ČSÚ (ČSÚ)
Makroekonomika  |  08.02.2021 09:03:57

ČR - zahraniční obchod se zbožím v prosinci s přebytkem 17,7 mld. Kč


Podle předběžných údajů skončila v prosinci bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách přebytkem 17,7 mld. , který byl meziročně o 25,9 mld.  vyšší.

Celkové saldo zahraničního obchodu1) se zbožím2) příznivě ovlivnil především meziročně vyšší přebytek bilance motorových vozidel o 14,7 mld. , v důsledku růstu jejich vývozu o 20,6 mld. . Zmenšil se také deficit bilance s ropouzemním plynem o 5,4 mld.  vlivem nižších cen na světových trzích a poklesu dovezeného množství. Záporné saldo obchodu s počítači, elektronickými a optickými přístroji se zmenšilo o 1,9 mld.  a přebytek bilance kovodělných výrobků vzrostl o 1,8 mld. .

Nepříznivý vliv na celkové saldo měl hlavně meziročně horší výsledek bilance s elektrickými zařízeními o 3,1 mld.  (přechod z aktiva do pasiva) a základními kovy, kde došlo k prohloubení deficitu o 1,1 mld. .

Bilance zahraničního obchodu se státy EU273) skončila v prosinci přebytkem 58,0 mld. , který meziročně vzrostl o 30,0 mld. . Největší meziroční přírůstek aktiva byl zaznamenán v obchoděNěmeckem (o 12,9 mld. ), Francií (o 4,1 mld. ) a Nizozemskem (o 3,0 mld. ). Zmenšil se také deficit obchoduItálií o 3,5 mld. .

Schodek zahraničního obchodu se zbožím se státy mimo EU27 se meziročně zvětšil o 3,3 mld.  na 38,5 mld. . Nejvíce se prohloubil deficit obchoduČínou, a to o 3,4 mld. . Přechodem z pasiva do aktiva se naopak zlepšila bilance obchoduRuskou federací (o 3,9 mld. ).

Meziměsíčně se po sezónním očištění snížil vývoz o 1,1 % a dovoz o 3,1 %. Trend vývoje ukazuje na pokles vývozu (o 0,1 %) a dovozu (o 1,4 %).

Meziročně vzrostl vývoz o 18,0 % na 294,8 mld.  a dovoz o 7,4 % na 277,0 mld. . Prosinec 2020 měl o dva pracovní dny více než prosinec předchozího roku.

V roce 2020 dosáhl přebytek bilance zahraničního obchodu 190,0 mld. , což představovalo meziroční přírůstek 44,3 mld. . V porovnání s rokem 2019 se vývoz snížil o 4,5 % a dovoz o 5,9 %.


Další informace o zahraničním obchodu se zbožím:

https://www.czso.cz/csu/czso/zahranicni_obchod_se_zbozim_ekon.


Upozornění na změny:

Český statistický úřad změnil od roku 2020 doposud používanou terminologii a způsob prezentování údajů. Pod pojmem zahraniční obchod České republiky jsou prezentovány údaje, které jsou založeny na změně vlastnictví mezi rezidenty a nerezidenty (dříve tzv. národní pojetí zahraničního obchodu). Přeshraniční pojetí zahraničního obchodu je prezentováno pod pojmem pohyb zboží přes hranice.
Bližší informace:
https://www.czso.cz/csu/czso/zmeny-ve-statistice-zahranicniho-obchodu

 

Poznámky:
1)
Bilance zahraničního obchodu (saldo) je rozdíl mezi vývozem (exportem) z České republiky a dovozem (importem) do České republiky.
2)
Zahraniční obchod se zbožím vypovídá o vývozní a dovozní výkonnosti české ekonomiky, tedy i o obchodní bilanci zahraničního obchodu české ekonomiky. Sleduje skutečný obchod se zbožím realizovaný mezi českými a zahraničními subjekty, tj. změnu vlastnictví mezi rezidenty a nerezidenty.
3) EU27 - od 1. února 2020 není Spojené království členem Evropské unie.

