Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Investice  |  14.05.2021 12:15:06

Britské úřady zahajují vyšetřování matky ostravských hutí. Riziko jejího bankrotu se tak dále zvyšuje, což je problém pro českou vládu i Moravskoslezský kraj


Britské úřady zahajují vyšetřování matky hutí Liberty Ostrava. Společnost GFG Alliance podezřívají ze závažné finanční kriminality a z praní špinavých peněz. Majiteli Sandžívu Guptovi se tak dále ztíží přístup k financování, což může být poslední hřebík do rakve jeho byznysu. 

Guptovo podnikání, soustředící se v oblasti ocelářství a energetiky, se otřásá v základech od začátku letošního roku, kdy se v insolvenci ocitl jeho klíčový financiér, fond Greensill Capital. Právě vazby GFG Alliance na fond Greensill jsou součástí zmíněného vyšetřování.  

GFG Alliance se již řadu týdnů ocitá ve vážné finanční tísni, balancuje na hraně insolvence. Činí tak nestandardní kroky, včetně nedávného prodeje emisních povolenek z majetku Liberty Ostrava sesterské společnosti v Rumunsku. Prodej emisních povolenek proběhl pod tlakem, o čemž svědčí i to, že nastal v době, kdy trh v konsensu očekával další citelný nárůst jejich ceny. To se potvrzuje, neboť v posledních dnech se povolenky prodávají nejdráže v historii, za cenu kolem 55 eur za tunu ekvivalentu oxidu uhličitého vypuštěného do ovzduší.  

Povolenky se celosvětově stávají „vysoce ceněným zbožím“, a to kvůli tlaku zejména západních vlád na rychlejší přechod k širokému využívání obnovitelných zdrojů energie. V USA povolenkový program nyní rozšiřuje Bidenova administrativa. Například automobilka Tesla by do něj ráda vstoupila, pročež se její šéf Elon Musk dopustil „úlitby úřadům“, když rozhodl, že Tesla nebude již dále přijímat jako platební prostředek kryptoměnu bitcoin, kritizovanou pro enormní energetickou náročnost.   

Guptova GFG Alliance navíc povolenky z majetku ostravské huti prodala navzdory slibu, který podle jejich vlastního vyjádření dala českým vládním představitelům, v čele s premiérem Andrejem Babišem. Ty měla ujišťovat, že povolenky ostravské huti neprodá. Jak známo, „tonoucí se stébla chytá“. Guptovi přitom „utonutí“ v insolvenci hrozí nyní, po zahájení vyšetřování britských úřadů, více než kdykoli v dosavadní historii jeho skupiny.   

Vyšetřování totiž dále znejistí potenciální Guptovy financiéry. Budou nyní kvůli probíhajícímu vyšetřování požadovat vyšší rizikovou přirážku za potenciální úvěr. Společnosti GFG Alliance se tak dále ztíží přístup k financování, což opravdu může být „poslední kapkou“, která způsobí, že se nad ní „zavře hladina“ a nastane bankrotové „utonutí“. 

Bankrot GFG Alliance by znamenal patrně i to, že by ostravské hutě musel nakonec převzít český stát, alespoň na přechodnou dobu. Otázkou však je, zda by pak našel nového kupce.  

Ocelářství se celosvětově vede nyní během postpandemického ekonomického rozjezdu poměrně dobře, což by zvýšilo šanci na nalezení zájemce. Na druhou stranu celý sektor je značně rizikový kvůli řadě environmentálních výzev, jimž bude kvůli tlaku vlád na zelenání ekonomiky v příštích letech čelit. Potenciálně jsou tak ohrožena pracovní místa v samotném ostravském podniku, kterých je zhruba šest tisíc, ale také místa v dodavatelských firmách, jichž jsou tisíce. Situace tak může přerůst v závažný socioekonomický problém celého Moravskoslezského kraje.  



Lukáš Kovanda, Ph.D.
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 11:03  USA: S&P potvrdilo rating na stupni „AA+“ Research (J&T BANKA)
Čt 10:42  Graf dne - USDCAD (28.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Čt 10:39  JTPEG: Emise dluhopisů JTPEG F.CZ 7,25/30 Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688