Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  15.03.2021 11:15:13

V nastávajícím týdnu nás čekají 3 údaje z tuzemské ekonomiky – tržby v maloobchodu, index cen průmyslových výrobců a platební bilance


V nastávajícím týdnu nás čekají tři údaje z tuzemské ekonomikytržby v maloobchodu, index cen průmyslových výrobců a platební bilance. Evropský kalendář je relativně prázdný a nabídne především data z německé ekonomiky včetně cen průmyslových výrobců a indexu ZEW. V USA proběhne zasedání Fedu, které nepřinese změnu nastavení monetární politiky. Dále dorazí data z průmyslu a maloobchodu.

První dva údaje z české ekonomiky budou zveřejněny již za několik minut. U maloobchodních tržeb se po prosincovém pozitivním překvapení opět počítá s poklesem. Zatímco v prosinci napomohlo k lepšímu výsledku dočasné rozvolnění restriktivních opatření, které lidé využili k předvánočním nákupům, setrvala vládní nařízení v lednu platná po celou dobu a dostupné indikátory ukazují jednotně směrem k meziročnímu poklesu tržeb. Spotřebitelská důvěra po prosincovém zlepšením na začátku roku opět obrátila směr a ztratila 3,5 bodu, což představuje obdobný vývoj jako v listopadu (pokles o 2,9 bodu). Zhoršení je rovněž pozorovatelné i v týdenních datech karetních transakcí a příznivě nevypadá ani časová řada registrací osobních automobilů, jež se po prosincovém meziročním nárůstu o 8,7 % propadly o 22,7 %. V souhrnu tak očekáváme, že maloobchodní tržby bez zahrnutí prodeje aut byly v lednu meziročně nižší o 5,4 % a včetně aut o 6,7 %. Vyhlídky nejsou zrovna růžové. S přetrvávající nepříznivou epidemickou situací a zpřísněním opatření zůstane maloobchod minimálně během prvních tří měsíců roku utlumen.

Únorové ceny průmyslových výrobců podle nás navážou na trend zdražování z ledna, nicméně pomalejším tempem. Shodně s trhem očekáváme meziměsíční růst o 0,5 %, což v meziročním vyjádření odpovídá 1,2%.

V úterý vyjde březnová várka ZEW indexu pro Německo a eurozónu. Hodnocení současné situace by mělo zaznamenat mírné zlepšení, i přesto ale setrvá na velmi nízké úrovni.

V USA budou zveřejněny únorové maloobchodní tržby a průmyslová výroba. Maloobchodní tržby mohly být ještě pozitivně ovlivněny jednorázovou fiskální pomocí ve výši 600 dolarů, které byly distribuovány během ledna. I přesto ale trh po silném prosincovém meziměsíčním růstu o 5,3 % počítá s poklesem o 0,5 %. Průmyslová výroba pravděpodobně dále pokračovala v expanzi, dle trhu o 0,4 % meziměsíčně. Nicméně sektorový pohled na průmysl odhalí nejednotný vývoj. Daří se například výrobě spotřebního zboží, zatímco dobývání a těžba či jiné sektory jsou stále v útlumu.

Podstatnější bude ale středa, kdy se koná zasedání Fedu. Neočekáváme změnu nastavení měnové politiky a na rozdíl od ECB nepočítáme ani s indikací o rekalibraci nákupu aktiv jakožto odpovědi na nedávný růst výnosů státních dluhopisů. Dle posledních vyjádření odráží vyšší výnosy optimističtější ekonomický výhled a nepředstavují utahování měnových podmínek. Současně bude představena nová makroekonomická prognóza, v níž pravděpodobně uvidíme revizi inflace směrem nahoru.  

Po zbytek týdne je již kalendář méně nabitý. Čtvrtek přinese údaj o zahraničním obchodu eurozóny za leden. Zajímavý bude vzhledem k brexitu vývoj obchodní bilance se Spojeným královstvím. Z USA dorazí pravidelná týdenní data o počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Pozvolné rozvolňování tamních opatření mohlo přispět k tvorbě nových pracovních míst, a tudíž snížit počet žádostí. Zbývají již jen ceny německých průmyslových výrobců, které jsou na řadě v pátek. Dle tržního odhadu meziměsíčně vzrostly o 0,8 % po předchozích 1,4 %.

Autor: David Vagenknecht, analytik
Editor: Vít Hradil, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688