lidé vedle potravin a elektroniky utráceli hlavně za cestování (objednávání ubytování, zájezdy od cestovních kanceláří), kulturu nebo u provozovatelů sázek a loterií.

Vše je dáno především pandemickým nouzovým stavem a následnými vládními opatřeními. Za zmínku dále stojí, že lékáren a drogerií se aktuální online nákupní boom netýkal. Léky a kosmetiku Češi zatím raději nakupují osobně přímo v obchodech,“ doplňuje Jan Sadil.

Statistika zahrnuje karetní platby klientů skupiny ČSOB v e-shopech ve dnech 20. až 24. prosince 2020 a 28. až 31. prosince 2020. Data byla porovnána se stejnými obdobími roku 2019.

V období povánočních nákupů také klienti využívali benefity, které přinášejí kreditní karty v podobě bezúročného období. U ČSOB mohou využít až 55 dní na nákupy, při kterých neplatí úroky. Při platbě kreditní kartou také získají automaticky o 1 rok prodlouženou záruku na vybrané zboží zakoupené v ČR.

Skupina ČSOB je vedoucím hráčem na trhu finančních služeb v České republice

Skupina ČSOB je součástí mezinárodní bankopojišťovací skupiny KBC, která aktivně působí především v Belgii a v regionu střední a východní Evropy. Na českém trhu působí skupina ČSOB zejména pod obchodními značkami ČSOB, Era, Poštovní spořitelna, Hypoteční banka a ČMSS. Své služby skupina ČSOB poskytuje všem typům zákazníků, a to jak fyzickým osobám, tak malým a středním podnikům, korporátní a institucionální klientele. Do produktového portfolia skupiny ČSOB patří financování potřeb spojených s bydlením (hypotéky a půjčky ze stavebního spoření), pojistné produkty a penzijní fondy, produkty kolektivního financování a správa aktiv i specializované služby (leasing a factoring). Skupina ČSOB pečlivě naslouchá potřebám svých klientů a nabízí jim nikoliv produkty, ale nejvhodnější řešení. V rámci konceptu bankopojištění nabízí také produkty sesterské ČSOB Pojišťovny.

Více informací na: www.csob.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

28.11.2023Nákupy online? Prověřte si e-shop! dTest (dTest, spotřebitelská organizace)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688