Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Komodity  |  30.07.2021 11:12:02

Benzín v ČR tento týden zdražil nejvýše od roku 2014, i tak patří k levnějším v EU. Naftu mají levnější než v ČR v celé EU pouze v Rumunsku a v Bulharsku

V tomto týdnu cena benzínu v ČR vyskočila nejvýše od prosince 2014, a to na průměrnou cenu 33,93 koruny za litr. Včera však cena benzínu z této středeční úrovně citelně poklesla, o takřka dvacet haléřů, na 33,74 koruny za litr. Nelze vyloučit, že takto prudký výkyv je spíše než faktickou změnou cen dán určitým posunem v rámci sledování cenového vývoje a jeho vyhodnocování, resp. metodiky tohoto vyhodnocování. V úterý totiž průměrná cena benzínu dle CCS činila 33,73 koruny za litr, tedy jen o haléř méně než ve čtvrtek. Rekordní cena za celé období od roku 2014 je tedy čistě jen záležitostí středy. 

Růst cen pohonných hmot v ČR totiž – odhlédneme-li od středečního výkyvu – ustal. Benzín mezi čtvrtkem minulý týden a včerejškem zdražil pouze o haléř, nafta o haléř zlevnila. Předtím přitom cena obou druhů pohonných hmot stoupala prakticky nepřetržitě od začátku letošního roku. Litr benzínu za tu dobu zdražil z necelých 28 korun na aktuálních 33,74. Nafta zdražila z necelých 27,50 koruny za litr na 31,63.   

Důvodem ustání cenového růstu pohonných hmot v ČR je zastavení zdražování ropy, k němuž došlo během července. Ropa Brent je nyní o 0,4 procenta levnější než začátkem měsíce, když se prodává za cenu necelých 76 dolarů za barel. Během července se totiž postupně zhoršují vyhlídky globální ekonomiky, neboť zejména asijské země – z nichž mnohé jsou významnými čistými dovozci ropy – se potýkají s další vlnou šíření covidu, tentokrát takzvané delta mutace.   

K poklesu cen ropy ale přispívá nejen probíhající či vyhlížený útlum poptávky či obava z něj, ale také situace na nabídkové straně. Klíčoví tradiční ropní těžaři v čele se Saúdskou Arábií a Ruskem totiž během července překonali své rozpory a shodli se na navyšování těžby, a to už od srpna. Navíc někteří z těžařů se dočkali vyšších základních těžebních kvót, které žádaly zejména Spojené arabské emiráty, člen kartelu OPEC. Kartel a jeho spojenci se o předminulém víkendu tedy dohodli na koordinovaném, postupném navyšování těžby od srpna dále, což vyvolává další tlak na pokles cen ropy.   

V příštím týdnu tak je třeba počítat se stagnací cen pohonných hmot v ČR, případně s jejich mírným zlevněním v rozsahu do deseti haléřů na litr. Ani kurs koruny k dolaru totiž do situace výrazněji nepromlouvá, neboť dolar teď vyjde na 21,42 koruny, tedy česká měna je vůči té americké o 0,6 procenta silnější než začátkem července. To spíše hovoří pro zlevnění pohonných hmot v ČR. Stabilita kursu upevňuje vyhlídku stagnace cen pohonných hmot v ČR

Zpomalení až zastavení cenového růst nastane i v dalších zemích, do nichž čeští řidiči často cestují. Benzín je tradičně výrazně levnější než v ČR v Bulharsku a Rumunsku. Levněji jej v červenci řidiči tankují ale také v Polsku, Slovinsku a Maďarsku. Cenově srovnatelný je benzín v Rakousku. Na Slovensku, v Chorvatsku a tradičně v Německu či Itálii je pak dražší než v ČR. Řidiči dieselů tankující v ČR jsou na tom lépe, neboť levněji mohou naftu koupit ze zemí EU pouze v Bulharsku a Rumunsku. V Polsku je její cena prakticky srovnatelná s cenou v ČR. Ve všech dalších zemích EU je nafta dražší než v ČR.  

Lukáš Kovanda, Ph.D. 
Národní ekonomická rada vlády (NERV) 
Hlavní ekonom, Trinity Bank 

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688