Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Podnikání  |  19.02.2021 14:08:12

HK ČR: Vláda si svou opatnou komunikací zahrává s ohněm. Podnikatelům bere naději, že bude lépe


Dnešní rozhodnutí vlády o odkladu rozvolnění proticovidových opatření v maloobchodu podkopává důvěru podnikatelské sféry v budoucí rozhodování vlády. Zatímco kabinet ještě začátkem týdne kompletní pondělní otevření maloobchodu označil za důležitý psychologický krok a světlo na konci tunelu, dnešním usnesením vzal podnikatelům naději, že se jejich ekonomická situace někdy zlepší.

Hospodářská komora naprosto souhlasí s tím, že současný vývoj pandemie je velmi znepokojující a čísla nově nakažených se v posledních dnech nedaří snižovat. „Je potřeba ale připomenout, že to byla vláda, konkrétně pan vicepremiér Havlíček, kdo rozvolnění od 22. února avizoval – nikoliv podnikatelé. Kabinet bohužel tímto prohlášením vnesl mezi podnikatele falešnou naději, která dnešním názorových obratem pohasla. Je to pro nás nepřijatelná nefér hra s podnikateli. Vláda tím sama podkopává důvěru firem ve svá další budoucí prohlášení,“ uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Vláda podle Komory bezpochyby disponuje podrobnými daty o možném vývoji epidemie. Špatný vývoji počtu nově nakažených tak bylo možné s určitou mírou pravděpodobnosti predikovat. Právě obchodníci navíc během celé pandemie dokazují, že jsou na prodejních plochách schopni zajistit hygienická opatření na nejvyšší úrovni.

Zejména malí obchodníci se začali chystat na otevření. „Podnikatelé v naději na rozvolnění investovali do hygienického zabezpečení svých provozů desítky milionů korun. Podobná opatření totiž nelze realizovat ze dne na den. Teď ale netuší, zda tyto prostředky lidově řečeno nevyhodili oknem. Slib vlády o dalším jednání v otázce znovuotevírání obchodů bude po dnešním názorovém veletoči brát vážně málokdo,“ vysvětluje viceprezident Hospodářské komory a prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza s tím, že obchodníci investovali loni do preventivních opatření celkem 6 mld. a např. obchodní centra jsou nyní připravena mj. zřídit vlastní covid pointy pro antigenní testování zákazníků.

Pokud vláda rozvolňování odložila, musí se podle Komory jednoznačně definitivně vrátit k plošnému systému kompenzací podle nákladů nebo obratu v porovnání s předkrizovým obdobím. Nejnovější šetření Hospodářské komory jasně ukázalo, že nejzasaženější obory jsou na pokraji svých sil. „V době, kdy pětině firem v nejhůře postižených oborech zbývá měsíc do kolapsu, skutečně není na co čekat. Jsme připraveni s vládou i jednotlivými resorty nadále jednat a přispět k záchraně českého podnikání a ekonomiky.“ dodává Dlouhý.

Miroslav Beneš 
Odbor vnější komunikace
Hospodářská komora České republiky
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688