Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Komodity  |  24.01.2021 16:35:54

Češi topí dřevem více a více, prodeje kotlů na pelety citelně rostou. Topení dřívím je totiž levné jako nikdy, z roku na rok palivové dřevo zlevnilo o více než 40 procent.

V Česku prudce roste zájem o kotle na spalování pelet. Zatímco dříve se jich běžně prodávalo kolem dvou tisíc ročně, loni už to byly tři tisícovky. Klíčové důvody jsou dva: pád cen palivového dřeva a blížící se odstavení statisíců uhelných kotlů. 

Cena dříví v ČR pokračuje v citelném propadu. V loňském třetím čtvrtletí kubík palivového dříví z jehličnanů zlevnil na 423 korun, vyplývá z dat ČSÚ. Byl tak nejlevnější minimálně od roku 2011, od kdy statistici danou časovou řadu dat publikují.    

Už za celý rok 2019 přitom cena dříví klesla nejvýrazněji minimálně v tomto desetiletí. Jehličnaté a listnaté dříví předloni úhrnem zlevnilo meziročně o 15,8 procenta. Ještě v prvním čtvrtletí 2019 se zmíněný kubík palivového dříví z jehličnanů prodával za 722 korun, Od té doby tak dříví k vytápění zlevnilo o více než 40 procent, což se promítá právě i citelným poklesem ceny pelet. Používáním dříví k vytápění tak domácnosti mohou ušetřit tisíce korun ročně.  

Za citelný propad může pokles cen jehličnatého dříví, zejména smrkového, méně pak borovicového a modřínového. Jehličnaté dříví zlevnilo předloni meziročně o 17,6 procenta. Listnaté dříví, dubové a bukové, naopak zdražilo, meziročně o tři procenta.  

Důvodem popsaného vývoje jsou zejména nedávné problémy s přemnoženým kůrovcem. Kůrovcová kalamita gradovala kvůli extrémně suchému a teplému počasí v roce 2018. Napadené dřevo se nuceně kácí, což zvyšuje jeho nabídku na trhu. Zaplavení trhu tímto dřevem pak způsobuje pokles jeho ceny.

V prvé řadě se kácení kůrovcem napadených stromů týká smrků, které jsou přemnoženým kůrovcem zasaženy nejvíce, částečně ovšem také borovic, nebo dokonce jasanů. Cena listnatého dříví, dubového a bukového, ovšem stagnuje, nebo roste i za této situace, neboť jeho vlastníci jej kvůli zaplavení trhu zejména smrkovým dřevem nechtějí na trh dodávat, aby jej zbytečně neprodávali pod cenou. To tedy v jisté míře omezuje dostupnost listnatého dříví.

Průměrná cena palivového dřeva z jehličnanů činila loni od ledna do října 445 korun za metr krychlový, přičemž vykazovala nadále sestupnou tendenci. Pro srovnání, v roce roce 2015 to průměrná cena palivového dřeva z jehličnanů činila 812 korun. Palivové dříví listnáčů ve stejném období v zásadě cenově stagnovalo, když jeden jeho metr krychlový zlevnil z 1111 korun v roce 2015 na 1108 korun v roce 2019.  

V době zdražujících energií v čele s elektřinou představuje dramaticky zlevňující palivové dříví z hlediska mnohých domácností stále atraktivnější alternativu, například pro krbové vytápění či topení dřevokotlem.  

Česká republika v důsledku kůrovcové kalamity také aktuálně vyváží nejvíce dřeva v rámci celé Evropské unie. V roce 2019 Česko vyvezlo 14,4 milionu krychlových metrů kulatiny. To odpovídá více než 25 procentům veškerého exportu kulatiny ze zemí EU, jak vyplývá z údajů Eurostatu (zde). Pro srovnání, Německo vyvezlo ve stejném roce 8,8 milionu kubíků kulatiny a Polsko 4,6 milionu.    

Vedle levného palivového dříví je dalším důvodem růstu obliby dřevokotlů či kotlů na pelety nutnost plošného odstavení starých kotlů na uhlí. K datu 1. září 2022 se bude muset odstavit zhruba 300 tisíc kotlů na uhlí s ručním přikládáním, protože tyto příliš zatěžují životní prostředí. Navíc omezování těžby uhlí, motivované opět ohledy na životní prostředí, v příštích letech postupně dále prodraží vytápění uhlím. Domácnosti v ČR proto hledají udržitelnější alternativy k vytápění uhlím, včetně právě vytápění dřevem

Lukáš Kovanda, Ph.D. 
Národní ekonomická rada vlády (NERV) 
Hlavní ekonom, Trinity Bank 

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na : www.trinitybank.cz

25.01. 15:56  Levné dřevo? (David Pecha)
25.01. 15:38  Cena dřeva (PRO)
25.01. 07:56  Kolik to bude stát (Orm)
25.01. 07:51  Roste zájem o kotle na dřevo (František)

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)
St 16:05  Silný nárůst zásob ropy (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste