Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Zábava  |  23.01.2021 17:05:53

Enormní jackpoty padly, miliarda dolarů jen na jeden tiket

Od září loňského roku se ve Spojených státech jak ve hře Mega Millions tak v konkurenční Powerball nedařilo nikomu uhodnout všechna potřebná výherní čísla. Zlom přišel nezvykle současně v tomto týdnu a Amerika má tak dle všeho hned dva nové výrazné multimilionáře. V obou hrách se totiž vítězná čísla objevila vždy jen na jednom tiketu. Pokud se tak nejednalo například o sdílené sázky mezi přáteli, dva držitelé si již mohou především lámat hlavu, jak naložit s nabytým enormním bohatstvím.

Čtvrtý nejvyšší jackpot v historii Powerballu

Ve hře Powerball ve středu v noci tažená čísla 40, 53, 60, 68, 69 a červený Powerball 22 znamenají pro držitele vítězného tiketu, vsazeného v Marylandu, nárok na jackpot ve výši 731,1 milionu dolarů. V aktuálním přepočtu tedy více než 15,8 miliardy korun. Tedy pokud si vítěz nechá jackpot vyplácet ve 30 postupně každoročně o 5 % narůstajících splátkách po dobu necelých 30 let. Zvolit však může okamžitou výplatu. Při této variantě se však jackpot dle pravidel loterie redukuje, resp. v tomto případě stále však na výrazných 546,8 milionu dolarů (přes 11,75 mld. korun).

Vyšší jackpot v Powerballu padl naposledy v srpnu 2017, kdy sázející z Massachusetts získal nárok na téměř 759 milionů dolarů. Oproti dosud absolutnímu historickému loterijnímu rekordu z ledna 2016 však stále sotva polovina. Tehdy se jackpot v Powerballu vyšplhal na 1,586 miliardy dolarů. Podělit se však o něj museli hned tři držitelé tiketů se stejnými výherními čísly... 

Druhý nejvyšší jackpot v historii Mega Millions aneb v přepočtu 21,5 miliardy korun

Včera pozdě večer se pak v Americe mohl začít radovat držitel vsazeného tiketu s čísly 4, 26, 42, 50, 60 a tzv. zlatého Mega Ballu 24. Získal nárok na jackpot, který se v loterii Mega Millions vyšplhal dokonce na rovnou miliardu dolarů, tedy v přepočtu 21,5 miliardy korun! Více se vdané loterii podařilo vyhrát jen v říjnu 2018 sázejícímu v Jižní Karolíně, když rovněž jako jediný měl vsazená všechna výherní čísla a získal tak dokonce 1,537 miliardy dolarů.

Doplnit lze, že pokud výherce aktuálního jackpotu místo splátek zvolí okamžitou hotovostní výhru, nárok má „jen“ na 739,6 milionů dolarů (15,9 mld. korun).

Nutno dodat, že výhercům jackpotu se bankovní účty o výše zmiňované částky v konečném důsledku plně nenaplní. Výhru musí totiž ještě zdanit. V USA základní federální sazba činí 24 %, například ve zmiňovaném Marylandu pak navíc ještě 8,95 %.

Sázkové šílenství o rekordní jackpoty v zámoří v posledních týdnech každopádně eskalovalo. Počet sázenek, u obou loterií v základní ceně po 2 dolarech, provozovatele loterií nezveřejnily. Nicméně vzhledem k pravidelnému nárůstu jackpotů vždy o desítky milionů dolarů, muselo být enormní. Zvýšil se v návaznosti také počet výher v jednotlivých losováních. Například v Powerballu získalo ve středu nárok na nějakou výhru, v rozsahu od 2 dolarů do 2 miliónů dolarů, více než 4,4 milionu tiketů. Například tipnutých 5 základních čísel, a tedy nárok na druhou cenu po milionu dolarů, mělo hned 12 tiketů, resp. z toho jeden díky vsazené doplňkové hře nárok na miliony dva. Ve hře Mega Millions pak trefilo druhé pořadí na 10 tiketů.

V obou hrách se při následujícím losování bude hrát o tradiční základní jackpot. Tedy o 20 milionů dolarů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688