Údaje za firmy s povinností vykazovat, za které nebyla data k dispozici, byly dopočteny na základě odeslání či přijetí v minulém období. Data za firmy bez zpravodajské povinnosti byla odhadnuta podle údajů vykázaných v přiznáních k dani z přidané hodnoty. Údaje z přiznání k dani z přidané hodnoty, které nebyly dostupné, jsou odhadovány na základě hodnot v předchozích obdobích.

Údaje za jednotlivé měsíce roku 2020 jsou předběžné, za předešlá období jsou definitivní.
Při publikování dat referenčního období se zpřesní šest předcházejících měsíců. Všechny měsíce s předběžnými daty jsou zpřesňovány vždy se zveřejněním údajů za leden, březen a červenec. Definitivní data jsou publikována vždy v září následujícího roku.

Zodpovědný vedoucí pracovník ČSÚ: Ing. Miluše Kavěnová, ředitelka odboru statistiky zahraničního obchodu, tel. 274 054 176, e-mail: miluse.kavenova@czso.cz
Kontaktní osoba:
 Ing. Stanislav Konvička, vedoucí oddělení obchodní bilance tel. 274 054 254, e-mail: stanislav.konvicka@czso.cz
Datové zdroje: Výkazy pro Intrastat, Jednotné správní doklady (JSD), Daňová přiznánídani z přidané hodnoty
Termín ukončení sběru dat:
 20. pracovní den po skončení referenčního měsíce
Navazující datová sada:
 https://www.czso.cz/csu/czso/vzonu_cr
241014-20 Zahraniční obchod ČR podle CZ-CPA (čtvrtletní periodicita).
https://www.czso.cz/aktualni-produkt/41321 
Termín zveřejnění další Rychlé informace: 9. 3. 2021

 

Přílohy

Archiv:
Zobrazit vše Skrýt

Zveřejněno dne: 08.02.2021
Data jsou platná ke dni zveřejnění publikace.


 

8. 2. 2021

V prosinci vzrostl vývoz o 18,0 %

Zahraniční obchod se zbožím – prosinec 2020

Podle předběžných údajů skončila v prosinci bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách přebytkem 17,7 mld. , který byl meziročně o 25,9 mld. vyšší.

Celkové saldo zahraničního obchodu1) se zbožím2) příznivě ovlivnil především meziročně vyšší přebytek bilance motorových vozidel o 14,7 mld. , v důsledku růstu jejich vývozu o 20,6 mld. . Zmenšil se také deficit bilance s ropou a zemním plynem o 5,4 mld. vlivem nižších cen na světových trzích a poklesu dovezeného množství. Záporné saldo obchodu s počítači, elektronickými a optickými přístroji se zmenšilo o 1,9 mld. a přebytek bilance kovodělných výrobků vzrostl o 1,8 mld. .

Nepříznivý vliv na celkové saldo měl hlavně meziročně horší výsledek bilance s elektrickými zařízeními o 3,1 mld. (přechod z aktiva do pasiva) a základními kovy, kde došlo k prohloubení deficitu o 1,1 mld. .

Bilance zahraničního obchodu se státy EU273) skončila v prosinci přebytkem 58,0 mld. , který meziročně vzrostl o 30,0 mld. . Největší meziroční přírůstek aktiva byl zaznamenán v obchodě s Německem (o 12,9 mld. ), Francií (o 4,1 mld. ) a Nizozemskem (o 3,0 mld. ). Zmenšil se také deficit obchodu s Itálií o 3,5 mld. .

Schodek zahraničního obchodu se zbožím se státy mimo EU27 se meziročně zvětšil o 3,3 mld. na 38,5 mld. . Nejvíce se prohloubil deficit obchodu s Čínou, a to o 3,4 mld. . Přechodem z pasiva do aktiva se naopak zlepšila bilance obchodu s Ruskou federací (o 3,9 mld. ).

