Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  11.05.2021 07:54:09

Inflace v České republice opět zrychluje (Ranní zpráva z finančního trhu) (11.5.2021)

Úvod týdne byl ve znamení dozvuků předchozích dní. Dnešek by však už měl nadělit finančním trhům nová témata. Německý ZEW ukáže další růst, a to jak v hodnocení současné situace, tak i v očekáváních budoucího vývoje. Pro tuzemský trh však bude zásadní dubnová statistika spotřebitelské inflace. Ta podle nás pokračuje v předchozím tempu, což by znamenalo výrazné meziroční zrychlení. Koruna posouvá své rekordy a vůči americkému dolaru je nejsilnější od poloviny roku 2018.

Německý ZEW pokračuje v růstu 

Spotřebitelské ceny v dubnu byly dále navyšovány předchozím růstem cen ropy. Ceny u čerpacích stanic navíc budou působit opravdu silným dojmem v meziročním vyjádření díky extrémně nízké srovnávací základně. Pohonných hmoty tak budou oproti loňsku vykazovat zdražení o téměř 16 % a v květnu pravděpodobně kolem 20 %. Od cen potravin čekáme za duben spíše slabší růst. K inflaci mohou menší měrou opět přispět tabákové výrobky kvůli vyšším daním. Těžší otázkou je, co se bude dít na úrovni obchodů a služeb v případě jádrové inflace. Zde počítáme pro duben s podobným tempem zdražování jako v předchozích měsících, takže by v meziročním vyjádření jádrová inflace zpomalila jen nepatrně na 3,2 %. Celý spotřebitelský koš by měl zaznamenat zdražení o 0,2 %, a meziroční inflace by tak měla zrychlit na 2,8 % z předchozího tempa 2,3 %. To je v souladu s očekáváním trhu, nicméně ČNB počítá s ještě o desetinu rychlejším růstem cen. Další zrychlení očekáváme i pro následující měsíce. Dohromady s efektem nízké srovnávací základny je pravděpodobné, že se inflace v květnu na krátko přiblíží k psychologické úrovni 3 %.

Pro květen očekáváme další nárůst ZEW indexu z 70,7 na 75,0 bodu. Ačkoli pokračující lockdown dočasně snižuje očekávání růstu ekonomiky, zrychlující vakcinace a diskuze o rozvolnění udržely akciové trhy na rekordních úrovních. To by se tak mělo promítnout i do očekávání investorů a ZEW indexu, který se již nyní pohybuje nad svým historickým průměrem. Prostor pro růst však vidíme u složky současného hodnocení situace, které se podle nás ke svým průměrným hodnotám vrátí až v následujících měsících.

Koruna je vůči americkému dolaru nejsilnější od poloviny 2018

Úvod týdne byl spíše ve znamení dozvuků událostí z týdne minulého, než že by přinesl nová témata. Akciové trhy nabídly smíšený obrázek a výraznější pohyb nepředvedl ani dluhopisový trh. Euro si své páteční zisky vůči americkému dolaru udrželo a skončilo na úrovni 1,216 USD/EUR. K tomu přispěl i větší nárůst předstihového indexu důvěry Sentix oproti očekáváním trhu nebo zprávy z USA o hackerském útoku na ropné rozvodní sítě. I region pokračoval v pátečním trendu, tj. silnější koruna a maďarský forint a slabší polský zlotý. Koruna si během pondělka připsala další tři desetiny procenta vůči euru a prohloubila své dosavadní nejsilnější úrovně od vypuknutí pandemie. Navíc díky silnějšímu euru koruna prohloubila i své rekordy vůči americkému dolaru. Kurz se dostal na dosah úrovně 21 CZK/USD a je tak nejsilnější od poloviny roku 2018. Za tím stojí zejména výrazný nárůst tržních úrokových sazeb, které reagují na jednání České národní banky minulý čtvrtek. Ta opět potvrdila, že zvyšování základních úrokových sazeb v letošním roce myslí vážně a finanční trhy tak zvyšují své sazky na načasování tohoto kroku.

Autor: František Táborský

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Přečtěte si také:

11.01.2023Česká inflace v prosinci klesla (Komentář,Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
08.10.2021Trh práce v USA opět zrychluje (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688