Patria (Patria Finance)
Komodity  |  21.01.2021 17:55:00

Zisky bank, sazby a jejich komoditní indikátor

Sklon výnosové křivky, tedy rozdíl mezi krátkodobými a dlouhodobými sazbami, bývá považován za významný indikátor dalšího vývoje v ekonomice. Dnes pár bodů o tom, jak na tento indikátor působí prostředí nízkých sazeb, o akciích a bankách a o jedné související komoditní zajímavosti.

1 . Nízké sazby snižují predikční potenciál křivky: Paul Krugman (a určitě nejen on) již před lety poukazoval na to, že pokud se lepší ekonomický výhled, roste pravděpodobnost, že Fed bude v budoucnu zvedat sazby a s tím by měly růst i sazby dlouhodobé – měl by se zvedat dlouhý konec výnosové křivky, a tudíž by měl růst její sklon. A naopak – horší výhled zvyšuje pravděpodobnost budoucího snižování sazeb, dlouhý konec křivky míří dolů, sklon se snižuje. To je známý mechanismus, ale pan Krugman k tomu dodává, že pokud se sazby nachází u nuly a nemají již kam klesat, budoucí vývoj je omezen jen na jeden směr – nahoru. Pokud dotáhneme tuto úvahu ještě dále, můžeme o této asymetričnosti říci, že snižuje onu schopnost křivky predikovat budoucnost. Její sklon je totiž ovlivněn tím, že nemůže stejně tak nahoru, jako dolů.

2 . 2021 jako opak let 20172019: Jak jsem poukazoval včera, podle některých názorů je namístě rotovat směrem k finančním titulům a jejich atraktivitu by mohl zvedat i rostoucí sklon výnosové křivky. A následně to, že se rozšíří rozdíl mezi sazbami placenými poskytovatelům finančních zdrojů a sazbami/návratností aktiv bank. Funguje ale tento vztah v praxi? Pohled na roky 20172019 ukazuje, že minimálně směrem dolů ano. Druhý z následujících dvou grafů popisuje pokles sklonu výnosové křivky (rozdíl ve výnosech desetiletých a dvouletých US vládních obligací). První graf ukazuje, jak se postupně horšila návratnost bankovních akcií relativně k celému trhu.
graf 1
Zdroj: Twitter

3 . Dlouhodobě plus, krátkodobě pokles ziskovosti. Ekonomických studií zaměřených na vztah mezi ziskovostí bank a pozicí a sklonem křivky není (překvapivě) mnoho. Ta, jejímiž autory jsou Piergiorgio Alessandri a Benjamin Nelson z BIS, na datech z UK potvrzuje výše zmíněnou tezi: Čím vyšší sklon křivky, tím vyšší ziskovost bank, a to díky popsanému mechanismu (banky si půjčují za krátkodobější sazby a půjčují za dlouhodobější sazby). Pozitivně na ziskovost bank působí i růst sazeb, ale je tu jeden háček. Platí to dlouhodoběji, krátkodobě má růst sazeb efekt negativní. Důvodem jsou frikce při změnách cen/sazeb na straně aktiv a pasiv.

4 . Čím nižší sazby, tím silnější efekt: Tato studie (Claudio Borio, Leonardo Gambacorta a Boris Hofmann) je o tři roky mladší než výše zmíněná studie z roku 2012 a zaměřuje se na mezinárodní banky. Potvrzuje pozitivní dopad vyšších sazeb a většího sklonu křivky na ziskovost bank. A dodává jednu podstatnou věc: tento efekt je silnější v (výchozím) prostředí nízkých sazeb a ploché křivky.

5 . Půjdou-li sazby a sklon nahoru: Pokud tedy dáme stranou možnost negativního krátkodobého dopadu růstu sazeb na ziskovost bank (bod 3), nebo počítáme s tím, že akcie hledí hlavně na dlouhé období, měl by růst sazeb a zplošťování výnosové křivky skutečně přinést růst ziskovosti bank. Bod 2 navyšuje bankovní optimismus v tom, že by se to vše mělo projevit i na cenách akcií. A bod 4 naznačuje, že efekt by měl být v současném prostředí silný.

Otázkou je, zda to všechno už není v cenách bank odraženo. Při tom, jak velké je rozpětí ohledně očekávaného prvního zvýšení sazeb, ale těžko říci, co by měly ceny vůbec odrážet. Jak jsem psal před několika dny, například Goldman Sachs čeká první zvednutí sazeb až v roce 2025. Ale třeba TS Lombard už příští rok. A jak jsem psal včera, očekávání napřimování křivky jsou nyní na historických maximech.

6 . Komoditní indikátor: Pokud bychom předpokládali, že by měla stále držet korelace mezi poměrem cen mědi a zlata na straně jedné a výnosy desetiletých vládních obligací na straně druhé (viz graf), měly by se výnosy dokonce už nyní místo 1+ % pohybovat někde na dvojnásobku. To je spíše taková zajímavost, která by na první pohled ve spojení s výše uvedeným naznačovala na velký potenciál růstu ziskovosti bank. Ale taky trochu připomíná, že kdyby byl růst výnosů zase hodně rychlý a vysoký, pro akcie jako celek by to asi podpůrný faktor nebyl.
graf 2
Zdroj: Twitter

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk


Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688