Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  07.06.2021 10:29:30

Export tažen zejména bilancí s motorovými vozidly


Podle předběžných údajů ČSÚ skončila dubnová bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách přebytkem 19,3 mld , tedy téměř stejně jako v březnu, kdy saldo činilo 17,6 mld. .  

Meziroční srovnání je stejně jako v minulém měsíci zkresleno velmi nízkou srovnávací základnou. Oproti loňskému dubnu bylo saldo zahraničního vyšší o 43,6 mld. .
Export (sezónně očištěná data) byl meziročně vyšší o 76 % (v březnu o 28,1 %) a import o 48,5 % (v březnu o 21,4 %). Vývoj objemu vývozů a dovozů tak lépe znázorňuje meziměsíční srovnání. Oproti březnu export vzrostl o 8,2 % a import o 5,3 %. Zahraniční obchod nadále profitoval z dobré situace v zahraniční poptávce. Na tu poukazují jak výsledky šetření mezi nákupními manažery, tak i data z reálné ekonomiky. Německé tovární objednávky meziročně opět vzrostly více, než se očekávalo, když byly v dubnu vyšší o 78,9 %. Tamní export dle odhadů přidal 0,5 % m/m. Solidní tempo německých exportérů přes re-export pozitivně pocítí i výrobci v tuzemsku. Podle statistiky ČSÚ byl vývoz do Německa meziročně o 77 % vyšší, meziměsíčně ovšem poklesl o 9 %. Není ale výjimkou. Meziměsíční snížení vývozů bylo zaznamenáno se všemi obchodními partnery a může být do jisté míry ovlivněno sezónními faktory.

Obchodní bilance

Aktuální

Předchozí

RB

Trh

v mld.

19,3

17,6

14,8

14,8

Zdroj: Raiffeisenbank, Bloomberg, ČS

Lepší než očekávaný výsledek ukazuje, že si exportéři opět dobře poradili s komplikacemi v odběratelsko-dodavatelských řetězcích a využili solidní kondici zahraniční poptávky.
Stejně jako v březnu saldo zahraničního obchodu příznivě ovlivnil především přebytek obchodu s motorovými vozidly ve výši 44,4 mld. (v březnu 20,9 mld. ). Naopak dolů táhl celkový výsledek větší deficit bilance se základními kovy, v březnu naopak deficit bilance s ropou a zemním plynem.
Předstihové indikátory ukazují na růst poptávky a narušené vazby na straně nabídku nejsou výrazně limitujícím faktorem. Očekáváme tak růst exportu nejen díky nízké srovnávací základně, která bude v následujících měsících slábnout. Do karet exportérům naopak nebude hrát výhledově silnější koruna. S oživením počítáme také na straně dovozů na pozadí dalšího otevírání ekonomiky a snižující se nejistoty ohledně ekonomického výhledu. To by mělo přimět firmy k nastartování investičního cyklu, což se projeví ve vyšší dynamice dovozů. Stejným směrem bude působit také očekávané oživení spotřeby domácností. Přebytky bilance zahraničního obchodu by měly výhledově slábnout. V naší prognóze počítáme letos s obchodní bilancí poblíž 160 mld. .

Autor: David Vagenknecht, analytik
Editor: Vít Hradil, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688