Libor Stoklásek (Imperial Finance)
Investice  |  16.05.2021 21:00:12

Burzovní kalendář 20/52 - Co musíme vědět do nového týdne!

Zatímco se výsledková sezóna za první kvartál nového roku pomalu chýlí ke konci, přetahování mezi hodnotovými a růstovými akciemi bude pokračovat i se startem třetího květnového týdne. Zveřejněná rekordní data indexů spotřebitelských cen ve Spojených státech působila jako rozbuška pro novou vlnu výběru zisků a přinesla volatilitu nejen na akcie, ale i opční trh. Komoditní obchodníci upínají zrak na znovuobnovení potrubní sítě společnosti Colonial Pipeline a na koronavirovou situaci v Indii a Japonsku. Starý kontinent zveřejní předběžná data Eurostatu o růstu eurozóny za první kvartál nového roku a statistiky obchodní bilance za měsíc březen. Je zřejmé, že Muskova manipulace prostřednictvím twitterového účtu bude rezonovat kryptoměnovými trhy i během pondělní seance. Zde je to, co potřebujete vědět, abyste mohli úspěšně začít nový týden.

Máme za sebou velmi zajímavý obchodní týden, kdy se zejména zámořským akciím podařilo eliminovat značnou část ztrát z úvodních tří seancí. Jedno je jisté, volatilita je zpět. Nejlépe to bylo vidět na trhu opcí a na vývoji indexu strachu VIX.

Nový týden přinese konec sezóny hospodářských reportů u maloobchodních prodejců. Svá data však představí ještě společnosti Walmart (WMT) a Home Depot (HD). Prodeje za měsíc duben nebyly tak silné, jak trh očekával, když podle statistik americké maloobchodní tržby v dubnu meziměsíčně pouze stagnovaly oproti trhem očekávanému růstu o 1 %. Inflační tlaky však vedou obchodníky k pomalému zvyšování cen. V meziročním srovnání maloobchod rostl o 51,2 %, což bylo způsobeno především extrémně nízkou srovnávací základnou ovlivněnou začátkem koronavirových omezení. Březnový růst byl vzestupně revidován na 10,7 % oproti původně odhadovaným 9,8 %.

Evropské makro a americký trh s bydlením

Za Evropu se dočkáme dvou zásadních fundamentů. Během úterní obchodní seance dorazí předběžná data růstu HDP za první kvartál nového roku, která by měla poukázat na mezikvartální pokles růstu eurozóny o 0,6 %, a statistiky obchodní bilance za březen. Ve středu se investoři dočkají vývoje tempa růstu inflace v podobě indexů spotřebitelských cen za měsíc duben.

Evropské komise vylepšila své odhady růstu unijní ekonomiky v tomto a v příštím roce. Především díky očekávanému pozitivnímu vlivu postupující vakcinace a díky stimulacím pro letošní rok nově očekávají růst ekonomiky EU na úrovni 4,2 % oproti původně odhadovaným 3,7 %. Pro rok 2022 se odhady zvyšují z 3,9 na 4,4 %. Odhady pro vývoj v eurozóně se zlepšují z 3,8 na 4,3 %. ECB pro letošní rok počítá s růstem eurozóny o 4 %.

Na rozdíl od USA, kde investoři vnímají riziko nekontrolovatelného růstu cen jako záminku, že by americká centrální banka mohla utlumit své expanzní intervence před rokem 2023, v Evropě se o tomto tématu prozatím žinantně mlčí. Ze zaoceánského  makrokalendáře budou pro tento týden zajímavé statistiky z trhu s bydlením. Investoři se dočkají dat současných prodejů domů, hypotečních žádostí a stavebních povolenek.

Volatilita na kryptoměnách

Šokující zprávu pro kryptoměnové obchodníky přinesl koncem minulého týdne majitel společnosti Tesla, když na svém twitterovém účtu oznámil, že přestane přijímat platby za automobily v digitální měně Bitcoin. Důvodem jsou podle Muska ohledy na životní prostředí. Bitcoin propadl o více než 10 % a míří k 46 tis. dolarů. Nyní ostře sledované Ethereum oslabila zpět k 3,5 tis. dolarů.

Šéf americké automobilky se rozhodl, že jeho firma nakonec nejhodnotnější kryptoměnu současnosti akceptovat nebude, a to kvůli obavám z jejího příliš vysokého energetického dopadu. Od března se elektromobily Tesla daly za Bitcoiny pořídit ve Spojených státech, další země měly následovat. Zda se jedná o další Muskovu manipulaci trhem nebo vyšší dobro, se zřejmě dozvíme v následujících týdnech.

