Ing. Petr Golka (Ronda Invest)
Okénko investora  |  06.03.2021 18:30:23

Nemovitosti zažívají během pandemie nevídaný boom. A těží z toho i drobní investoři

Ceny bytů, domů i stavebních pozemků navzdory probíhající pandemii ve všech čtvrtletích loňského roku výrazně rostly. Jaký bude vývoj v letošním roce a jak mohou na stávajícím boomu vydělat i drobní investoři? 

Za loňský rok stouply ceny bytů o 12,9 procenta, ceny rodinných domů o 9,9 procenta a ceny stavebních pozemků dokonce o 13,3 procenta. Vyplývá to z HB Indexu sledujícího vývoj tržních cen nemovitostí v ČR, který je pravidelně zveřejňován skupinou ČSOB. A pokles cen rezidenčních nemovitostí nelze očekávat ani v letošním roce. Výjimkou mohou být panelové byty v okrajových lokalitách. Pojďme se podívat na nejvýznamnější faktory, které za tím stojí.

 

Pokles stavební produkce

Počet zahájených staveb bytů v loňském roce meziročně poklesl o 8,9 procenta na 35 253 bytů. Jde o největší pokles v počtu zahájených bytů od roku 2012. Počet dokončených bytů klesl o 5,4 procenta na 34 433 bytů. Celkově poklesla loni tuzemská stavební produkce o 7,7 procenta. Počet zaměstnanců ve stavebnictví kvůli nedostatků zahraničních pracovníků a omezeným možnostem cestování poklesl o 1,4 procenta. Vzhledem k tomu, že podmínky ve stavebnictví se oproti loňskému roku zatím nijak nezměnily a jakékoliv změny v odvětví se projevují až se zpožděním, je potřeba očekávat pokles stavební produkce i v letošním roce.

 

Bytová výstavba v České republice – počty zahájených bytů

Zdroj: Český statistický úřad

 

Dlouhodobý převis poptávky nad nabídkou

V Praze a dalších krajských městech České republiky je kvůli zdlouhavým povolovacím procesům (ČR je v žebříčku Světové banky za rok 2019 na 157. místě ze 190 zemí světa) dlouhodobě výrazný nedostatek bytů. Počet obyvatel Prahy vzrostl za posledních 5 let přibližně o 66 tisíc lidí, zatímco za stejné období bylo povoleno bydlení přibližně jen pro 46 tisíc lidí. Jen za posledních 5 let tedy vzrostl počet lidí, pro které v metropoli chybí domy a byty, o 20 tisíc. Pokles stavební produkce v loňském a letošním roce tento deficit ještě více prohloubí, dále zhorší již tak špatnou dostupnost vlastního bydlení a vytvoří půdu pro další růst cen nemovitostí.

 

Obavy lidí z inflace a nicotné výnosy z bankovních depozit

Průměrná míra inflace za loňský rok činila 3,2 procenta, průměrné zhodnocení na bankovních spořicích účtech a termínovaných vkladech nedosahuje ani 0,5 procenta ročně. Za těchto podmínek se nám naše úspory reálně znehodnotí každý rok o více než 2,5 procenta. Ve stávající situaci, kdy jsou vynakládány rekordní sumy peněz na podporu ekonomiky a podnikatelských subjektů, mají Češi obavy ze zvýšené inflace. A tak stále častěji ukládají peníze do nemovitostí, které považují za konzervativní a bezpečnou formu uložení peněz, která zároveň většinou přináší zajímavé zhodnocení nad úrovní inflace.


Levné hypotéky

Loňské trojí snížení základní úrokové sazby a uvolnění limitů ze strany ČNB v kombinaci se zrušením daně z nabytí nemovitosti vedlo k tomu, že Češi paradoxně vyhodnotili období pandemické krize jako vhodnou příležitost ke koupi nemovitosti. Enormní zájem o byty a domy k vlastnímu bydlení i investici vyústil v loňském roce v rekordní objem poskytnutých hypoték (254 miliard korun). Stejně tak byl rekordní objem poskytnutých hypotečních úvěrů i letos v lednu (téměř 25 miliard korun). V průběhu letošního roku však již můžeme očekávat mírné zvýšení úrokových sazeb z hypotečních úvěrů a s tím spojené postupné ochlazování zájmu o hypotéky.

