Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  14.04.2021 11:37:11, aktualizováno 18.04.2021 09:05:43

Průzkum: Čtvrtina Čechů drží úspory na běžném účtu nebo v hotovosti


· Čtvrtina Čechů stále nechává své úspory napospas inflaci. Za nejvhodnější způsob ukládání peněz totiž považují hotovost nebo běžný účet, ukázal průzkum Generali Investments CEE k projektu Lví podíl.

 

· Češi ale zároveň přichází na chuť investování a pětina investorů je nyní ještě aktivnější než před pandemií.

 

· Desetina z nich například investuje do kryptoměn, populární ale i nadále zůstávají zejména nemovitosti.

 

Téměř desetina Čechů si peníze stále odkládá v hotovosti. Mezi lidmi se základním vzděláním je to dokonce pětina, ukázal průzkum Generali Investments CEE k projektu Lví podíl. Dalších 14 % respondentů pak považuje za nejlepší našetřené peníze ponechat na běžném účtu.

 „Data nám navíc ukazují, že se nejedná o malé částky. Více než pětina Čechů má v hotovosti nebo na běžném účtu přes 100 tisíc korun. Jejich úspory se jim tak nejen nezhodnocují, navíc jsou vystaveny inflaci a hodnotu reálně ztrácí. Například jen za minulý rok lidé takto hospodařící se svými úsporami mohli kvůli inflaci a nedostatečné finanční gramotnosti v úhrnu přijít až o 3,2 % prostředků (dle dat ČSÚ),“ upozornil Petr Mederly, obchodní ředitel Generali Investments CEE.



„Češi mají v tomto smyslu stále velmi odlišný přístup od západních národů. Jak ukazují data Eurostatu, tuzemské domácnosti drží v hotovosti či na běžných účtech zhruba 45 % finančního kapitálu. Například v Německu je to 36 % a v Nizozemí dokonce pouze 15 %. V západní Evropě lidé na druhou stranu mnohem více využívají investiční nástroje,“ dodal.

 

Češi a investice

Investicím ale postupně přicházejí na chuť i Češi. Část svých výdělků v současnosti investuje 38 % z nich s tím, že u 15 % lidí se jedná o minimálně desetinu příjmů, ukázal průzkum. Investice prostřednictvím investičních fondů považuje za nejvhodnější způsob ukládání peněz desetina lidí.

„Průzkum zároveň poukázal na zajímavý trend, a to je investování do kryptoměn. Uvedlo ho 13 % mužů a 5,4 % žen, především mezi mladými lidmi. Potvrzuje to jak jejich investiční apetit, tak vůli zkoušet nové produkty, i za cenu vyššího rizika,“ řekl Petr Mederly.

Ženy obecně vyšly ze srovnání jako konzervativnější investorky. Zatímco mužů investuje do fondu s vysokou mírou rizika 23,5 %, u žen je to dvakrát méně. Ženy naopak více než dvakrát častěji než muži volí nízkou míru rizika, a to ve 35 %. 

 

Vliv koronaviru na investice

Podstatný rozdíl v přístupu naopak není patrný u investic do nemovitostí, které se v Česku dlouhodobě těší velké oblibě. Za nejvhodnější způsob ukládání peněz považuje přímé investice do nemovitostí 16 % mužů a necelých 15 % žen. Platí to zejména pro respondenty s vysokoškolským vzděláním, kteří v tomto smyslu s poměrem 24 % téměř dvakrát převyšují ostatní skupiny.

  

Chuť Čechů investovat pozitivně ovlivnila pandemie. Přes 20 % lidí začalo po koronavirové krizi investovat více než před ní, méně naopak investuje jen 12 % Čechů. Zatímco po méně rizikových produktech se poohlíží 7,4 % lidí, více rizikové nyní vyhledává jen 3,3 % respondentů. U více než poloviny Čechů (56 %) pak pandemie chování v oblasti investic neovlivnila nijak
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688