Libor Stoklásek (Imperial Finance)
Investice  |  21.06.2021 18:00:27

Burzovní kalendář 25/52 - Co musíme vědět do nového týdne!

Federální rezervní systém v minulém týdnu signalizoval možné zvýšení úrokových sazeb ještě před koncem roku 2023. Investoři však po prvotních výprodejích a průběhu dnešní obchodní seance dávají přednost strategii „buy the dip“ a vsází spíše na silné oživení americké ekonomiky přicházející s ustupujícím tlakem pandemie. Předseda Jerome Powell usedne v průběhu úterý před americký Kongres a pokusí se obhájit současné nastavení měnové politiky. K jednacímu stolu usedne ve čtvrtek i centrální bankaAnglii. V rámci cenového indexu PCE bude stát za sledování páteční report o výdajích a příjmech za měsíc květen. Největší volatilitu lze však očekávat na kryptoměnovém trhu, kterému Čínská lidová republika vyhlásila otevřenou válku. Zde je to, co potřebujete vědět, abyste mohli úspěšně začít nový týden.

Jestřábí tón FEDu

Americká centrální banka v minulém týdnu překvapila akciové trhy, když oznámila, že do konce roku 2023 počítá se dvojím zvýšením úrokových sazeb. Pro investory to je tedy o rok dříve, než původně avizoval FED. Pouhé potvrzení spekulací, že Federální rezervní systém uvažuje nad utažením měnové politiky, poslalo hlavní americké indexy v závěru minulého týdne do červených čísel a oživilo volatilitu na americkém dolaru. Na pátečních výprodejích ve Spojených státech se podíleli také představitelé FEDu. James Bullard, prezident banky ve St. Louis, se nechal slyšet, že inflace byla silnější, než se čekalo, a centrální bance potrvá několik zasedání, než přijde na to, jak utahovat expanzivní monetární politiku a masivní prorůstové stimuly. Podle Bullarda je přitom posun směrem k rychlejšímu zpřísnění uvolněné měnové politiky přirozenou reakcí na ekonomický růst a rostoucí inflaci přicházející s otevřením ekonomiky a opadnutím tlaku pandemie.

Otázka, zda růst inflace přiměje FED k tomu, aby jednal dříve, již visela nad kapitálovými trhy už v době před zasedáním  centrální banky.  Velmi brzo nás čeká další červencové zasedání, které však proběhne bez následné tiskové konference, což většinou značí ponechání stávajícího nastavení měnové politiky beze změny. Investoři mohou směřovat svůj zájem také k výroční konferencí v Jackson Hole ve státě Wyoming probíhající na konci měsíce srpna.

Jerome Powell v Kongresu USA

Úterní obchodní seance přinese online tiskovou konferenci mezi předsedou centrální banky Jerome Powellem a americkým Kongresem. Powell by měl obhájit současné měnové nastavení centrální banky před podvýborem pro koronavirovou krizi House Select amerického Kongresu.

Akcie vs dluhopisy

Americké akcie v pátek ztrácely více než 1 %, přičemž průmyslový Dow Jones a hlavní americký benchmark index S&P 500 zaznamenaly nejhorší týden od konce října, respektive konce měsíce února. Níže zakončil také technicky silný index Nasdaq. Za výprodeji stál pokles hodnotových akcií, kterému pomohlo oslabení cen komodit související s růstem amerického dolaru a vládních dluhopisů.

Během úvodní obchodní seance nového týdne hlavní světové indexy opět posílily, když investoři ze sebe setřepávají obavy z nekontrolovatelného růstu inflace a raději sázejí na pěkně znějící vlnu silného oživení americké ekonomiky. Všech jedenáct sektorů S&P posílilo - přičemž energie, finance, průmysl a materiály rostly o více než 1,5 %. Širší bankovní index povyskočil o 1,6 % poté, co se minulý týden propadl na dvouměsíční minimum. Světové ceny ropy připisují přes 2 %.

Kryptoměnový trh

Cena nejznámější kryptoměny přes víkend opět oslabila a v úvodu týdne připisuje další ztráty. Za posledních pět dnů ztratila přes 15 %. Za poslední vlnou poklesu stojí především vyostření tlaku Číny a dalších zemí vůči těžbě kryptoměn a vůči sektoru jako takovému. Čínské úřady naposledy v pátek nařídily do neděle uzavřít všechny projekty na těžbu kryptoměn v provincii S´-čchuan, ta generovala cca 10 % čínské těžby. Již dříve byly obdobně zastaveny těžební aktivity v regionech Vnitřního Mongolska a v Yunnanu. Tlak sílí také v hlavním městě Pekingu.

Analytici nyní odhadují, že až 90 % čínské těžby bude v reálu skutečně pozastaveno. Až doposud se přitom odhadovalo, že v Číně je realizováno 65 % světové těžby.

Zasedání Bank of England

Hlavního ekonoma Andyho Haldana čeká ve čtvrtek poslední zasedání Bank of England. Haldane je jediným zastáncem z Výboru pro měnovou politiku BoE, který je pro snižování stimulačních opatření při rostoucí inflaci. Ta se v květnu ve Velké Británii poprvé za poslední dva roky dostala nad svůj 2% cíl.

Většina analytiků však neočekává žádné změny. BoE minulý měsíc uvedla, že zřejmě mírně sníží týdenní tempo nákupu dluhopisů. Nedávné rozhodnutí britského premiéra Borise Johnsona odložit úplné znovuotevření ekonomiky však lze považovat za důvod, proč se tvůrci politiky nadále drží svého opatrného postoje.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Imperial Finance

Imperial Finance

Dynamicky smýšlející privátní investiční kancelář Imperial Finance nastoluje v českých podmínkách novodobé standardy moderní správy klientského kapitálu. Klientům nabízí komplexní správu portfolia s možností výplaty měsíčních výnosů. Kromě tradičních investičních nástrojů (akcie, měny, dluhopisy, nemovitosti) se zaměřuje na alternativní svět investic (kryptoměny, AOS, dotační a developerské projekty).

Investiční kancelář Imperial Finance sídlící v centru Brna zaštiťuje služby Imperial Invest Funds a Imperial Trade Capital, skrze které nabízí svým klientům, kromě nadstandardních služeb a výnosů, úplnou transparentnost, diverzifikované portfolio, přístup k moderním technologiím, příjemné zázemí investičních odborníků s mnohaletými zkušenostmi v oboru a dlouhodobou nadstandardní investiční nezávislost.

Více informací na: www.imperial-finance.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 15:11  Index PMI z Chicaga klesl (28.3.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 14:00  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 908 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)

Přečtěte si také:

18.10.2021Burzovní kalendář 42/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
03.10.2021Burzovní kalendář 40/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
20.09.2021Burzovní kalendář 38/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
12.09.2021Burzovní kalendář 37/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
23.08.2021Burzovní kalendář 34/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688