 

Noví hráči na trhu nájemního bydlení

Nájemní bydlení loni ve větších turisticky atraktivních městech kvůli výpadku trhu s krátkodobými pronájmy zlevnilo. V Praze kleslo nájemné v průměru o 10,6 procenta, celorepublikový pokles nájemného činí v průměru 3,4 procenta. Po odeznění pandemie koronaviru a postupném návratu turistů však je možné očekávat, že nájemné v Česku opět poroste. Sází na to i fondy a další institucionální investoři, kteří u tuzemských developerů zvyšují poptávku po nových bytech. Změnu svého zaměření již avizují i někteří developeři, kteří již do budoucna nebudou umísťovat všechny své projekty do prodeje, ale vybrané z nich si ponechají právě za účelem dlouhodobého pronájmu. Například česká divize developersko-investiční společnosti AFI Europe plánuje si v Česku vytvořit portfolio přibližně s tisícovkou nájemních bytů. Jednu etapu zaměří výlučně na nájemní bydlení také developerská společnost YIT ve svém plánovaném projektu Lappi Hloubětín na Praze 9. A takto bychom mohli pokračovat dál.

Větší podíl bytů určených k pronájmu samozřejmě znamená méně bytů určených k prodeji koncovým vlastníkům a další tlak na růst jejich cen. Na vlastní bydlení tak dosáhne ještě méně lidí než dosud a výběr bytů určených na prodej se ztenčí. Zejména ve větších městech bude tedy pro stále více lidí jedinou možnou volbou nájemní bydlení. A to jsou samozřejmě dobré zprávy zejména pro ty, kteří do takových bytů zainvestují.

 

Vydělávat mohou i drobní investoři

Možnost investovat do realitních projektů byla dříve výsadou institucionálních investorů jako jsou banky nebo fondy, které disponují potřebným kapitálem. Dnes však mohou na realitních projektech s atraktivní návratností vydělávat i drobní investoři. Umožňují jim to například P2B (peer-to business) platformy.


Ing. Petr Golka

Petr Golka je analytikem a odborným poradcem společnosti RONDA INVEST. Vystudoval obor bankovnictví na Obchodně podnikatelské fakultě Slezské univerzity v Karviné, během studia absolvoval výměnný pobyt v rámci programu Erasmus na Karelia University of Applied Sciences ve Finsku. Petr má 14 letou praxi v bankovnictví a financích se zaměřením na risk management a produktový management.





RONDA INVEST

RONDA INVEST a.s. je českou P2B platformou, která se na jednu stranu zaměřuje na poskytování úvěrů zajištěných nemovitostmi pro malé a střední podnikatele v Česku a na Slovensku, a na straně druhé nabízí možnost firmám i lidem do těchto úvěrů investovat. Každý úvěr k investici je zajištěn bonitní nemovitostí se zástavním právem a notářským zápisem se svolením k vykonatelnosti. Výše poskytovaných úvěrů nepřesahuje 70 % hodnoty dané nemovitosti. Výnosy dostávají investoři každý měsíc na účet a neplatí žádné vstupní ani pravidelné poplatky.

Za společností stojí podnikatelská skupina Alphaduct, a.s. podnikatele Vladimíra Komára, kam patří mimo jiné značky Dermacol, Axigon, Krondorf a 15% podíl akcií patří podnikateli Gabrielu Kovácsovi, majiteli společností Citfin – Finanční trhy, a.s. a Citfin, spořitelní družstvo.

Investoři mají možnost investovat online s výnosem až 6 % ročně na stránkách: https://www.rondainvest.cz/investovani

Více na https://www.rondainvest.cz.

07.03. 22:47  Levně už bylo (Jan Novák)
07.03. 22:35  Levně už bylo (Jiří)
07.03. 21:49  Levně už bylo (Jan Novák)

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688