Patria (Patria Finance)
Komodity  |  23.06.2021 11:53:15

Ropa je nejdražší za dva roky a ropné akcie prý pozadu nemusejí být dlouho

Cena severomořské ropy Brent se pohybuje nejvýše za poslední dva roky. Barel se včera vyhoupl na 75 dolarů a dnes je vyšší o dalších půl dolaru. Na pozadí je rychlé utahování trhu s černým zlatem. Zásoby v klíčovém americkém překladišti se podle společnosti Genscape minulý týden opět snížily, tvrdí zdroje. Už předtím však byly nejnižší od loňského března. Další týdenní pokles zásob ropy v USA – v pořadí už pátý – by mohla ukázat také dnešní data americké úřadu EIA.

Brent, který je spolu s americkou WTI hlavním ukazatelem světových cen ropy, zpevnil letos o více než 40 procent. Nahoru ho žene hospodářské zotavování v USA, Evropě a Číně, což podporuje vyšší spotřebu pohonných hmot. Pokud se vzchopí i zájem o cestování, mohl by Brent příští rok vyběhnout na metu 100 dolarů za barel, odhaduje Bank of America. Také podle druhého největšího nezávislého obchodníka s ropou Trafigura trh lační po ropě. Nad cenovku 100 dolarů by se barel mohl dostat během až půldruhého roku. Skok na tuto úroveň nevylučuje ani Goldman Sachs.

Rostoucí počet případů koronaviru v Asii ale ukazuje, že zotavování z pandemie se nebude dít všude stejně. Další “medvědí” zprávou jsou informace o přiškrcení soukromých rafinerií v Číně. Druhá série kvót na dovoz ropy pro nezávislé rafinerie byla o zhruba 35 % menší než loni, což nasvědčuje omezenému toku do tohoto sektoru.

Podle odhadů banky Goldman Sachs na trhu chybí tři miliony barelů denně a Mezinárodní agentury pro energii už OPEC a jeho spojence vyzvala, aby se dodávky pokusily podpořit.

Rusko by ji prý mohlo vyslyšet a pro zasedání rozšířeného ropného kartelu OPEC+, svolaného na příští týden, podle zdrojů navrhuje, aby kartel svoji produkci zvýšil. Moskva prý totiž očekává, že manko v globálních dodávkách bude pokračovat I ve střednědobém horizontu.

Případný ruský návrh na zvýšení produkce by tak Moskvu mohl poslat na opačnou stranu diskuze, než je Saúdská Arábie, která obvykla zaujímá mnohem opatrnější postoj. Nesoulad na názorech na ropnou politiku vedl loni v březnu oba stát k krátké cenové válce, nakonec se ale dohodly na kompromisu.

Cena ropy Brent pro srpnové vypořádání se včera na londýnské burze ICE dostala na nejvyšší hodnoty z intradenního obchodování od dubna 2019. Dnes přidává zhruba jedno procento na 75,56 USD za barel, ukazují generická data Bloombergu.

Zatímco ropa se už dokázala vyškrábat na úrovně před pandemií a ještě je zdaleka překonat, o sektoru se to zatím říct nedá. Banka Barclays zmiňuje v této souvislosti nízké marže z rafinační činnosti, protože zájem o cestování pořád vázne, ale také překážky ze strany ESG požadavků na ropné firmy. Nepomohlo ani osekání dividend v sektoru, který je vůči akcionářům tradičně štědřejší. Ty by se podle Bloombergu na úrovně před pandemií v dohledné době vrátit ještě nemusely. Energetické firmy ale vracejí peníze akcionářům skrze zpětné odkupy.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)

Přečtěte si také:

01.11.2023Akcie jsou vůči dluhopisům nejdražší za 16 let Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
16.12.2022Recese je (prý) na dohled, a akcie jsou na vzestupu?! Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688