Meziměsíčně se po sezónním očištění snížil vývoz o 1,1 % a dovoz o 3,1 %. Trend vývoje ukazuje na pokles vývozu (o 0,1 %) a dovozu (o 1,4 %).

Meziročně vzrostl vývoz o 18,0 % na 294,8 mld. a dovoz o 7,4 % na 277,0 mld. . Prosinec 2020 měl o dva pracovní dny více než prosinec předchozího roku.

V roce 2020 dosáhl přebytek bilance zahraničního obchodu 190,0 mld. , což představovalo meziroční přírůstek 44,3 mld. . V porovnání s rokem 2019 se vývoz snížil o 4,5 % a dovoz o 5,9 %.

 

Další informace o zahraničním obchodu se zbožím:

https://www.czso.cz/csu/czso/zahranicni_obchod_se_zbozim_ekon.

Upozornění na změny:

Český statistický úřad změnil od roku 2020 doposud používanou terminologii a způsob prezentování údajů. Pod pojmem zahraniční obchod České republiky jsou prezentovány údaje, které jsou založeny na změně vlastnictví mezi rezidenty a nerezidenty (dříve tzv. národní pojetí zahraničního obchodu). Přeshraniční pojetí zahraničního obchodu je prezentováno pod pojmem pohyb zboží přes hranice.

Bližší informace:https://www.czso.cz/csu/czso/zmeny-ve-statistice-zahranicniho-obchodu

Poznámky:

1)Bilance zahraničního obchodu (saldo) je rozdíl mezi vývozem (exportem) z České republiky a dovozem (importem) do České republiky.

2)Zahraniční obchod se zbožím vypovídá o vývozní a dovozní výkonnosti české ekonomiky, tedy i o obchodní bilanci zahraničního obchodu české ekonomiky. Sleduje skutečný obchod se zbožím realizovaný mezi českými a zahraničními subjekty, tj. změnu vlastnictví mezi rezidenty a nerezidenty.

3) EU27 - od 1. února 2020 není Spojené království členem Evropské unie.

Údaje za firmy s povinností vykazovat, za které nebyla data k dispozici, byly dopočteny na základě odeslání či přijetí v minulém období. Data za firmy bez zpravodajské povinnosti byla odhadnuta podle údajů vykázaných v přiznáních k dani z přidané hodnoty. Údaje z přiznání k dani z přidané hodnoty, které nebyly dostupné, jsou odhadovány na základě hodnot v předchozích obdobích.

Údaje za jednotlivé měsíce roku 2020 jsou předběžné, za předešlá období jsou definitivní.

Při publikování dat referenčního období se zpřesní šest předcházejících měsíců. Všechny měsíce s předběžnými daty jsou zpřesňovány vždy se zveřejněním údajů za leden, březen a červenec. Definitivní data jsou publikována vždy v září následujícího roku.

 

Zodpovědný vedoucí pracovník ČSÚ:          Ing. Miluše Kavěnová, ředitelka odboru statistiky zahraničního obchodu, tel. 274 054 176, e-mail: miluse.kavenova@czso.cz

Kontaktní osoba:                                     Ing. Stanislav Konvička, vedoucí oddělení obchodní bilance tel. 274 054 254, e-mail: stanislav.konvicka@czso.cz

Datové zdroje:                                         Výkazy pro Intrastat, Jednotné správní doklady (JSD), Daňová přiznání k dani z přidané hodnoty

Termín ukončení sběru dat:                       20. pracovní den po skončení referenčního měsíce

 

Navazující datová sada:                            https://www.czso.cz/csu/czso/vzonu_cr

 241014-20 Zahraniční obchod ČR podle CZ-CPA (čtvrtletní periodicita).

https://www.czso.cz/aktualni-produkt/41321 

 

 

Termín zveřejnění další Rychlé informace:    9. 3. 2021

 

 

Přílohy:

Graf 1 - Bilance zahraničního obchodu se zbožím (celkem, se státy EU27 a se státy mimo EU27)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688