Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Makroekonomika  |  19.01.2021 09:08:34

Biden oslabí dolar, zlevní Čechům benzín i elektroniku. Aneb co vše čekat od nového amerického prezidenta v ekonomické oblasti

Zítřejší inaugurace nového prezidenta USA Joe Bidena a nástup jeho administrativy nezůstanou bez vlivu na rodinný rozpočet každého Čecha. Už předem lze říci, že oslabí dolar, což zlevní benzin i spotřební elektroniku. 

Spojené státy nebudou usilovat o slabší dolar. To by měla být klíčová zpráva, kterou dnes při senátním slyšení americkým zákonodárcům přednese Janet Yellenová. Zvolený prezident Joe Biden tuto někdejší šéfku americké centrální banky nominoval na post ministryně financí své administrativy – a Senát mu ji musí posvětit.

Dosavadní postoj Yellenové k dolaru se dá vystihnout slovy "ruce pryč do něj".

A také "ruce pryč od trumpovského přístupu k dolaru". Končící prezident Donald Trump totiž nevídaným způsobem napadal podle svého mínění až příliš silný dolar, čímž se pokoušel srážet jeho hodnotu po přepočtu do jiných měn. Yellenová signalizuje, že nyní se americká administrativa vrátí k běžnému přístupu a nechá dolar bez slovních intervencí, takže by jeho sílu měly volněji ovlivňovat tržní síly.

To může být na první poslech špatná zpráva pro české motoristy nebo třeba tuzemské milovníky spotřební elektroniky.

S ropou se v americké měně obchoduje, stejně jako je dolar určující právě pro cenu všemožné elektroniky. Takže pokud by nyní měl Washington méně než za Trumpa intervenovat a tweetovat za slabší dolar, jeho silnější úroveň zdraží Čechům benzin, naftu, mobily, televizory či ledničky.

Jenže to, oč se Trump pokoušel explicitně slovy, se Bidenově administrativě může zdařit činy, jakožto "vedlejší produkt" vlastní rozmáchlé rozpočtové politiky. Minulý týden totiž Biden představil balík rozpočtových opatření v objemu 1,9 bilionu dolarů. Obsahuje mj. peníze na navýšení přímých plateb Američanům v souvislosti s ekonomickými dopady pandemie, ale také dodatečné prostředky na zajištění distribuce vakcíny.

I když se tedy od Bidena nedá čekat intervenování za slabší dolar, zvolený šéf Bílého domu zjevně nebude mít problém s dalším enormním zadlužováním. To by mělo dolar oslabovat také, aniž by byla potřeba jej tlačit dolů slovy či tweety. Letos tak lze čekat, že koruna proti dolaru posílí o několik desetihaléřů, což čeští motoristé, konzumenti elektroniky nebo milovníci amerických e-shopů uvítají.

Na transatlantické frontě klid
Další dobrou zprávou pro Čechy je to, že Biden znamená klid zbraní na transatlantické obchodní frontě. Ten Česku svědčí ještě víc než řadě jiných zemí EU. Česko je na plynulosti mezinárodního obchodu mimořádně závislé. Trumpovy výhrůžky novými cly vnášely mezi evropské exportéry ochromující nejistotu. Ta s Bidenem vezme zasvé.

Zklidnění transatlantické obchodní konfrontace, které Biden přináší, mohlo být ještě korunováno. Ale není. Na sklonku minulého roku totiž EU s Čínou dotáhly jednání na společné investiční dohodě. Číňané se v souvislosti s úspěšným Bidenovým tažením na Bílý dům začali obávat, že vznikne silná zájmová koalice, jejímiž pilíři budou USA a EU. A že ta koalice společně s dalšími státy, potenciálně třeba včetně Indie, vyvine na Čínu koordinovaný tlak, a ta bude muset nakonec učinit citelnější ústupky stran svého jednání v rámci mezinárodních obchodních a investičních vztahů.

EU se ovšem dotažením úmluvy dopouští téže chyby, kterou mnozí v uplynulých letech oprávněně vytýkali republikánské administrativě. Trump postupoval vůči Číně jednostranně, podobně svéhlavě, jako když se svými tweety snažil srazit prý až příliš silný dolar. Místo aby spojil síly s EU a dalšími zeměmi. Místo aby působil v rámci širší zájmové koalice, jednostranně s Čínou bojoval zejména prostřednictvím navyšování cel na její dovoz do USA. Tento boj byl méně účinný, než by byl postup v rámci širší mezinárodní fronty. Jakkoli USA a Čína před úderem pandemie na přelomu let 2019 a 2020 dojednaly úvodní fázi své obchodní úmluvy, zdaleka nelze hovořit o jednoznačném úspěchu USA.

To, že Trump navíc ještě kontraproduktivně stupňoval napětí v transatlantických vztazích, Číně jen nahrávalo.

Od Bidenovy administrativy se v oblasti mezinárodního obchodu čekají dvě věci. Zaprvé, že změkčí postoj USA k EU, a že dokonce obnoví jednání o úmluvě typu TTIP (Transatlantické obchodní a investiční partnerství), kterou Trump po nástupu do úřadu v roce 2017 shodil ze stolu. A zadruhé, že fakticky nesleví z vyostřeného postoje Trumpovy administrativy vůči Číně.

Peking si snadno spočítal, že USA po Bidenově nástupu nijak "nevyměknou", přičemž navíc hrozí to, co za Trumpa ne, tedy že vytvoří alianci s EU. Proto si Čína pospíšila, učinila mírnější ústupky a plácla si s Unií, aby tak ztížila, ne-li znemožnila účinný koordinovaný postup USA a EU vůči sobě samé. Unie měla a mohla vyčkat, až se Biden v Bílém domě "rozkouká", a pokusit se teprve poté, třeba i v rámci společného postupu s USA, přimět Čínu k výraznějším ústupkům a ke znatelnějšímu otevření a "pozápadnění" její ekonomiky. Čína zkrátka jen aplikovala určitou formu staletími osvědčené taktiky "rozděl a panuj". Pravda, půdu jí pro to svým zmíněným jednostranným postupem připravil Trump. Jenže EU na styl republikánova jednostranného jednání navazuje a střílí tak celý Západ do nohy, podobně jako Trump sám. Čína tak odchází posílena, neboť Západ nyní kulhá ještě více než za Trumpa, a to dříve, než Biden vůbec začal v Bílém domě úřadovat.


Lukáš Kovanda, Ph.D.
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na : www.trinitybank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste