Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  17.05.2021 09:04:41

Rozbřesk: Nový hlavní problém pro trhy = inflace

Nový hlavní problém pro globální trhy nese jméno inflace. Pandemie COVID 19 sice není zdaleka za námi, ale ve vyspělém světě investoři zatím mají všechny důvody sázet na to, že druhá polovina roku bude díky vakcíně výrazně lepší než ta první. Na scénu však přichází nečekaná komplikace v podobě inflace. Ta vzrostla v dubnu jak v USA, tak v eurozóně i ve střední Evropě výrazně rychleji, než se očekávalo. A nešlo jen o očekávané meziroční zdražování pohonných hmot (a v česku piva). Vysoko je i jádrová inflace. Optimisté tvrdí, že je to dočasný fenomén spojený s koncem pandemie, kdy zadržované úspory a nedostatek výrobních kapacit přechodně zvýší inflaci. Kde ale vzít jistotu, že to bude skutečně jen přechodný fenomén? A bez této jistoty mohou podle pesimistů centrální bankéři víc a víc přemýšlet nad tím, že je třeba rychleji sundat nohu z plynu a začít hledat brzdový pedál.

Zatím jsou však takové obavy investorů asi trochu přehnané. Při pohledu do (pro investory nejdůležitějších) Spojených států sice vidíme, že jádrová inflace zdolala 40letá maxima. Po nahlédnutí pod pokličku však zatím moc faktorů nenasvědčuje tomu, že by tu s námi inflace měla zůstat delší dobu. Za vysokou jádrovou inflací stály dva hlavní faktory. Na jedné straně rekordně rychle rostoucí ceny rekreací a dopravy, které stoupají z uměle nízkých úrovní. Je pravděpodobné, že v roce 2022 se inflační šok v této části spotřebního koše zklidní. A na druhé straně rychle zdražují ty položky, kde mají výrobci stále potíže s výpadky v subdodávkách – rychle rostou zejména ceny automobilů. I když zde potíže mohou trvat delší dobu, je pravděpodobné, že také půjde o dočasný fenomén.

To ovšem neznamená, že inflace nebude v budoucnu problém. Jen dunová čísla jednoduše nedokážou nabídnout uspokojivou odpověď. Ve finále půjde o to, zda kombinace zadržovaných úspor, extrémních rozpočtových stimulů a měnové expanze nenastartuje rychlý růst spotřeby, který by trvale překonával výrobní možnosti (nejen) americké ekonomiky. Trochu moudřejší asi budeme ke konci roku 2021.
I tak mohou být trhy v nejbližších týdnech citlivé na jakékoliv zmínky amerických centrálních bankéřů na poslední inflační čísla…v následujících pěti dnech to budou Clarina, Kaplan a Bullard.


*** TRHY ***

CZK a dluhopisy

Česká koruna se snaží dostat pod 25,50 EUR/CZK. Relativně jestřábí vyznění zápisu z posledního zasedání ČNB a dobrá nálada na akciových trzích ji hraje do karet. Tento týden je z hlediska událostí na českých i globálních trzích slabší. Pokud vydrží na globálních trzích solidní nálada, může se koruna své zisky pokusit rozšířit.

Zahraniční forex

Přestože strach z inflace začíná být v USA i politickým tématem, tak výnosy amerických dluhopisů klesají, a to se příliš nelíbí dolaru. Tlak na nižší výnosy v USA přinesl report maloobchodních tržeb za měsíc duben, který byl o něco slabší, než se čekalo. Přesto je americký maloobchod o 17 % výše oproti úrovni před COVIDem.
Dnes odpoledne bude stát za pozornost podnikatelská nálada z New Yorku zejména pokud jde o cenové sub-indexy.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688