Makroekonomika  |  16.02.2021 09:19:33

Ranní okénko - Evropský průmysl opět chladne

Dnes v dopoledních hodinách dorazí únorové vydání ZEW indexu pro Německo i celou eurozónu. Oproti lednu se tentokrát pro Německo neočekává velká změna, když by hodnocení aktuální situace mělo stagnovat poblíž -66,5 bodu, tedy sice výše, než činila nejslabší hodnota z loňské první vlny pandemie (-93,5), ovšem nadále suverénně pod pětiletým průměrem (28,2). Příčinou této skepse jsou pochopitelně pokračující epidemické uzavírky. Naději nabízí alespoň druhá složka indexu, tedy očekávání do budoucna, která by měla zůstat poblíž 60 bodů. To je z historického pohledu výrazně nadprůměrný výsledek, byť je nutné jej brát s rezervou, jelikož reflektuje vidinu odražení od skutečně velice hlubokého dna. Podobným vývojem patrně projde i index očekávání v celé eurozóně, který v lednu vykázal 58,3 bodu a přibližně tak kopíruje ten německý.

Ze Spojených států se během odpoledne dočkáme únorového Empire State indexu ze zpracovatelského sektoru. Ten se po jarním drtivém propadu do blízkosti -80 bodů obdivuhodně rychle oklepal a ve druhé polovině roku se již pohyboval poblíž +15 bodů, tedy na hodnotách známých z dobrých ekonomických časů. V poslední době zde ovšem nadšení mírně uvadalo a za leden již index vykázal jen 3,5 bodu. Od února si trh slibuje zlepšení na 6 bodů, nicméně do výsledku může ještě promluvit mrazivé počasí, které v USA v posledních týdnech panovalo, a které s sebou mohlo přinést potíže s výrobou i logistikou.

Pohled zpět:
Člen bankovní rady České národní banky Marek Mora na včerejším online semináři nevyloučil, že by mohlo dojít k prvnímu zvýšení základní sazby již v červnu letošního roku. Tento potenciální krok ovšem podmínil tím, že se ekonomika tou dobou již viditelně začne zotavovat po koronavirovém šoku. Mora ovšem zopakoval tezi, kterou jsme již od centrální banky slyšeli opakovaně, totiž že nebude chtít zpřísnění měnové politiky v žádném případě uspěchat.

Prosincový údaj o průmyslové výrobě v eurozóně přinesl mírné zklamání, když dosáhl meziměsíčního poklesu o 1,6 %, zatímco trh počítal jen s -0,8 %. Ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku se tak objem výroby snížil o 0,8 %. Nejslabšího výsledku dosáhla produkce investičních statků a zboží krátkodobé spotřeby. Z geografického pohledu meziročně nejvíce zaostává průmysl na Maltě a v Portugalsku (shodně -4,3 %), naopak nejlépe se vzchopil ten na Slovensku (+6,8 %).

Ministerstvo financí České republiky prostřednictvím ministryně Aleny Schillerové navrhlo zvýšit plánovaný deficit státního rozpočtu pro letošní rok z 320 na 500 mld. . Toto navýšení má sloužit k pokrytí dodatečných výdajů spojených s pandemií či propadu příjmů vlivem nedávného zrušení konceptu superhrubé mzdy. My nadále pro letošek počítáme spíše s deficitem poblíž 400 mld.

Dnešní makroekonomické ukazatele:

Čas Země Údálost  RB/RBI Trh Předchozí
11:00 SRN ZEW index očekávání (únor, v b.)  59,5 59,5 61,8
11:00 SRN ZEW index současnosti (únor, v b.)  -66 -66,5 -66,4
11:00 EUR ZEW index očekávání (únor, v b.)  - - 58,3
11:00 EUR HDP, 2. odhad (4Q, k/k v %)  -0,7 -0,7 -0,7
14:30 USA Empire State index (únor, v b.)  - 6 3,5
Co bude:
ST: USA index cen průmyslových výrobců, USA maloobchodní tržby, USA průmyslová výroba a využití kapacit, USA FED zápis z měnověpolitického zasedání
ČT: EUR spotřebitelská důvěra, EUR ECB zápis z měnověpolitického zasedání, USA počet nových žád. o podp. v nezam., USA Philadelphia FED business outlook
PÁ: SRN index cen průmyslových výrobců, SRN indexy nákupních manažeru PMI, EUR indexy nákupních manažeru PMI, USA indexy nákupních manažeru PMI, USA prodeje rezidenčních domů  


Autor: Vít Hradil, analytik

Editor: David Vagenknecht, analytik
Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

10.03.2023Ranní okénko - Inflace, průmysl a trh práce v USA Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
04.10.2022Pesimistický výhled českého průmyslu - Ranní okénko Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688