Americké úřady si posvítí na burzu Binance

Americké úřady, které vyšetřují praní špinavých peněz a daňové podvody, se zaměřily na jednu z největších kryptoměnových burz Binance. Ta provozuje globální platformu pro obchodování kryptoměn a derivátů, které stojí mimo americký regulovaný trh. Společnost, která je díky své české verzi populární i mezi českými fanoušky kryptoměn, vyšetřuje americké ministerstvo spravedlnosti a daňový úřad IRS (Internal Revenue Service). Binance sídlí na Kajmanských ostrovech.

Američtí úředníci se obávají, že kryptoměny se používají k utajování nelegálních transakcí, včetně krádeží a obchodů s drogami. Dalším varovným znamením má být kybernetický útok na sítě potrubí pro přepravu ropných produktů americké společnosti Colonial Pipeline.

Ropa a koronavirusAsii

Ceny ropy mají za sebou největší výprodeje za poslední měsíc, když společnost Colonial Pipeline, největší provozovatel sítě potrubí pro přepravu ropných produktů v USA a hlavní dodavatel pohonných hmot pro americký jihovýchod, již obnovila provoz své potrubní sítě a prostřednictvím médií oznámila, že hackerům z východní Evropy proplatila téměř pět milionů dolarů jako výkupné.

Na volatilitě černého zlata má vliv i dosavadní nekontrolovatelná situace ohledně pandemie v Indii, kde se infikuje přes 300 tis. lidí za jediný den. V zemi třetího největšího spotřebitele ropy na světě podléhá nákaze přes 3 tis. obětí denně. Případy nákazy koronavirem přitom výrazně rostou i v Japonsku, které má letos hostit odložené Olympijské hry.

Inflace vs technologické tituly

Investoři se v první polovině minulého týdne vyhýbali růstovým akciím, které mají na současných úrovních akciových trhů spíše vyšší valuace a které jsou v tomto proinflačním prostředí méně atraktivní. Zveřejněná data indexů spotřebitelských cen ve Spojených státech proto působila jako rozbuška pro další výběr zisků.

Index spotřebitelských cen (CPI) v největší ekonomice světa v měsíci dubnu vzrostl o 4,2 % při očekávání růstu o 3,6 %. Na meziměsíční bázi index CPI posílil o 0,8 % při očekávání růstu o 0,2 %. Přestože je mírný růst inflace brán jako pozitivní signál zdravého vývoje ekonomiky, příliš silný růst může ohrozit poptávku amerických spotřebitelů. Poptávka po vnitrostátním cestování roste ruku v ruce s dalším uvolněním pandemických restrikcí. Americká centrální banka podle komentářů předsedy Jerome Powella sice nezavírá oči před rostoucím tempem inflace, nadále ale naznačuje, že vysoká inflace bude ve fázích uvolňování ekonomiky spíše krátkodobým jevem. Powell se nechal slyšet, že je sice pravděpodobné, že dojde k určitému tlaku na růst cen, ale tyto tlaky budou pravděpodobně dočasné, jelikož budou spojeny s procesem opětovného otevření a jednorázovým zvýšením cen.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Imperial Finance

3 scénáře pro zasedání ECB

Imperial Finance

Dynamicky smýšlející privátní investiční kancelář Imperial Finance nastoluje v českých podmínkách novodobé standardy moderní správy klientského kapitálu. Klientům nabízí komplexní správu portfolia s možností výplaty měsíčních výnosů. Kromě tradičních investičních nástrojů (akcie, měny, dluhopisy, nemovitosti) se zaměřuje na alternativní svět investic (kryptoměny, AOS, dotační a developerské projekty).

Investiční kancelář Imperial Finance sídlící v centru Brna zaštiťuje služby Imperial Invest Funds a Imperial Trade Capital, skrze které nabízí svým klientům, kromě nadstandardních služeb a výnosů, úplnou transparentnost, diverzifikované portfolio, přístup k moderním technologiím, příjemné zázemí investičních odborníků s mnohaletými zkušenostmi v oboru a dlouhodobou nadstandardní investiční nezávislost.

Více informací na: www.imperial-finance.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 15:11  Index PMI z Chicaga klesl (28.3.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 14:00  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 908 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)

Přečtěte si také:

18.10.2021Burzovní kalendář 42/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
03.10.2021Burzovní kalendář 40/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
20.09.2021Burzovní kalendář 38/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
12.09.2021Burzovní kalendář 37/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
23.08.2021Burzovní kalendář 34/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688